پایگاه خبری تحلیلی پیام فارس

آخرين مطالب

اهمیت تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان علمي

اهمیت تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان

  بزرگنمايي:

پیام فارس - پوکی استخوان یا «استئوپروز» شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که با بالا رفتن متوسط سن افراد جامعه به عنوان یک معضل بهداشتی مطرح شده و به دلیل نداشتن علائم بالینی از آن به عنوان یک اپیدمی خاموش یاد می‌شود.
به گزارش ایسنا منطقه فارس، متخصصان تاکید دارند که اگر اقدامات پیشگیرانه به موقع انجام نشده یا در مراحل اولیه ابتلا، تشخیص داده نشود، بیماری پیشرفت کرده و عوارض جانبی شدید و محدود کننده برای فرد به دنبال خواهد داشت.
مدیرگروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه شکستگی استخوان از عوارض مهم و شایع پوکی استخوان است، مهره ها، مفصل ران و مچ دست ها را از مهمترین و شایع ترین محل شکستگی بر اثر پوکی استخوان عنوان و اضافه کرد: بزرگترین علت شکستگی استخوان در سنین بالا به ویژه در زنان یائسه است .
رضیه شناور عوامل موثر بر پوکی استخوان را داشتن سابقه خانوادگی و وزن گیری نامناسب تا سن یک سالگی اعلام و خاطرنشان کرد: از «نژاد» و «جنس» نیز به عنوان یک عامل خطر شناخته شده یاد کرده‌اند؛ به طوری که توده استخوانی سیاهپوستان بیشتر از سفید پوستان و زرد پوستان بوده و مردان نیز، در مقایسه با زنان توده استخوانی بیشتری دارند، بنابراین سفید و زردپوستان و زنان در معرض خطر بیشتری هستند .
او ادامه داد: بانوان بسیار لاغر یا با استخوان بندی ظریف، به دلیل داشتن توده استخوانی کم، بیشتر از بانوان چاق یا افرادی که استخوان بندی درشتی دارند، مستعد ابتلا به پوکی استخوان هستند، اما احتمال ابتلا به برخی بیماری های دیگر در افرادی که اضافه وزن دارند، بیشتر است .
شناور با اشاره به اینکه هر چه یائسگی در سنین پایین تر شروع شود، خطر ابتلا به پوکی استخوان نیز، بیشتر می شود، اضافه کرد: بانوانی که پیش از 45 سالگی دچار یائسگی زودرس شده و بانوانی که جراحی برداشتن تخمدان داشته اند نیز، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند .
مدیرگروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مهمترین عوامل تغذیه ای موثر بر سلامت استخوان را کلسیم موجود در مواد غذایی، ویتامین D ، پروتئین موجود در غذا، نمک، الکل، سیگار و قهوه برشمرد و عنوان کرد: میزان ذخیره کلسیم در استخوان ها با سن، نسبت عکس دارد و در مقابل، ارتباط مستقیمی میان کلسیم دریافتی و چگالی استخوان وجود دارد .
او با بیان اینکه کلسیم حاصل از فرآورده های لبنی نسبت به کلسیم گیاهی، اثر بیشتری در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان دارد و اگر دریافت کافی کلسیم همراه با فعالیت بدنی باشد، این تاثیر بسیار بیشتر خواهد شد، توضیح داد: شیر و انواع لبنیات، منابع غنی کلسیم تلقی می‌شود و گاهی لبنیات کم چرب بیشتر از انواع پر چرب دارای کلسیم بوده و در میان سبزی ها نیز، برگ های تربچه، جعفری، کلم پیچ و گل کلم منابع خوب کلسیم بوده و کلسیم موجود در آنها، قابل جذب است .
شناور درباره این موضوع که ویتامین D با اتصال به پروتئین حمل کننده کلسیم، انتقال فعال کلسیم از راه مخاط روده را آسان می کند، اعلام کرد: کمبود ویتامین D در افراد، مربوط به دریافت نکردن نور مستقیم خورشید و مقداری به علت کاهش ساخت ویتامین D توسط پوست و قسمتی هم به علت مصرف ناکافی منابع غذایی این ویتامین از جمله کاهش مصرف ماهی آزاد، ماهی تن، انواع تخم پرندگان، جگر گوساله به عنوان منابع غذایی حاوی ویتامین D است .
نقش کلیدی پروتئین
او با بیان این مطلب که پروتئین، نقش کلیدی در تشکیل توده استخوان ایفا می کند؛ گفت: اگر در دوران رشد، کالری و پروتئین دریافتی، ناکافی باشد، رشد استخوان ها به شدت مورد تاثیر قرار گرفته و ضعیف می شود و از طرف دیگر، مصرف زیاد پروتئین نیز، از عوامل موثر در بروز پوکی استخوان است؛ زیرا دریافت پروتئین اضافی موجب دفع کلسیم و کاهش جذب کلیوی آن شده؛ به طوری که صرف زیاد غذاهای حیوانی غیر لبنی مانند گوشت گاو و گوسفند، تخم مرغ و ماهی که حاوی پروتئین زیاد و فاقد کلسیم است، نقش زیادی در بروز پوکی استخوان دارد .
مدیرگروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با این توصیه که وزن بدن با دریافت انرژی کافی در اندازه مطلوب حفظ شود و کلسیم را به میزان کافی که همان دست کم هزار میلی گرم در روز است دریافت کنیم، گفت: می توان ویتامین D موردنیاز را نزدیک به 400 واحد بین المللی در روز از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن دریافت کرده و استفاده از نور مستقیم خورشید به مدت 15 تا 30 دقیقه در روز را فراموش نکنیم .
او با این تاکید که در صورت مصرف غذاهای پرفیبر، باید بیش از مقدار توصیه شده، کلسیم مصرف شود، توصیه کرد: مادران در دوران بارداری و شیردهی، باید دریافت منابع غذایی کلسیم به ویژه لبینات را افزایش داده و به جای روغن های جامد، انواع روغن های غیر اشباع مانند روغن مایع آفتابگردان، ذرت و زیتون مصرف شود؛ نوشابه های طبیعی از قبیل آب، آب میوه، دوغ کم نمک، آبجو و انواع شربت ها به جای نوشابه های کافئین دار مانند کولاها و قهوه استفاده شود.
این کارشناس تغذیه مصرف انواع ماهی به ویژه ساردین و کیلکا با استخوان را به عنوان منابع غنی از پروتئین، کلسیم، روی، فلوئور و ویتامین D توصیه کرد و گفت: دوغ کم نمک، دارای کلسیم مطلوبی بوده که به عنوان بهترین جایگزین نوشابه است؛ زیرا مصرف نوشابه های گازدار، جذب کلسیم را مختل می کند؛ مصرف انواع غذاهای تازه و سرشار از املاح و ویتامین های موثر در استخوان سازی تاثیر داشته و در دوران یائسگی مصرف مکمل های استروژن برای بانوان زیر نظر پزشک نیز، توصیه می شود.
انتهای پیام





