پیام فارس

آخرين مطالب

گرد و غبار فراموشی بر هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده فرهنگي

گرد و غبار فراموشی بر هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده
  بزرگنمايي:

پیام فارس -   هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده چندین سال می‌شود که از عمرش می‌گذرد ولی چند وقتی است که پاپوش خارجی رمق راه رفتن را از او گرفته است.
  گیوه‌دوزی، یکی از صنایع‌دستی استان فارس است که در شهر آباده سابقه‌ای کهن و دیرینه دارد؛ اما این روزها دیگر کسی کمتر گیوه بر پا می‌کند.
این در حالی است که سمت‌وسوی استفاده از تولیدات ماشینی افزایش‌یافته است، حداقل بر اساس ادعای برخی از دوستداران هنرهای دیرین، تمایل مردم به بهره‌مندی از محصولات صنایع‌دستی به‌ویژه " گیوه " بسیار کم شده است و نسل‌های کنونی دیگر مایل به فعالیت در این حوزه نیستند.
البته نوسانات اقتصادی، نبود ثبات در بازار، گرانی مواد اولیه، کاهش قدرت خرید مردم و استقبال کم از محصولات صنایع‌دستی باعث شده است تا بسیاری رشته‌های صنایع‌دستی مانند "گیوه‌دوزی" با بی‌رونقی مواجه شود.
چند روز پیش هم این رسانه برای پیگیری و احیای این صنایع‌دستی محتوایی منتشر کرد اما همچنان پیگیری‌های این رسانه ادامه دارد.
علی مستغنی، جوان 26 ساله از جوانان شمال استان فارس است که کارشناسی پرستاری دارد؛ اما به دلیل علاقه‌ای که به شغل گیوه‌دوزی داشته این صنایع‌دستی را از 15 سالگی شروع کرده است و نزدیک به 11 سال است که در این عرصه مشغول به فعالیت است.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: گیوه‌دوزی شغلی بود که از پدربزرگم یاد گرفتم چرا که در قدیم گیوه‌دوزی یکی از شغل‌های پردرآمد این شهر به‌حساب می‌رفت.
مستغنی با بیان اینکه گیوه آباده در جنوب کشور معروف و مطرح بوده است، افزود: جوانان امروز دیگر به دنبال تولید مواد مورد نیاز "گیوه‌دوزی" نیستند و بیشتر آنان به دنبال کفش‌های ماشینی و صنعتی هستند.
این گیوه‌دوز آباده‌ای با بیان اینکه هم‌اکنون در آباده 3 گیوه‌دوز بیشتر وجود ندارد و ما باید برای احیای این صنایع دستی تلاش کنیم، تصریح کرد: کمبود مواد اولیه در این شغل می‌تواند عامل اصلی و کاهش استقبال از این محصول شود که این شغل با بی رونقی رو به رو کرده است.
وی با اشاره به اینکه فقط عده‌ای از زن و مرد سالمند و سالخورده، تخت‌کشی و رویه بافی (رویه چینی) و چرم‌سازی برای تولید "گیوه" را انجام می‌دهند، یادآور شد: بیشترین مشتری‌های ما برای این صنایع‌دستی عشیره‌های قشقایی و بختیاری هستند که برای لباس‌های سنتی‌شان از این صنایع‌دستی استفاده می‌کنند.
مستغنی با بیان اینکه حمایت از این حرفه بسیار مهم است که متأسفانه در این شهر فرهنگ‌سازی گیوه‌دوزی انجام نشده است، افزود: از مسئولان درخواست داریم که در هنرستان‌ها، گیوه‌دوزی را به دانش‌آموزان علاقه‌مند آموزش دهند چرا که هنرجویان گیوه‌دوزی باید از سن 15 الی 16 سالگی شروع کنند و با گذشت چند سال استاد کار ماهر شوند.
این گیوه‌دوز آباده‌ای ادامه داد: ما برای شروع این صنایع‌دستی از وام و تسهیلاتی برخوردار شده‌ایم و با حمایت میراث‌فرهنگی و شهرداری در تیمچه صرافیان حجره‌ای به این امر اختصاص داده شد که توانست به ما کمک کند.
