پیام فارس

آخرين مطالب

مشق شب، مشقت کودکان دبستانی و والدین فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز- مشق شب، همراه دیرینه دانش آموزان دبستانی به این زودی ها از دفتر و ذهن دانش آموزان حذف نمی شود زیرا این مشق، چنان پاهای خود را در زمین آموزش محکم کرده که برکندن آن معادل زدودن نقش های کنده شده بر سنگ خارا می ماند.
تصور نبود مشق شب برای برخی اولیا، معلمان، دیگران و حتی دانش آموزان ناباورانه و شگفت آور است.
با اینکه امسال مشق شب در برخی مدارس با «فعالیت‌های مهارتی» جایگزین شده اما مشق همچنان از معضلات خانواده‌ها و دانش‌ آموزان است که با طولانی شدن حذف آن از تکالیف دبستانی‌ها می‌تواند همانند کنکور به غول تبدیل شود.
با رسیدن به سن هفت‌ سالگی و رفتن به مدرسه، واژگانی همچون مشق مطرح و به ‌عنوان نخستین مسئولیت رسمی و تکلیف بر دوش دانش‌آموزان گذاشته می‌شود.
نگارش مشق شب با سخت‌ گیری های خانواده ها همراه است به نحوی که کیفیت نوشتن آن از لحاظ بی غلط بودن، خوانا و خوش‌ خط بودن یکی دیگر از دغدغه‌های کودکان می‌شود.
در گذشته کوچک ‌ترین اشتباه در نگارش مشق با تنبیه‌هایی همراه بود؛ چه در خانواده، چه در مدارس و یا از سوی معلمان.
برخی دانش‌آموزان همیشه توبیخ می‌شدند، برخی دچار مشکلات یادگیری بودند و خانواده‌هایشان را تا پاسی از شب خسته می‌کردند تا آنکه پدر و مادر یا خواهر و برادر برای تمام ‌کردن مشق، آن‌ها را یاری کند.
دیکته ‌نویسی‌های شبانه با آنکه برای دانش‌آموزان بسیار اساسی و مهم بود و امروز بیش از گذشته چنین است، کودکان را درگیر خواهش‌های دیرپا و خانواده‌ها را با اصرار‌های پیاپی و بی‌حوصلگی فرزندانشان مواجه می‌ کرد.
وضع جمعه‌ها بدتر بود، به جای آنکه زمانی برای استراحت و در کنار خانواده بودن باشد، تبدیل می‌شد به روزی سراسر مشق‌ نویسی و دلهره از امتحان دشوار که زمانش بطور حتم شنبه بود.
روز‌هایی همچون روز جهانی کودک یا روز کودک و تلویزیون هم، غصه‌ ای بزرگ برای بچه‌ها بود زیرا مشق های انبوه نمی گذاشت از برنامه‌های محدودی که برایشان تدارک دیده شده با دلی شاد لذت ببرند.
برخی معلمان یادگیری کودکان را در گرو نوشتن‌ها و خواندن‌های بی‌حد و امتحان‌های روزانه می‌پنداشتند و می پندارند؛ بدون آنکه برای توانایی و هوش کودکان تفاوتی قائل شوند یا میزان توانمندی او را بسنجند.
این معلمان به محض اینکه می فهمیدند چند روز پشت سرهم تعطیل است، مشق هایی به دانش آموزان می دادند تا این کودکان بدانند تعطیلی را نباید با صفت شیرین صرف کنند.
این رویداد‌ها از واژه مشق شب غولی بزرگ ساخت که نه می‌توانست مسئولیت‌ پذیری را به خوبی آموزش دهد و نه بر علاقه‌ و یادگیری کودکان بیفزاید.
امروز، افزایش امکانات موجود در مدارس و از همه مهم ‌تر تغییر نحوه رفتار معلمان پایه ابتدایی با کودکان و اختصاص دادن زمانی بیشتر برای استراحت کودک ازجمله تعطیلی پنجشنبه‌ها و برخی آموزش‌های مهارتی که البته چندان هم چشمگیر نیست، وضعیت دانش‌آموزان را کمی تغییر داده است اما مشق شب همچنان به قوت خود باقی است.
** نسل‌های پیاپی و مشق‌ نویسی
کودکان امروزی که با وسایل ارتباطی نیز خو گرفته‌اند و در مقایسه با گذشته کم ‌حوصله ‌تر و شاید بتوان گفت گریزپاترند، برای ننوشتن یا دیر نوشتن مشق شب همچنان با خانواده‌ها درگیر می‌شوند، پدران و مادرانی که خودشان خاطرات خوبی از آموزش اینچنینی ندارند.
از ابتدای سال تحصیلی 97- 98 معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش وعده داد که مشق شب در پایه‌های اول تا سوم ابتدایی حذف خواهد شد و به‌ جای آن آموزش‌های مهارتی جایگزین می‌شود.
مهارت‌هایی درباره یادگیری نظم با نوشتن گزارشی درباره مرتب کردن اتاقشان یا آموزش پاسداری از محیط زیست با جمع‌آوری زباله یا شناخت انواع رفتار‌های درست در مواجهه با طبیعت، یا حساب خرج و مخارج یک روز خانه برای تقویت ریاضیات و دیگر فعالیت‌های اینچنینی‌ که از آن‌ها با عنوان مهارت‌های زندگی برای کودکان یاد می‌شود و گفته شده بر یادگیری آن‌ها و فعال شدن هوش‌های 9 گانه نیز تاثیری مثبت دارد.
رضوان حکیم زاده معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش سوم مهر 1397 اعلام کرد: در هر استان مناطقی مشخص شده که مدارس آن دارای کلاس‌های با تراکم 16 تا 25 نفر خواهند بود و طبق بسته‌های پیشنهادی آماده شده، تکالیف مهارت محور را جایگزین «مشق» و «تکلیف شب» می‌کنند.
وی افزود: بهترین منبعی که می‌تواند به عنوان چارچوب به ما در این زمینه کمک کند برنامه درس ملی است که در آن به آموختن مهارت‌هایی چون مهارت شغلی، حفظ محیط زیست، کار گروهی، حل مسئله و تصمیم گیری اشاره شده است.
