پیام فارس

آخرين مطالب

پندارهای درست و نادرست پخت غذا در ظروف مسی علمي

  بزرگنمايي:

پیام فارس- تا چند دهه پیش بین مردم جامعه ما رفتارهایی مرسوم بود و برخی خود را مکلف می کردند برای پخت غذا مخصوصا خورشت و آش و مربا از قابلمه های مسی استفاده کنند.
آن زمان در همه آشپزخانه ها یک کفگیر آهنی نیز وجود داشت که موقع پختن غذا دایم درون آن قرار می گرفت.مردم به این کفگیر « اسّم» assom می گفتند.
آن زمان کسی نمی دانست چرا باید این کفگیر درون قابلمه مسی قرار گیرد.مردم تنها به دلیل اینکه میراث گذشتگان بود و می دانستند برای پخت غذا خیلی مفید است از آن استفاده می کردند.
استفاده از کفگیر آهنی در جریان پختن غذا به توصیه حکما و طبیبان سنتی باز می گردد. این افراد برای همه گیر کردن سلامتی، اسّم را طراحی کردند تا تعادل بین موادی که وارد بدن می شود و بدن انسان به آن محتاج است برقرار شود.

** موافقان: بدن نیاز به مس دارد
موافقان ظرف های خوراک پزی مسی معتقدند از نظر علمی بدن مخصوصا مغز برای سلامت و نشاط و کنترل اسید لاکتیک و کورتیزول به شش میلیارد یون مس نیاز دارد و به همین نسبت یون آهن نیاز دارد. پختن غذا درون ظروف مسی موجب تأمین این مقدار یون برای بدن است و کفگیر نیز همین مقدار یون آهن را به غذا منتقل می کند تا از طریق غذا وارد بدن شود و با حفظ تعادل موجب سلامتی پایدار برای انسان شود.
موافقان می گویند: کمک به خون سازی بدن و جلوگیری از سفید شدن مو از فواید عنصر مس برای بدن است.

** استفاده بی رویه از ظروف مسی مسمومیت به دنبال دارد
مخالفان استفاده از ظروف مسی معتقدند این ظروف زود اکسید می شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند. به این ترتیب می توانند باعث مسمومیت شوند.به همین دلیل در ظروف مسی از پوشش هایی از جنس قلع، نیکل، استیل و لعابی استفاده می شود تا میزان ورود مس به غذا کاهش پیدا کند اما مشکل اینجاست که وجود این آلیاژها باعث ورود فلزات سنگین به بدن می شود. چون این لایه ها در هنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شوند، به خصوص اگر غذاهای اسیدی برای مدت طولانی در این ظروف پخته یا نگهداری شوند.
از سوی دیگر، پخت و پز مواد اسیدی و قلیایی در ظروف مسی یا نگهداری این مواد در چنین ظروفی باعث تخریب غذا می شود.
مخالفان می گویند: اگرچه بدن روزانه به 1.5 تا 2 میلی گرم مس نیاز دارد اما این مقدار مس در مصرف موادغذایی در طول روز همچون گوشت، سبزی و جگر به وفور یافت می شود و نیازی به استفاده از ظروف مسی برای تامین مس بدن وجود ندارد.

** پندارها در باره فواید پخت غذا در ظروف مسی نادرست است
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مورد استفاده از ظروف مسی به خبرنگار ایرنا گفت: پندارها و عقاید درباره مصرف غذا در ظروف مسی و جبران کمبود مس در بدن با این روش، پایه و اساس علمی ندارد.
دکتر موسی صالحی اظهار داشت: برخی نیز معتقدند استفاده از دستبند مسی باعث می شود که کمبود مس در بدن جبران شود، تاکنون هیچ دلیل علمی برای این کار به اثبات نرسیده که چگونه دست بند مسی یون مس را از خود متصاعد می کند و از پوست عبور می دهد و وارد خون می کند. بنابراین نباید به آنچه در فضای مجازی دراین زمینه منتشر می شود اعتنایی کرد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: ظرف مسی سفید نشده معمولا در خانه مردم نمی رود و کمتر کسی در ظرف مسی سفید نشده غذا درست می کند، جای سئوال است که چگونه ذرات مس بصورت( یون 2 مثبت ) که در میوه ها و سبزی ها وجود دارند از ظرف مسی سفید نشده بتواند مس مورد نظر بدن را تامین کند؟
صالحی افزود: وقتی ظرف مسی سفید می شود آلیاژی از قلع و نیکل روی آن را می گیرد و غذا در ظرف مسی سفید شده فقط با آلیاژ قلع و نیکل که غیر قابل تجزیه است پخته می شود، قلع و نیکل که ظرف مسی را محافظت می کند با غذا در تماس است. در ظرف مسی سفید شده غذا مطلقا با مس در تماس نیست. چگونه یون مس از زیر لایه سفید کننده خود را به غذای ما می رساند؟
این متخصص رژیم درمانی مردم را به مصرف بیشتر سبزی و میوه ترغیب کرد و گفت:منابع واقعی مس را در میوه ها، سبزی، غلات و حبوبات باید جست و جو کنیم.
وی ادامه داد: تامین مس برای بدن از ظرف مسی به عنوان تامین کننده یون مس توهمی بیش نیست و مردم را گمراه می کند.