وی تصریح کرد: از مسئولان می‌خواهیم که از بنده که تنها گیوه‌دوز جوان شمال استان فارس هستم، حمایت مالی کنند. همچنین از شهرداری و میراث‌فرهنگی درخواست می‌کنیم که برای تبلیغات این هنر تلاش کنند و بستری را برای آموزش این هنر دستی فراهم کنند.
وی بیان کرد: جلسه‌ای در شورای شهر آباده با حضور هنرمندان این شهر برگزار شد که ما مشکلاتی را که در این عرصه صنایع‌دستی داشتیم بیان کردیم؛ اما شورای شهر در پاسخ به ما بیان کردند خودتان می‌دانید بروید در اینترنت بازار کسب راه بیندازید و مسئولان شهر نهایتاً تنها کاری که می‌کنند از مغازه‌ها بازدیدی می‌کنند و می‌گویند خسته نباشید و می‌روند.
مستغنی در پایان یادآور شد: از مسئولان شهر درخواست می‌کنیم با حمایت‌های رسانه‌ای و مالی برای احیای این صنایع‌دستی تلاش کنند.
محمدعلی جباری، مسئول اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان آباده نیز در این رابطه گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: در حوزه صنایع‌دستی در آباده، صدور کارت و تسهیلات پرداخت می‌شود و کسانی که برای این صنایع‌دستی درخواست تسهیلات تبصره 16 و صدور کارت درخواست دهند جزو اولویت هستند و ما حمایتشان می‌کنیم.
وی با بیان اینکه در این عرصه کمبود متقاضی داریم؛ اما اگر بستر را در شهرستان فراهم کرده و مکانی را برای آموزش آماده کنیم قطعاً متقاضی آموزش این هنر پیدا می‌کند، افزود: اکنون در اداره میراث کارگاه‌های منبت راه‌اندازی شده است و می‌توانیم به همین شکل برای گیوه‌دوزی برنامه‌ریزی کنیم.
جباری در پاسخ به اینکه آیا تبلیغات برای صنایع‌دستی گیوه‌دوزی در شهر آباده صورت‌گرفته است؟ افزود: در خصوص منبت انجام شده است؛ اما برای هنر دستی گیوه‌دوزی چنین چیزی در شهر شاهد نیستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه به دلیل اینکه شهرداری آباده دبیر شهر جهانی منبت است و وظیفه فعالیت در این عرصه را دارد؛ اما برای گیوه‌دوزی چنین چیزی مشاهده نکردیم، اضافه کرد: ما می‌توانیم پیشنهاد تبلیغ گیوه‌دوزی را بدهیم؛ اما شهرداری الزامی ندارد که این کار را انجام دهد چرا که تنها گیوه‌دوزی، صنایع‌دستی ما نیست؛ بلکه ما 300 رشته صنایع دستی را داریم که بسیاری از رشته‌های آن منسوخ شده است.
مسئول اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان آباده تاکید کرد: میراث‌فرهنگی شهرستان آباده در حال برنامه‌ریزی برای این هنر دستی است و قطعاً اداره کل میراث همکاری خوبی دارد و ارتباط خوبی هم با شهرداری شهرستان آباده داریم و حتماً این کار را در دستور کار قرار می‌دهیم و برای تبلیغات در این عرصه تلاش خواهیم کرد.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا میراث شهرستان آباده می‌تواند این پاپوش را صادر کند؟ افزود: تاکنون چنین برنامه‌ای نبوده است مگر اینکه نمایشگاه‌هایی در کشورهای دیگر برگزار شود که به این هنر اختصاص دهیم.
جباری در پایان بر این نکته تاکید کرد: وظیفه داریم در این حوزه فعالیت داشته باشیم و از آن حمایت کنیم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/763045/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستون سرکوب