براساس آنچه این مقام مسئول گفته به جای آنکه دانش آموزان در منزل رونویسی و تکرار و تمرین کنند، این کار را در مدرسه انجام می دهند و در خارج از مدرسه فعالیت عملی خواهد داشت که برای زندگی ‌شان ضروری است.
مهارت‌های پایه از جمله مسئولیت‌ پذیری، مدیریت زمان،‌ تصمیم ‌گیری و حل مسئله از مواردی است که جایگزین مشق شب خواهد شد که به گفته حکیم زاده این مهارت‌ها در دوره ابتدایی قابل ارائه هستند و اصل مهارت آموزی هم توجه کردن به مهارت‌های دست ورزی و انجام کارهای عملی است و اگر کار را از پیش دبستانی شروع کنیم، وقتی دانش آموزان به سن بالاتر می‌رسند زمینه فراگیری مهارت را دارند.
این خبر در ابتدا خانواده‌ها را خوشحال کرد اما محدودیت‌های اجرای طرح مهارت های زندگی باعث شد تنها برخی از مدارس عموما غیر دولتی بتوانند مشق شب را حذف کنند؛ چرا که مشق شب دانش‌آموزانی حذف خواهد شد که در کلاس‌هایی با جمعیتی بیش از 14 نفر و کمتر از 25 نفر باشد.
این مساله باعث شد کودکانی از نوشتن مشق شب معاف شوند که در مدارس غیردولتی درس می خوانند و این موضوع ثابت می‌کند که وضع مالی خانواده‌هایشان نیز از متوسط جامعه بهتر است.
چنین افرادی می‌توانند از کلاس‌های مهارتی که خانواده برای آن‌ها در خانه در نظر گرفته بهره ‌مند شوند یا زمانی را به کلاس‌های ورزشی اختصاص دهند امکانی که برای بسیاری از خانواده‌ها در شرایط فعلی اقتصادی ممکن نیست.
از همین رو مشکلات گذشته کماکان برای بیشتر خانواده‌ها و دانش‌آموزان و البته معلمان باقی است؛ هرچند آموزش و پرورش از معلمان درخواست کرده است با دادن تکالیف بسیار و رونویسی‌های بی‌دلیل آن‌ها را زیر بار مشق‌های سنگین نبرند و تلاش کنند تا کودکان در زمینه‌های مختلف شکوفا شوند و دلشوره مشق ‌نویسی آن‌ها را در این سن کم وارد فضاهای رقابتی و تنبیهی و تشویقی نکند.
** پدیده نامیمون
مدیر کل آموزش و پرورش فارس با یادآوری ضرورت تحول در تعلیم و تربیت بر اجرای برنامه های گوناگون پیش‌بینی شده در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تاکید کرد.
علی عسکر نجفی در گفت و گو با ایرنا مدرسه را کانون مهارت ‌آموزی خواند و عنوان کرد: دانش‌آموزان باید در ابعاد مختلف پرورش یابند و به ویژه بازی و مهارت‌آموزی در پایه‌های اول و دوم برای دانش‌آموزان ضروری‌تر از آموزش است.
وی از مشق شب با عنوان پدیده نامیمون آموزش و پرورش یاد کرد و بیان داشت: تکلیف اجتماعی مهارت محور باید جایگزین مشق شب شود؛ چراکه این امر امروز باعث اختلاف و دور شدن شاگرد و معلم و این دو با خانواده‌ها شده است.
مدیرکل آموزش و پرورش فارس تدارک دفتر صدبرگ مشق شب را برای دانش‌آموزان مدرسه ‌گریز به مثابه اجازه ورود به آسیب‌های اجتماعی دانست و عنوان کرد: یادگیری نظم و انضباط ، مسواک زدن و پرورش گل و فعالیت‌هایی از این دست باید جایگزین مشق شب دانش‌آموزان شود.
** فرصت کودکی با مشق شب گرفته می شود
همچنین معاون ابتدایی آموزش و پرورش فارس در گفت‌ و‌گو با ایرنا عنوان کرد: در مدارسی که طرح حذف مشق شب را اجرا می‌کنند، تکالیف مهارت ‌محور و هدفمند حذف نشده است.
علی عسکر جمشیدی بیان داشت: مشق شب باید به جای رونویسی دوباره و چندباره از روی مطلب، به سوی هدفمند‌شدن تغییر کند. اینکه دانش‌آموزی از روی مطلبی چندین بار رونویسی کند، نادرست است؛ چراکه وقتی او درسی را می‌آموزد همان یک بار برای او کافی است.
وی افزود: هدفمندی مشق شب مدنظر است و باید با توجه به نیاز‌های دانش‌آموزان به آن‌ها داده شود نه به صورت اجبار و معلمان نیز نباید فرصت کودکی کردن را از دانش‌آموزان بگیرند و تکالیف سنگین به آن‌ها تحمیل کنند.
جمشیدی بیان کرد: استفاده از هرگونه کتاب کمک‌آموزشی نیز در مدارس ممنوع است و اجبار کودکان به حل و نوشتن تکالیف از روی این کتاب‌ها نفعی به دانش‌آموزان نمی‌رساند.
آنچه مشخص است هنوز بسیاری از دانش‌آموزان ابتدایی در همه مدارس کشور به این طرح نپیوسته‌اند و خانواده‌ها همچنان با برخی باور‌های پیشین در این باره دست و پنجه نرم می‌کنند.
از سوی دیگر، اگر برنامه‌های مدون و کارشناسی شده‌ای برای حذف مشق شب در سطح کلان ارائه نشود شاهد آسیب‌هایی همچون اعتیاد کودکان به بازی‌های رایانه ای و موبایل، بی انگیزگی، افزایش چاقی در کودکان و عدم رشد مهارتی و آموزشی آن‌ها خواهیم بود که امروزه کمابیش به علت نبود فرهنگ صحیح برخورداری از امکانات در بسیاری خانواده‌ها با آن مواجهیم.
به نظر می‌رسد برای همگانی کردن طرح حذف مشق شب باید جایگزین‌های مناسب و عادلانه‌ای برای همه کودکان در همه اقشار اجتماعی در نظر گرفته شود که بتواند اوقات آن‌ها را در خانه به صورتی مثبت و انگیزه‌ بخش پر کند.
7375/1876