***احتمال ورود مواد سمی به بدن در ظروف مسی
کارشناس تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با بیان اینکه احتمال ورود مواد سمی به بدن در ظروف مسی وجود دارد گفت: بهترین ظروف برای طبخ ماده غذایی، ظروف مقاوم به حرارت هستند که به هیچ وجه مواد سمی را به مواد غذایی در حال طبخ وارد نمی کنند.
مهسا زارع گفت: بهترین ظروف برای طبخ ماده غذایی، ظروف مقاوم به حرارت هستند که به هیچ وجه، مواد سمی را به مواد غذایی در حال طبخ وارد نمی کنند، از جمله ظروف شیشه ای و پیرکس و در مقابل بدترین ظروف؛ تفلون هایی هستند که دچار خراشیدگی هر چند کوچک شده اند.
وی با اشاره به اینکه مس فلزی پرواکنش است و در مقابل حرارت به راحتی با مواد غذایی واکنش نشان می دهد، هشدار داد: این موضوع در طولانی مدت بدن را دچار مسمومیت با حالت تهوع، استفراغ، اسهال و سردرد می کند؛ به طوری که با اختلالاتی در عملکرد کبد، تشکیل گلبول های قرمز و عملکرد سیستم ایمنی بدن همراه است.
این کارشناس تغذیه با این توضیح که استفاده از ظروف مسی در صورتی مجاز است که با لایه ای از یک فلز دیگر مثل قلع، استیل یا نیکل پوشانده شده باشند، اضافه کرد: این ظروف به اصطلاح باید سفید شده باشند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود.
او ادامه داد: پخت و پز غذاهایی که ماهیت اسیدی و ترش دارند در ظروف مسی، لایه داخلی ظروف را از بین می برند و موجب ورود بیش از اندازه مس به غذا و بدن می شوند و در نتیجه اختلال در جذب کلسیم و آهن، رسوب به کبد و خطر ایجاد مسمومیت را به همراه دارد.
زارع با اعلام اینکه مس بهترین رسانای حرارت است و بسیار سریع و یکنواخت داغ می شود، گفت: با توجه به اینکه داغ شدن ظروف سبب تخریب و آسیب به روغن های مصرفی درون آن می شود، پس هنگام استفاده از ظرف مسی بهتر است از حرارت کم و متوسط استفاده شود.

***با پندار های غلط مقابله کنیم
میترا زراتی، متخصص تغذیه نیز می‌گوید: تفکر غلطی که در این خصوص وجود دارد این است که برخی افراد تصور می‌کنند که از طریق ظروف طبخ غذا مانند ظروف مسی می‌توانند مواد مغذی به بدن برسانند در حالی که باید با تفکر غلط مقابله کرد.
به گفته وی اگر مس بیش از نیاز بدن وارد بدن شود در کبد رسوب و مسمومیت ایجاد می‌کند همچنین تجمع مس در بدن موجب بروز تهوع و سر درد می‌شود.مس اگر وارد غذا شود جذب کلسیم و آهن را مختل می‌کند و ظروف مسی باید لعاب داشته باشد و ظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد پخت غذا در آن صحیح نیست.
این متخصص تغذیه ادامه داد : پوشاندن ظروف مسی با قلع یا سایر مواد خوب است، اما باید مراقب بود که حتی ظروف قلع‌ اندود با کوچک ‌ترین خراش قلع ‌شان از بین می‌رود و موجب آزاد شدن مس در غذا خواهد شد.
زراتی گفت: در نگهداری ظروف مسی باید دقت فراوان شود که هیچ آسیبی نبیند زیرا اگر چنین شود، مس طی پخت و پز وارد ماده غذایی شود. به همین دلیل در نگهداری این ظروف باید دقت کرد.

** اشاراتی به برخی منابع علمی
در کتاب مرجع طب سنتی نیز استفاده از ظروف مسی به شدت منع شده است، از ظروف مسی تحت عنوان "نحاس" یاد شده، و از مضرترین ظروف برای طبخ غذا شناخته شده است.
سایت رسمی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)نیز استفاده از ظروف مسی را مضر می‌داند و استفاده از آن را برای پخت و پز به ویژه غذاهایی که ماهیت اسیدی دارند مناسب نمی داند و باعث ایجاد مسمومیت با مس عنوان کرده است.
کتاب " مفرح القلوب" که شرح کتاب قانون در طب است نیز طبخ طعام در نحاس (ظرف مسی) را مناسب ندانسته مخصوصاً اگر مدت زمان پخت زیاد و نیز غذا چرب و ترش باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/71018/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

انجام 85 مورد عملیات امداد و نجات در 8 استان متأثر از سیل و آبگرفتگی

آزمون استخدام پیمانی متمرکز سازمان تامین اجتماعی در فارس برگزار شد

شرکت 3500 داوطلب در آزمون تامین نیروی انسانی مدیریت تامین اجتماعی فارس

برگزاری راهپیمایی مردمی حمایت از اقدام سپاه علیه اسراییل در فارس

نباید با بانوان در معابر برخورد شود

عملیات وعده صادق حق دفاع مشروع ایران بود

دستگیری "عامل توهین به مقدسات دینی اهل‌سنت" در گنبدکاووس

شگفتی تحلیلگران از نوع پاسخ و حمله ایران به رژیم اسراییل

نیرو‌های مسلح ایران در مقابل تجاوز با اقتدار پاسخ دادند

موزه تخصصی تخت جمشید توسعه می‌یابد

برادرکُشی با اسلحه شکاری!

بازگشت کاروان قرآنی اهل‌بیت (ع) خمینی شهر به کشور

عملیات «وعده صادق» نمایش بازدارندگی، اقتدار و آمادگی نظامی ما بود

پایان اردیبهشت آخرین مهلت تبدیل مجوز‌های کاغذی به شناسه یکتا

کلنگ دو تقاطع غیرهمسطح در شیراز به زمین زده شد

راهپیمایی فارسی ها در حمایت از اقدام مقتدرانه نیرو‌های مسلح

پاسخ کوبنده و سریع ایران در صورت هرگونه اقدام رژیم صهیونیستی

کوه‌‌های برفی اقلید در آخرین روزهای فروردین

میمند، میزبان جشنواره گل و گلاب

نگاهی به کارنامه هنری بهمن هاشمی، صداپیشه و گوینده

پیش بینی آب و هوا/ رگبار پراکنده و وزش باد در مناطقی از غرب و شمال غرب کشور

محدودیت‌های پروازی در شیراز پایان یافت

تحول عظیم در بافت تاریخی شیراز با ثبت جهانی محور زندیه

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

میمند فارس میزبان جشنواره گل و گلاب

برادر کشی با شلیک گلوله

جزئیات دقیق ثبت‌نام و پرداخت وام بانوان بانک مهر ایران | وام 100 میلیون تومانی «اندوخته بانوان» را چگونه بگیریم؟ + جدول

خدمات رسانی به 10هزار حادثه‌دیده در پی سیل و آبگرفتگی | عملیات امدادرسانی در 4 استان

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

کوچ بهاره عشایر فارس از قشلاق به ییلاق + فیلم

دانشجویان رسالت بزرگی در احیای حرکت‌های فرهنگی و هنری دانشگاه‌ها دارند

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا دوشنبه

108 نفر جذب تامین اجتماعی می‌شوند

پاریس خواستار خویشتن‌داری کشور‌ها در غرب آسیا شد

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

میمند میزبان جشنواره گل و گلاب میمند

کوچ بهاره عشایر از قشلاق به ییلاق + فیلم

پیش بینی هواشناسی کشور 31 فروردین 1403 / خیزش گرد و خاک در این استان ها

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

روال عادی پرواز‌های فرودگاه شهید دستغیب شیراز