جنگ کریدورها در خاورمیانه

پرونده باز بابک زنجانی در افکار عمومی

یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند

قیمت انواع شکر بسته بندی موجود در بازار

رشد وحشتناک نقدینگی طی 22 سال

باشگاه استقلال پلمپ شد

اثبات حقانیت مواضع ایران درباره آمریکا

تحلیل ظریف از نقشه ضدایرانی

ترمز گرانی مسکن در «شیپور» و «دیوار» کشیده می‌شود

حقایقی درباره تأثیر دارو‌های غضروف ساز

چند درصد چک‌ها در اسفند 1402 برگشت خورد؟

نرخ بهره بین بانکی اندکی کاهش یافت

مقام مسئول: کانال های تلگرامی دنبال سود جویی و بهم ریختن بازار ارز بودند

بیمه دی یکی از فرصت های خوب سرمایه گذاری در سال 1403

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی: ارزش آفرینی برای مشتریان، جریان پایدار رشد صنعت بیمه است

هم میهن: متهم کیست؟

رانت شیرین 69 میلیارد دلاری برای واردکنندگان

سفر سرنوشت‌ساز گروسی به تهران

مراقبت‌های بعد از تعویض مفصل زانو

سکون بازار خودرو

رتبه اول اصفهان در میزان جاده‌های دو بانده/ جذب قیر منوط به عملکرد بافت فرسوده است

کاریکاتور/ خلیج فارس بخشی‌ از هویت تاریخی و فرهنگی ایران

پرونده‌ای که باز است

همنشینی اصولگرایانه با طعم ریاست

فرقه ایتا؛ بررسی مواضع سیاسی تندروها در یک شبکه اجتماعی داخلی

تصویری تأمل برانگیز از انبوه پول ملی در دستان گردشگر روس

9 میلیون خانه خالی در ژاپن!

شرایط دومین حراج سکه در سال 1403 اعلام شد

اعلام تاریخ دقیق واریز سود سهام عدالت

گسترش فرهنگ ایران زمین در پیوستگی ملی

مشارکت 9 هزار دانش آموز دارابی در «چهارشنبه‌های امام رضایی»

مشارکت 9 هزار دانش‌آموز دارابی در «چهارشنبه‌های امام رضایی(ع)»

تیم ستارگان خورلارستان به لیگ دسته یک هندبال بانوان کشور صعود کرد

تأثیر تغییرات هورمونی بر ساییدگی زانو

ایران و روسیه در جستجوی روش‌های جدید برای تسویه حساب‌های تجاری

13 پیش تفاهم‌نامه‌ گردشگری استان فارس در نمایشگاه ایران اکسپو منعقد شد

ساماندهی 5200 گروه جهادی در فارس

جزئیات جدید از حادثه مسمومیت الکلی پزشکان در مهمانی شیراز/ هیچ‌کس به کما نرفته/ مسمومیت با «متانول» نبوده است

ادامه بارش های بهاری امروز و فردا در برخی مناطق فارس

برخوردِ با ترک فعل روسای شهرستان‌ها درخصوص خدمات دهیِ سلامت به والدین شهدا

نهادینه‌سازی ایثار اجتماعی راه حل رفع موانع مختلف است

والدین شهدا تجلی صبر و استقامت و الگوی ایثار و از خودگذشتگی هستند

علائم فشار خون بالا را بشناسید

فقر در 7 نما

ثبت همزمان صورتحساب طلافروشان در 2 سامانه‌ لغو شد؟

بهادری جهرمی: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم

جسدی بعد از 25 روز در نی‌ریز کشف شد

2 کشته و 2 مجروح در برخورد زانتیا با پژو در فارس

تجلیل از استاد برتر دانشگاه شیراز