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/70193/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو

درمان قارچ ناخن و میخچه پا در طب سنتی

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

علت گرانی شدید قیمت پیاز

زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)

راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس

قدمت 150 ساله ورزش زورخانه‌ای در آباده

آغاز رقابت بیش از 36 هزار نفر در فارس در رشته تجربی

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

جاده سیاخ دارنگون نیازمند رسیدگی فوری است

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

کشف محموله تنباکو به ارزش حدود سه میلیارد تومان در لامرد

تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

آقای ذوالنوری ممنون

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

چگونه عمر طولانی‌تری داشته باشیم؟

عفونت‌های مختلفی که ممکن است در بدن ایجاد شود

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

فارس: حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها در اطراف زاهدان / 2 تروریست به هلاکت رسید

فرصت‌های سرمایه‌گذاری فارس در اکسپو معرفی می‌شود

سبک بازی فجر را می‌پسندم/فرصتی برای اشتباه نداریم

بازدید سرپرست مدیریت و برنامه‌ریزی فارس از طرح‌های عمرانی خرامه

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ساخت مستند تصویری شبیه‌سازی حرم مطهر امام حسین (ع) در شیراز

جواب شهر راز را در زمان خودش می‌دهیم/تمرکزمان روی صعود به لیگ برتر است

بارش باران سیل آسا جاده روستای بقرایی به حاجی آباد را تخریب کرد + فیلم

اجرای بیش از 100 برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در کازرون

یکی از رسالت‌های «مهر» روایت الگوهای موفق حلقه‌های میانی است

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید