پیام فارس

آخرين مطالب

اجلاس دبیران کل کشورهای عضو آیسسکو در شیراز/ تلاش برای مرجعیت پایگاه استنادی علوم جهان اسلام علمي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به برگزاری اجلاس دبیران کل کمیسیون‌های ملی کشورهای اسلامی عضو آیسسکو در شیراز گفت: تلاش ما در ISC مرجعیت این پایگاه در بین کشورهای اسلامی و دنیاست و همچنین ایجاد یک شبکه علمی بین کشورهای اسلامی به منظور انسجام بخشی کارهای پژوهشی و تحقیقاتی به صورت مشترک است .
دکتر محمدجواد دهقانی سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در گفت‌وگو با ایسنا گفت: اجلاس دبیران کل کمیسیون‌های ملی کشورهای اسلامی عضو آیسسکو با حضور 37 کشور اسلامی در شیراز تشکیل می‌شود. برنامه‌ریزی این اجلاس از سال گذشته در دستور کار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) قرار گرفته بود و هماهنگی‌هایی که با کمیسیون ملی آیسسکو و دفتر منطقه‌ای آیسسکو در تهران داشتیم، مقرر شد اجلاس در ایران و در مجموعه مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تشکیل شود .
وی یادآور شد: دستور این اجلاس درخصوص ارتقای کیفیت شبکه علمی کشورهای اسلامی است و در بخش‌های مختلف به صورت‌های متفاوتی این برنامه‌ها ارائه و تصویب می‌شود. این اجلاس از این نظر مهم است که روی کیفیت جایگاه علمی در حوزه‌های متفاوت تاثیر می‌گذارد .
دهقانی ادامه داد: از آنجایی که تشکیل مجموعه پایگاه ISC با محوریت سازمان آیسسکو و حمایت‌های آن بوده است، این همکاری تنگاتنگ ایجاد شد و این برنامه‌ هم در راستای همین همکاری‌هاست .
وی ادامه داد: یک روز از این اجلاس مربوط به نقش‌آفرینی سیاست‌ها و برنامه‌های ISC است که قرار است در این حوزه ارائه شود. در نتیجه برای ما مهم است که برنامه‌های تدوین شده برای چند سال آینده را با حضور کشورهای اسلامی در این نشست ارائه داده و مورد تصویب قرار دهیم .
دهقانی خاطرنشان کرد: بخشی از این برنامه‌ها در راستای سند 10 ساله علم، فناوری و نوآوری کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی تا سال 2026 است که در اجلاس سران کشورهای اسلامی در سال گذشته در آستانه قزاقستان با حضور روسای جمهور کشورهای اسلامی تصویب شده است .
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام تصریح کرد: در حال حاضر به طور خاص سهم کشورهای اسلامی در تولید علم حدود 8 درصد است یعنی 8 درصد از کل تولید علم دنیا توسط کشورهای اسلامی انجام می‌شود و در 10 سال آینده این میزان باید به دو برابر افزایش یابد. در حال حاضر سهم ایران از کل تولید علم دنیا، حدود 2 درصد و از کل تولیدات کشورهای اسلامی حدود 22 درصد است .
دکتر دهقانی ادامه داد: آنچه که در این نشست مورد تاکید من است، بندهایی است که باید با برنامه توسط کشورهای اسلامی بر اساس یک نقشه راه تهیه و اجرا شود. به طور خاص بر اساس یکی از بندهای این سند، باید سهم دانشگاه‌های کشورهای اسلامی در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی بیش از گذشته شود، به طوری که باید از میان رتبه‌بندی‌های بین‌المللی دنیا، حدود 50 دانشگاه از کشورهای اسلامی در رتبه‌های زیر 500 قرار گیرند. سایر موارد با موضوع آب، فناوری‌های نوین، فناوری‌های نانو و هوافضا هستند، همچنین توصیه‌های ارائه شده در این سند عمدتا بر ارتقای کیفی آموزش عالی و پژوهش، تضمین زندگی سالم برای تمام شهروندان با استانداردهای غذاهای حلال، سلامت غذا، آب و محیط و مدیریت ملزومات انرژی بوده است .
وی افزود: یکی از مهم‌ترین نقش‌هایی که ISC ایفا می‌کند، بحث ارتقای سطح همکاری و تعاملات شبکه علمی بین کشورهای اسلامی است. ما به طور خاص مجموعه‌ای از مجلات علمی معتبر کشورهای اسلامی را در پایگاه ISC نمایه می‌کنیم که بر اساس آن تمام محققان و پژوهشگران کشورهای اسلامی به این تولیدات علمی در حوزه‌های موضوعی مختلف دست می یابند و می توانند از این دستاوردها استفاده کنند که این اقدام باعث می شود تا بتوانیم یک شبکه علمی منسجم را داشته باشیم .
وی ادامه داد: بحث همکاری بین کشورهای اسلامی و دانشگاه‌های کشورهای اسلامی خیلی ضروری است. همان طور که در کشورهای اروپایی یک شبکه علمی منسجم وجود دارد، در کشورهای اسلامی نیز باید این همکاری‌ها ایجاد شود که ISC می‌تواند در این زمینه این نقش را ایفا کند که با محوریتی بتواند این شبکه علمی را تقویت کند .
وی در ادامه در مورد وضعیت مطلوب در شبکه های علمی گفت: اگر بخواهیم وضعیتی را در حوزه‌های مختلف علمی در کشورهای مختلف متصور شویم، باید بگویم که اگر محققان کشوری تنها از دستاوردهای خودشان، بدون توجه به دستاوردهای دیگران و علوم موجود و مورد استفاده در سایر کشورها بهره برداری کنند، این نشان دهنده عدم ارتباط بین محققان است و اینکه شبکه علمی خاصی هم در آن کشور وجود ندارد. استناد به آمارهای موجود از فعالیت محققان کشورهای اسلامی در ISC نشان می‌دهد در مقالاتی که توسط محققان کشورهای اسلامی نوشته می‌شود، به طور خاص ممکن است 70 درصد از این مقالات به شکلی توسط یک کشور ایجاد شده باشند که این رقم، رقم مناسبی نیست یعنی 70 درصد از پژوهش‌هایی که انجام می‌شود، با وابستگی سازمانی یک کشور بوده است. این رقم در دنیا به کمتر از 40 درصد می‌رسد یعنی بیش از 60 درصد از کارهای پژوهشی انجام شده در دنیا و در کشورهای پیشرفته با مشارکت دو کشور انجام می‌شود. اینکه ما این کار را انجام دهیم، یعنی شبکه‌ای تشکیل می‌شود که در این صورت می‌توانیم پژوهش‌های مورد نظر را با همکاری دو کشور انجام دهیم. شبکه علمی به معنای انسجام بخشی کارهای پژوهشی و تحقیقاتی به صورت مشترک است.
دکتر دهقانی تصریح کرد: در حال حاضر در ایران رقم استفاده از دیپلماسی علمی و استفاده از دستاوردهای مشترک با سایر کشورها حدود 23 درصد است که آمار جالبی نیست. یعنی 77 درصد از تولیدات علمی ما بوسیله خود ما تولید می‌شود. این دیپلماسی علمی در سند سیاست‌های کلان علم و فناوری که در شهریور 93 ابلاغ شده، یکی از بخش‌های مهمی است که لحاظ شده است و باید حتما در بحث مشارکت و همکاری‌های بین‌المللی به آن توجه شود .
وی در ادامه با بیان اینکه در اجلاس آیسسکو، دبیران کل کمیسیون‌های ملی کشورهای عضو آیسسکو نقشه راه و سیاست‌های کلی و اولویت‌ها و توصیه‌ها را تصویب می‌کنند، یادآور شد: در بین کشورهای اسلامی حقیقتا کشورهایی که پیشرو هستند و در حوزه پژوهش و فناوری نقش‌آفرینی میکنند، محدود هستند و لذا حتی ضروری است در بعضی از کشورهای اسلامی در این زمینه ها فرهنگ‌سازی کرد، چون با ما خیلی فاصله دارند و در این کشورها نمی‌توان از پیاده‌سازی برنامه صحبت کرد. منتها این برنامه و نقشه راه کمک می‌کند موقعیت خودشان را دریابند. اکثر شرکت‌کنندگان در این اجلاس، معاونان وزرا هستند که دیدن موقعیت‌شان به آنها کمک می‌کند تا برای رشد کشور خود تلاش کنند .
دهقانی ادامه داد: به یقین این نشست‌ها تاثیر دارند؛ اینکه سندی تصویب می‌شود و بر اساس آن باید فعالیت پژوهشگران ما در حوزه‌های علمی دو برابر رشد داشته باشد مثلا سهم یک کشوری در تولید علم یک دهم درصد است و باید براساس سند، تولید علم آن‌ کشور دو برابر شود که این مهم به رشد کشور مورد نظر کمک خواهد کرد .
دهقانی با بیان اینکه وضعیت کشورهای اسلامی از نظر علمی و فناوری رشد قابل توجهی داشته است، خاطرنشان کرد: رشد سالانه کشورهای اسلامی 4 برابر نرخ متوسط دنیاست که اگر نرخ متوسط دنیا را 3 درصد در نظر بگیریم، نرخ متوسط کشورهای اسلامی 12 درصد است .
سرپرست ISC تصریح کرد: سهم تولیدات علمی کل کشورهای اسلامی در 20 سال پیش 2 درصد بوده است که اکنون 4 برابر شده و به 8 درصد رسیده است و باید تا 10 سال آینده 100 درصد افزایش یابد. چیزی که هم‌اکنون مطرح است این است که 92 درصد تولیدات علمی دنیا توسط کشورهای غیر وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی تولید می‌شود .
دکتر دهقانی یادآور شد: تولیدات علمی فقط نوشتن مقالات توسط محققان نیست. حتی اگر این مقالات با مشارکت و همکاری کشورهای پیشرفته انجام شود، باز هم کافی نیست. اگرچه این حرکت، حرکت رو به جلویی است اما باید شاخص‌های دیگری در کنار آن لحاظ شود. در این زمینه باید به بحث فناوری توجه شود، اینکه این مقالات چه مقدار به فناوری و نوآوری تبدیل می‌شوند. به بحث پتنت یا ثبت اختراع نیز باید توجه شود. اینکه چه مقدار از این مقالات علمی به تکنولوژی و ثروت تبدیل می‌شوند و چقدر در ارتباط با حل معضلات کنونی جامعه هستند و همکاری‌های بین‌المللی در چه سطحی بوده است. این‌ها شاخص‌هایی است که ما می‌توانیم در ISC آنها را پردازش کنیم و مشخص کنیم که کدام کشورها صرفا در تولید علم و مقاله فعال بوده اند و کدام کشورها می‌توانند ثروت‌آفرینی نیز داشته باشند و یا همکاری‌های بین‌المللی آنها چگونه بوده است. ما در کارگاه‌هایی که برای کشورهای اسلامی برگزار میکنیم این شاخص‌ها را نمایش می‌دهیم .
سرپرست ISC خاطرنشان کرد: مرجعیت ISC یکی از اهداف مهم ما در برگزاری این نشست‌ها در بین کشورهای اسلامی و در دنیاست. این موردی است که در سیاست‌های کلان علم و فناوری در سند چشم‌انداز بسیار بر روی آن تاکید شده است. مرجعیت به این معنا که اطلاعات کشور ما که به عنوان قدرت محسوب می‌شود، توسط سایر کشورها، چه کشورهای اسلامی و چه غیر اسلامی مورد استفاده و بهره‌برداری قرار گیرد .
سرپرست ISC یادآور شد: آیسسکو در کل کشورهای اسلامی دبیرخانه‌ای را دارد که ما از طریق آنها می‌توانیم سیاست‌های برنامه‌ریزی شده در ISC را به صورت کاملا علمی، جاری و ساری کنیم. سیاست‌های ما کاملا مشخص است تا براساس برنامه علمی پیش برویم و کشورهای اسلامی را ارتقا دهیم، چون در بین کشورهای اسلامی کشوری داریم که مجموعه مقالات تولیدی آن از یکصد مورد نیز تجاوز نمی‌کند یا مثلا برخی کشورها مقاطع تحصیلات تکمیلی را ندارند. جایگاه ایران ایجاب می‌کند که با توجه به وضعیتی که در علم در بین کشورهای اسلامی دارد و با توجه به اینکه بالاترین رتبه یعنی رتبه اول در بین کشورهای اسلامی و رتبه 16 دنیا را در اختیار دارد و از نظر شاخص‌های کیفی نیز رو به رشد است، چشم‌اندازی را برای کشورهای اسلامی مشخص کنیم .
وی تصریح کرد: ما در حال حاضر رتبه اول را در استفاده از مقالات محققان ایرانی توسط محققان سایر کشورها داریم. در نتیجه این انتظار از ما هست که هم دانشگاه‌ها و هم سیاست‌گذاران ما بتوانند سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کنند که این مهم دستاورد کمی محسوب نمی‌شود .
سرپرست ISC با اشاره به فعالیت مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری گفت: این مرکز از سال 88 حدود 9 سال در شیراز فعالیت می‌کند و تلاش‌هایی هم که کرده است نه فقط برای ایران بلکه برای کل کشورهای اسلامی مثمر ثمر بوده است. نمایه مجلات، پردازش، رتبه بندی دانشگاه‌های کشورهای اسلامی و دانشگاه‌های داخل کشور، تحلیل‌های علمی از فعالیت دانشگاه‌های سایر کشورها که برای آن‌ها بسیار جذاب است، رصد وضعیت دانشگاه‌های کشورهای پیشرفته از جمله فعالیت‌های مرکز منطقه‌ای است .
دکتر دهقانی همچنین درباره چرایی ایجاد ISC در شیراز گفت: در یکی از نشست‌های وزرای علوم در سال 2007 در باکوی آذربایجان تصویب شد تا سازمانی در ایران ایجاد شود که به دلیل سابقه خوبی که مرکز منطقه‌ای در حوزه علم سنجی داشت و همچنین ارتباطاتی که از قبل داشت و همکاری‌ها و پتانسیل‌های خوبی که از این مجموعه دیده شده بود، این مسئولیت به مرکز منطقه‌ای واگذار شد که بعدا این سازمان به یک سازمان مستقل و با بودجه و تشکیلات مجزا تبدیل شد .
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/65504/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو

درمان قارچ ناخن و میخچه پا در طب سنتی

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

علت گرانی شدید قیمت پیاز

زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)

راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس

قدمت 150 ساله ورزش زورخانه‌ای در آباده

آغاز رقابت بیش از 36 هزار نفر در فارس در رشته تجربی

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

جاده سیاخ دارنگون نیازمند رسیدگی فوری است

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

کشف محموله تنباکو به ارزش حدود سه میلیارد تومان در لامرد

تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

آقای ذوالنوری ممنون

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

چگونه عمر طولانی‌تری داشته باشیم؟

عفونت‌های مختلفی که ممکن است در بدن ایجاد شود

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

فارس: حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها در اطراف زاهدان / 2 تروریست به هلاکت رسید

فرصت‌های سرمایه‌گذاری فارس در اکسپو معرفی می‌شود

سبک بازی فجر را می‌پسندم/فرصتی برای اشتباه نداریم

بازدید سرپرست مدیریت و برنامه‌ریزی فارس از طرح‌های عمرانی خرامه

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ساخت مستند تصویری شبیه‌سازی حرم مطهر امام حسین (ع) در شیراز

جواب شهر راز را در زمان خودش می‌دهیم/تمرکزمان روی صعود به لیگ برتر است

بارش باران سیل آسا جاده روستای بقرایی به حاجی آباد را تخریب کرد + فیلم

اجرای بیش از 100 برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در کازرون

یکی از رسالت‌های «مهر» روایت الگوهای موفق حلقه‌های میانی است

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید