آخرين مطالب

تغذیه سالم ضامن سلامت جامعه علمي

تغذیه سالم ضامن سلامت جامعه

  بزرگنمايي:

فارس آنلاین - بر اساس آمارها، سالانه نزدیک به دو میلیون مرگ و میر ناشی از مواد غذایی ناسالم اتفاق می افتد که اغلب در گروه سنی کودکان است؛ تغذیه سالم از نگاه تمام صاحب نظران، عاملی بسیار مهم در سلامت جسمی و روانی افراد جامعه محسوب می شود.
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز در گفت و گو با ایسنا منطقه فارس، گفت: با توجه به اهمیت غذای سالم، کلیدهایی از طرف سازمان جهانی بهداشت برای دسترسی به غذای سالم‌تر، اعلام شده که شامل حفظ تمیزی و پاکیزگی، جداسازی مواد غذایی خام و پخته، پخت غذا به صورت کامل و نگهداری آن در دمای مناسب و همچنین استفاده از آب و مواد اولیه سالم است .
عنایت اله بریزی با تاکید بر اهمیت حفظ تمیزی و پاکیزگی غذا، گفت: اگر چه اغلب میکروارگانیسم‌ها باعث ایجاد بیماری نمی‌شوند، با این حال میکروارگانیسم‌های خطرناک به طور گسترده‌ای در خاک، آب، بدن حیوانات و انسان یافت می‌شوند؛ این میکروارگانیسم ها بر روی دست، پارچه تنظیف و تجهیزات به‌ویژه تخته برش آشپزخانه یافت شده و با کوچکترین تماس به مواد غذایی، منتقل شده و موجب بیماری می‌شوند .
استادیار دانشکده تغذیه و علوم غذایی درباره نکات موثر در تمیزی و پاکیزگی غذا، توصیه کرد که پیش از دستکاری غذا و هنگام آماده سازی و همچنین قبل از مصرف هر وعده غذایی، حتما بهداشت فردی را رعایت کرده و دست ها را با مواد شوینده مناسب بشوییم.
بریزی با اشاره به اینکه تمام سطوح و تجهیزاتی که برای آماده سازی مواد غذایی استفاده می‌کنیم، باید شستشو و ضد عفونی شود، هشدار داد: غذا و محوطه آشپزخانه باید از وجود حشرات، آفات و حیوانات خانگی محفوظ باشد؛ اگرچه جداسازی موادغذایی و نگهداری آن در فضاهایی مناسب بسیار اهمیت دارد.
او با اشاره به اهمیت جداسازی مواد غذایی خام و پخته، گفت: غذاهای خام به‌ویژه گوشت قرمز، ماکیان، غذاهای دریایی و شیرابه آنها، دارای میکروارگانیسم‌های خطرناکی است که در حین آماده سازی و نگهداری مواد غذایی، می تواند به سایر مواد غذایی منتقل شود .
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مورد اصول جداسازی مواد غذایی خام و پخته نکاتی شامل جداسازی گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی خام از سایر غذاها، گفت: نگهداری جداگانه ظروف و تجهیزاتی که برای مواد غذایی خام استفاده می‌شود مانند چاقو و تخته برش، از سایر ظروف و نگهداری غذا در ظروف دربسته، برای جلوگیری از تماس با مواد غذایی خام بسیار موثر است .
او با توضیح این مطلب که پخت مناسب مواد غذایی اغلب می تواند، تمام میکروارگانیسم های خطرناک را نابود کند، ادامه داد: مطالعات نشان می دهد که پخت غذا تا دمای 70 درجه سانتی‌گراد به ما این اطمینان را می‌دهد که غذا سالم است؛ البته برخی از مواد غذایی از قبیل گوشت چرخ شده، رول کباب و تکه‌های بزرگ گوشت و مرغ کامل، به توجه ویژه تری نیاز دارند .
عضو هیئت علمی گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی در مورد پخت مناسب مواد غذایی، اضافه کرد: مواد غذایی به ویژه گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی را به طور کامل باید پخت و غذاهایی مانند سوپ و انواع خورشت را برای اطمینان از اینکه به دمای 70 درجه سانیگراد رسیده است، تا دمای جوش حرارت داد .
بریزی در مورد پخت گوشت قرمز و ماکیان، گفت: باید رنگ عصاره این مواد شفاف باشد نه صورتی و برای استفاده دوباره از غذاهای پخته شده، باید آنها را کامل گرم کرد .
او با تاکید بر اینکه غذاها را نباید بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگه داریم، یادآور شد: غذای پخته حتما باید در یخچال نگهداری شود، حتی اگر قرار است بعد از مدت کوتاهی مصرف شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه نگهداری مواد غذایی در دمای اتاق باعث تکثیر سریع میکروارگانیسم‌ها می شود، ادامه داد: با نگهداری غذا در دمای پایین‌تر از 5 و یا بالاتر از 60 درجه سانتی‌گراد، رشد میکروارگانیسم ها کاهش یافته و یا متوقف می شود؛ با این حال برخی از میکروارگانیسم‌های خطرناک، در دمای زیر 5 درجه سانتی‌گراد نیز رشد می‌کنند .
او در مورد شیوه نگهداری در دمای مناسب، توصیه کرد: غذای پخته و فسادپذیر را باید به سرعت در یخچال و در دمای پائین تر از 5 درجه سانتی‌گراد نگهداری و غذای پخته شده را قبل از مصرف تا 60 درجه سانتی‌گراد گرم کرده و از نگهداری غذا به مدت طولانی حتی درون یخچال و یخ‌زدایی مواد غذایی در دمای اتاق خودداری کنیم .
توصیه دیگر این عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز نیز استفاده از آب و مواد اولیه سالم، غذای سالم و تازه مانند شیر پاستوریزه، شستن میوه و سبزی با دقت کافی، به‌ویژه در هنگام مصرف به صورت خام و پرهیز از مصرف مواد غذایی تاریخ گذشته بود .
انتهای پیام




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

تفکر معماری زمینه ساز دستیابی به دولت الکترونیک است

ایران بودجه مناسبی برای توسعه معماری سازمانی هزینه کند

آغاز شانزدهمین همایش بین‌المللی زبان و ادبیات انگلیسی در شیراز

آغاز چهارمین دوره مدارس فصلی خلاقیت در شیراز

اجرای طرح آمایش دانشگاه‌ها با هدف کیفی‌سازی آموزش عالی

ایران در عرصه علمی بسیار مقتدر است/ مهارت افزایی در دستور کار دانشگاه‌ها قرار می‌گیرد

سمینار آشنایی با مشاغل پردرآمد در جهاددانشگاهی فارس/ جراحی پلاستیک پولسازترین شغل در ایران

معماری سازمانی زمینه ساز پویایی اقتصادی است

باید از منابع سلامت حفاظت شود

پایه ریزی وظایف دولت برپایه فناوری اطلاعات ضروری است

برگزاری نهمین کنگره کاربردی دندانپزشکی کشور در شیراز

ایرانی همواره صلح‌طلب و سردمدار آشتی بوده است

آغاز کنگره بین‌المللی سلامت برای صلح در شیراز/ تبادار: پیشگیری از جنگ باید درس دانشگاهی باشد

پذیرش 9 هزار بیمار تصادفی در بیمارستان رجایی شیراز

صدور پیام سلامت برای صلح از شیراز به جهان/ کنگره سلامت برای صلح امروز آغاز می‌شود

هفتمین سمینار بین‌المللی سلامت زنان به میزبانی شیراز برگزار می‌شود

شناسایی 1500 نوزاد مشکوک به عقب ماندگی ذهنی در فارس

هفت هزار دانش‌‎آموز در فارس مهارت‌های زندگی را فرا می‌گیرند

قدردانی از دانش‌آموزان مدال‌آور علمی استان فارس

کشت زعفران در بستر هیدروپونیک و محیط بسته برای نخستین بار در کشور

كشت زعفران در بستر هیدروپونیک و محیط بسته برای نخستین بار در كشور

کشورهای عضو آیسسکو بر تقویت تبادلات علمی تاکید کردند

لزوم پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی/ تالاسمی‌های ایران با اروپا برابری می‌کند

کارآفرینی عامل بهبود کیفیت زندگی در هر کشوری است

همکاری علمی نقش مهمی در نگرش مثبت بین ملت ها دارد

اجلاس دبیران کل کشورهای عضو آیسسکو در شیراز/ تلاش برای مرجعیت پایگاه استنادی علوم جهان اسلام

اجلاس دبیران کل کشورهای عضو آیسسکو آغاز به کار کرد

آخرین مهلت ثبت‌نام در نهمین مسابقه خلاقیت ابن‌سینا 25 آبان ماه

رونمایی از تمبر یادبود اجلاس آیسسکو و ISC

خسارت 50 میلیاردی آتش‌سوزی پیام‌نور اوز

آموزش و پرورش در تفاهم و صلح ملت‌ها نقشی کلیدی دارد

اجلاس دبیران کمیسیون های ملی آیسسکو در شیراز آغاز به کار کرد

بیش از 74 درصد دیابتی‌های موردانتظار فارس شناسائی شده‌اند

برگزاری رویداد کارآفرینی "تازه شو" توسط جهاددانشگاهی فارس

برگزاری شانزدهمین همایش زبان و ادبیات انگلیسی در شیراز

افت کیفی خدمات بیمه سلامت/ هدف تحریم فشار بر مردم است

شرایط تزریق واکسن آنفلوانزا/ لزوم تزریق واکسن به گروه‌های پرخطر

دارو مهمترین علت مسمومیت کودکان/ مسمومیت دومین علت مرگ اطفال

کاهش مرگ براثر مسمومیت با تلاش متخصصان در شیراز/ افزایش موارد مسمومیت دارویی در فارس

بهره‌گیری از ظرفیت مددکاران اجتماعی در کاهش آسیب‌های اجتماعی

اهمیت تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان

برونسپاری 480 میلیارد ریال طرح خدماتی به بخش خصوصی

تغذیه مناسب فصل پاییز برای افراد مبتلا به آلرژی

بیمار روانی مخاطره‌ای برای کل جامعه محسوب می‌شود

استان فارس با کمبود روانپزشک مواجه است

پوشش حمایتی برای بیماران روانی لازم است/ جوامع شاد تعداد بیمار روانی کمتری دارند

ثبت اختراع دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مراجع بین‌المللی

تولید انسولین انسانی توسط پژوهشگران در شیراز

اندازه گیری قندخون برای همه زنان باردار الزامی است

سومین نشست کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی فارس برگزار شد