پایگاه خبری تحلیلی پیام فارس

آخرين مطالب

پندارهای درست و نادرست پخت غذا در ظروف مسی علمي

پندارهای درست و نادرست پخت غذا در ظروف مسی

  بزرگنمايي:

پیام فارس- تا چند دهه پیش بین مردم جامعه ما رفتارهایی مرسوم بود و برخی خود را مکلف می کردند برای پخت غذا مخصوصا خورشت و آش و مربا از قابلمه های مسی استفاده کنند.
آن زمان در همه آشپزخانه ها یک کفگیر آهنی نیز وجود داشت که موقع پختن غذا دایم درون آن قرار می گرفت.مردم به این کفگیر « اسّم» assom می گفتند.
آن زمان کسی نمی دانست چرا باید این کفگیر درون قابلمه مسی قرار گیرد.مردم تنها به دلیل اینکه میراث گذشتگان بود و می دانستند برای پخت غذا خیلی مفید است از آن استفاده می کردند.
استفاده از کفگیر آهنی در جریان پختن غذا به توصیه حکما و طبیبان سنتی باز می گردد. این افراد برای همه گیر کردن سلامتی، اسّم را طراحی کردند تا تعادل بین موادی که وارد بدن می شود و بدن انسان به آن محتاج است برقرار شود.

** موافقان: بدن نیاز به مس دارد
موافقان ظرف های خوراک پزی مسی معتقدند از نظر علمی بدن مخصوصا مغز برای سلامت و نشاط و کنترل اسید لاکتیک و کورتیزول به شش میلیارد یون مس نیاز دارد و به همین نسبت یون آهن نیاز دارد. پختن غذا درون ظروف مسی موجب تأمین این مقدار یون برای بدن است و کفگیر نیز همین مقدار یون آهن را به غذا منتقل می کند تا از طریق غذا وارد بدن شود و با حفظ تعادل موجب سلامتی پایدار برای انسان شود.
موافقان می گویند: کمک به خون سازی بدن و جلوگیری از سفید شدن مو از فواید عنصر مس برای بدن است.

** استفاده بی رویه از ظروف مسی مسمومیت به دنبال دارد
مخالفان استفاده از ظروف مسی معتقدند این ظروف زود اکسید می شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند. به این ترتیب می توانند باعث مسمومیت شوند.به همین دلیل در ظروف مسی از پوشش هایی از جنس قلع، نیکل، استیل و لعابی استفاده می شود تا میزان ورود مس به غذا کاهش پیدا کند اما مشکل اینجاست که وجود این آلیاژها باعث ورود فلزات سنگین به بدن می شود. چون این لایه ها در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شوند، به خصوص اگر غذاهای اسیدی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند.
از سوی دیگر، پخت و پز مواد اسیدی و قلیایی در ظروف مسی یا نگهداری این مواد در چنین ظروفی باعث تخریب غذا می شود.
مخالفان می گویند: اگرچه بدن روزانه به 1.5 تا 2 میلی گرم مس نیاز دارد اما این مقدار مس در مصرف موادغذایی در طول روز همچون گوشت، سبزی و جگر به وفور یافت می شود و نیازی به استفاده از ظروف مسی برای تامین مس بدن وجود ندارد.

** پندارها در باره فواید پخت غذا در ظروف مسی نادرست است
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مورد استفاده از ظروف مسی به خبرنگار ایرنا گفت: پندارها و عقاید درباره مصرف غذا در ظروف مسی و جبران کمبود مس در بدن با این روش، پایه و اساس علمی ندارد.
دکتر موسی صالحی اظهار داشت: برخی نیز معتقدند استفاده از دستبند مسی باعث می شود که کمبود مس در بدن جبران شود، تاکنون هیچ دلیل علمی برای این کار به اثبات نرسیده که چگونه دست بند مسی یون مس را از خود متصاعد می کند و از پوست عبور می دهد و وارد خون می کند. بنابراین نباید به آنچه در فضای مجازی دراین زمینه منتشر می شود اعتنایی کرد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: ظرف مسی سفید نشده معمولا در خانه مردم نمی رود و کمتر کسی در ظرف مسی سفید نشده غذا درست می کند، جای سئوال است که چگونه ذرات مس بصورت( یون 2 مثبت ) که در میوه ها و سبزی ها وجود دارند از ظرف مسی سفید نشده بتواند مس مورد نظر بدن را تامین کند؟
صالحی افزود: وقتی ظرف مسی سفید می شود آلیاژی از قلع و نیکل روی آن را می گیرد و غذا در ظرف مسی سفید شده فقط با آلیاژ قلع و نیکل که غیر قابل تجزیه است پخته می شود، قلع و نیکل که ظرف مسی را محافظت می کند با غذا در تماس است. در ظرف مسی سفید شده غذا مطلقا با مس در تماس نیست. چگونه یون مس از زیر لایه سفید کننده خود را به غذای ما می رساند؟
این متخصص رژیم درمانی مردم را به مصرف بیشتر سبزی و میوه ترغیب کرد و گفت:منابع واقعی مس را در میوه ها، سبزی، غلات و حبوبات باید جست و جو کنیم.
وی ادامه داد: تامین مس برای بدن از ظرف مسی به عنوان تامین کننده یون مس توهمی بیش نیست و مردم را گمراه می کند.