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی در صدر عوامل مرگ و میر در فارس

بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها در صدر عوامل مرگ در استان فارس

بازگشت بینایی با پیوند شبکیه، دستاورد علمی انقلاب

سومین کنگره بین‌المللی سلامت همراه در شیراز برگزار می‌شود

فراهم شدن امکان تولید قطره‌چکان آبیاری قطره‌ای در فارس

اطلاعات سلامت از مبادی رسمی کسب شود/ واکنش ید در محیط اسیدی دال بر غیربهداشتی بودن نمک نیست

کمبود ٩ هزار معلم برای سال تحصیلی آینده در فارس

قولنج نوزادان و راهکار رفع آن

عوارض دارو و مکمل‌های کاهنده وزن از زبان یک کارشناس

شیراز و 40 سال دستاورد در پیوند عضو

تکذیب خبر تجمع اعتراض‌آمیز کارکنان دانشگاه جهرم

همه دانستی‌های لازم در مورد کم‌کاری تیروئید

آغاز به کار مجهز‌ترین مرکز دندانپزشکی در شیراز

هنگام تولد 2 تا 3 درصد اختلالات ژنتیکی بروز می‌کند

سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان ایرانی است

شپش به جامعه و یا طبقه اجتماعی خاصی تعلق ندارد

اعتراض دانشجویان به خصوصی‌سازی رشته‌های پزشکی

شپش به جامعه و یا طبقه اجتماعی خاصی تعلق ندارد

اعتراض دانشجویان به خصوصی‌سازی رشته‌های پزشکی

توجه به علم و فناوری راهکار توسعه فارس است

همایش ملی خانواده و آسیب‌های اجتماعی در جهرم برگزار می‌شود

انعقاد تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه‌های شیراز و علوم پزشکی شیراز

"گال"؛ نشانه‌ها و درمان

دیدار وزیر دفاع و روسای دانشگاه‌های شیراز

فارس سرمایه عظیمی تحت عنوان نخبگان علوم پزشکی دارد

راه اندازی موسسه خیریه مراقبت متعالی در منزل

نسخه استادان دانشگاه برای توسعه فارس

شربت متادون را در شیشه های غیر دارویی نگهداری نکنید

خطر اعتیاد به فضای مجازی جدی است

اقتصاد شهری،اساس مدیریت نوین برای حل معضلات کلان شهرهاست

کتاب رایگان بین دانش آموزان مناطق محروم فارس توزیع شد

شیوه مواجهه با فردی که افکار خودکشی دارد

طرح های مربوط به کشت سلولی با شتاب بیشتری انجام شود

از دلبستگی تا وابستگی

بهره‌گیری از منابع تجدیدپذیر توصیه یا الزام

تعطیلی 5 واحدتولیدی عرقیات سنتی در شهرستان میمند

اهمیت حفظ سلامت دندان‌های شیری/ استفاده از مسواک انگشتی برای کودکان

پژوهشگران دانشگاه شیراز، حسگر تشخیص عفونت ادراری طراحی کردند

تولید حسگر تشخیص عفونت ادراری در دانشگاه شیراز

آمار گور ایرانی در پارک ملی قطرویه 17 درصد فزونی یافت

پندارهای درست و نادرست پخت غذا در ظروف مسی

غذای داغ در ظرف های پلاستیکی عرضه نشود

آمار 57 درصدی سزارین در استان فارس

آمار 57 درصدی سزارین در استان فارس

ممنوعیت استفاده از ظروف یکبار مصرف در شیراز

همکاری علوم پزشکی و آموزش و پرورش برای ارائه خدمات به بیماران پروانه‌ای در شیراز

پایان مسابقات رباتیک هلال احمر فارس

لزوم استفاده بیشتر از ظرفیت‌های جهاد دانشگاهی

2 محصول بیوتکنولوژی در شیراز آماده عرضه به بازار شد

استفاده از ظرفیت‌های جهاددانشگاهی برای آموزش‌های تخصصی