***احتمال ورود مواد سمی به بدن در ظروف مسی
کارشناس تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با بیان اینکه احتمال ورود مواد سمی به بدن در ظروف مسی وجود دارد گفت: بهترین ظروف برای طبخ ماده غذایی، ظروف مقاوم به حرارت هستند که به هیچ وجه مواد سمی را به مواد غذایی در حال طبخ وارد نمی کنند.
مهسا زارع گفت: بهترین ظروف برای طبخ ماده غذایی، ظروف مقاوم به حرارت هستند که به هیچ وجه، مواد سمی را به مواد غذایی در حال طبخ وارد نمی کنند، از جمله ظروف شیشه ای و پیرکس و در مقابل بدترین ظروف؛ تفلون هایی هستند که دچار خراشیدگی هر چند کوچک شده اند.
وی با اشاره به اینکه مس فلزی پرواکنش است و در مقابل حرارت به راحتی با مواد غذایی واکنش نشان می دهد، هشدار داد: این موضوع در طولانی مدت بدن را دچار مسمومیت با حالت تهوع، استفراغ، اسهال و سردرد می کند؛ به طوری که با اختلالاتی در عملکرد کبد، تشکیل گلبول های قرمز و عملکرد سیستم ایمنی بدن همراه است.
این کارشناس تغذیه با این توضیح که استفاده از ظروف مسی در صورتی مجاز است که با لایه ای از یک فلز دیگر مثل قلع، استیل یا نیکل پوشانده شده باشند، اضافه کرد: این ظروف به اصطلاح باید سفید شده باشند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود.
او ادامه داد: پخت و پز غذاهایی که ماهیت اسیدی و ترش دارند در ظروف مسی، لایه داخلی ظروف را از بین می برند و موجب ورود بیش از اندازه مس به غذا و بدن می شوند و در نتیجه اختلال در جذب کلسیم و آهن، رسوب به کبد و خطر ایجاد مسمومیت را به همراه دارد.
زارع با اعلام اینکه مس بهترین رسانای حرارت است و بسیار سریع و یکنواخت داغ می شود، گفت: با توجه به اینکه داغ شدن ظروف سبب تخریب و آسیب به روغن های مصرفی درون آن می شود، پس هنگام استفاده از ظرف مسی بهتر است از حرارت کم و متوسط استفاده شود.

***با پندار های غلط مقابله کنیم
میترا زراتی، متخصص تغذیه نیز می‌گوید: تفکر غلطی که در این خصوص وجود دارد این است که برخی افراد تصور می‌کنند که از طریق ظروف طبخ غذا مانند ظروف مسی می‌توانند مواد مغذی به بدن برسانند در حالی که باید با تفکر غلط مقابله کرد.
به گفته وی اگر مس بیش از نیاز بدن وارد بدن شود در کبد رسوب و مسمومیت ایجاد می‌کند همچنین تجمع مس در بدن موجب بروز تهوع و سر درد می‌شود.مس اگر وارد غذا شود جذب کلسیم و آهن را مختل می‌کند و ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد پخت غذا در آن صحیح نیست.
این متخصص تغذیه ادامه داد : پوشاندن ظروف مسی با قلع یا سایر مواد خوب است، اما باید مراقب بود که حتی ظروف قلع‌ اندود با کوچک ‌ترین خراش قلع ‌شان از بین می‌رود و موجب آزاد شدن مس در غذا خواهد شد.
زراتی گفت: در نگهداری ظروف مسی باید دقت فراوان شود که هیچ آسیبی نبیند زیرا اگر چنین شود، مس طی پخت و پز وارد ماده غذایی شود. به همین دلیل در نگهداری این ظروف باید دقت کرد.

** اشاراتی به برخی منابع علمی
در کتاب مرجع طب سنتی نیز استفاده از ظروف مسی به شدت منع شده است، از ظروف مسی تحت عنوان "نحاس" یاد شده، و از مضرترین ظروف برای طبخ غذا شناخته شده است.
سایت رسمی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)نیز استفاده از ظروف مسی را مضر می‌داند و استفاده از آن را برای پخت و پز به ویژه غذاهایی که ماهیت اسیدی دارند مناسب نمی داند و باعث ایجاد مسمومیت با مس عنوان کرده است.
کتاب " مفرح القلوب" که شرح کتاب قانون در طب است نیز طبخ طعام در نحاس (ظرف مسی) را مناسب ندانسته مخصوصاً اگر مدت زمان پخت زیاد و نیز غذا چرب و ترش باشد.





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

​​​​​​​ثبت‌نام 10 هزار متقاضی استخدام آتش‌نشانی در فارس

موفقیت پزشکان بیمارستان نمازی در درمان نوزاد مبتلا به صرع

موفقیت پزشکان شیرازی در درمان نوزاد مبتلا به صرع

مسابقات ملی موبایل، اپلیکیشن و هوش مصنوعی آذرماه در فارس برگزار می‌شود

تجهیز بیمارستان لامرد به میکروسکوپ جراحی

اختراع وایت برد الکترومکانیکی رولینگ در شیراز

نبود داروی برند به معنی کمبود دارو نیست

لزوم ایجاد ساختار دریافت راهکار دانشگاه برای حل مشکلات کشور

جهاددانشگاهی مجموعه‌ای کامل از ظرفیت‌هاست

استفاده مطلوب از ظرفیت‌های جهاددانشگاهی برای رونق تولید در فارس

تجلیل از 500 منتخب قرآنی وزارت بهداشت در شیراز

فراگیری «فعالیت‌های علمی کودکان و نوجوانان» برای مربیان

مشارکت استاد دانشگاه شیراز در تالیف یک کتاب مرجع بین‌المللی

چگونگی مواجهه با پرسش‌های جنسی کودکان

حضور دانشگاه شیراز در فهرست دانشگاه‌های برتر دنیا

برگزاری هشتمین دوره مناظره دانشجویی جهاد دانشگاهی فارس

برنامه معرفی و آشنایی با دانشگاه شیراز 23 تا 25 تیرماه برگزار می‌شود

آشنایی با دانشگاه شیراز روزهای 23 تا 25 تیرماه برگزار می شود

کمبود دانش فنی در کشت گلخانه ای رفع شده است

مبادله تفاهمنامه بین حوزه‌‎های علمیه و آموزش و پرورش فارس

برگزاری پنجاهمین کنفرانس ریاضی ایران به میزبانی دانشگاه شیراز

بهره مندی اساتید و دانشجویان دانشگاه شیراز از بورس اتحادیه اروپا

کبد چرب را با اصلاح سبک زندگی می‌توان درمان کرد

دانشگاه شیراز یکی از مراکز سبز کشور است

سرانه سانتیمتری فضای فرهنگی کشور و دغدغه های وزیر

والزارتان موجود در داروخانه‌ها هیچ مشکلی ندارد

دانشکده فنی‌ فیروزآباد امسال راه‌اندازی می‌شود

پایش ماهواره‌ای محصولات کشاورزی استان‌های شمالی با موفقیت انجام شد

روشی ابتکاری در کشت گندم با بازدهی بالا و هزینه پایین

آموزش بسته بندی استاندارد خرمای جهرم به دانشگاهیان سپرده شد

اورژانس هوایی یک ضرورت در سرعت بخشیدن به خدمات پزشکی است

رئیس دانشگاه فنی و حرفه‌ای فارس: وضعیت اشتغال دانشجویان دانشکده های فنی مطلوب است

آزمون‌های مهارت فنی و حرفه‌ای پروژه‌ محور می‌شود

راهیابی دو دانش آموز کازرونی به مسابقات آسیایی

فارس میزبان بیش از ٩٨ هزار داوطلب کنکور سراسری است

راه‌اندازی اولین سامانه کنکور دانش‌آموزان در فارس

دانشگاه شیراز میزبان رویداد فرهنگی از ایده تا عمل

بزرگترین مرکز اورتز و پروتز جنوب کشور در شیراز راه‌اندازی شد

مدرسان علمی کاربردی ملزم به حضور حداقل 6 ماه در صنعت هستند

اضافه شدن 3370 تخت ظرفیت بیمارستانی فارس

آغاز اجرای طرح سنجش سلامت نوآموزان بدو ورود به دبستان در فارس

شاخص مرک نوزادان در فارس 6.6 کاهش داشته است

ضرورت آشتی دانشگاه و صنعت

ترجمه متون برتر ادبی بسترساز تعامل فرهنگی و گفت و گوی ملت‌هاست

دانشگاه فنی و حرفه‌ای فارس حق‌التدریس جذب می‌کند

گذر از تابستان داغ با مدیریت مصرف انرژی

بیش از 82 درصد زنان ایران باسواد هستند/ شتاب بخشی به سوادآموزی در فارس

ارتقاء رتبه ایران در تولید مقالات پراستناد و داغ در جهان

رتبه ایران در انتشار مقالات برتر و پر استناد ارتقا یافت

رئیس دانشگاه آزاد: جریان ملی دانش باید تقویت شود