پیام فارس

آخرين مطالب

پشت پرده کمک آمریکا به اسرائیل مقالات

پشت پرده کمک آمریکا به اسرائیل
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بخش زیادی از سیستم دفاعی اسرائیل در برابر حمله اخیر ایران به چالش کشیده شد و از گنبد آهنین تا ادوات نظامی اسرائیل که برای خنثی سازی حمله استفاده شد، نیاز به بازسازی و صرف هزینه مجدد دارد. این تنها یکی از جنبه‌های قضیه است، ولی جنبه دیگر این است که اسرائیل از مدت‌ها پیش آگاه شده دوره آن دیدگاه متفرعنانه و خودبرتر داننده که از آغاز تشکیل دولت فلسطین و طی جنگ با کشور‌های عرب و شکست آنان در ذهن اسرائیلی‌ها جا افتاد، به پایان رسیده است. اکنون تعدادی کشور‌های پیشرفته‌تر و حتی قوی‌تر از اسرائیل در منطقه وجود دارند که در راس آن‌ها عربستان سعودی قرار دارد. امارات، قطر، کویت و حتی عمان و مصر نیز از کشور‌های قدرتمند منطقه هستند. به همین دلیل هم بود که اسرائیل طی چند سال اخیر سعی کرد رفتار صمیمانه تری را با کشور‌های عرب منطقه برقرار کند. این رویکرد به ویژه پس از طرح پیمان صلح ابراهیم جدی‌تر شد.
روز شنبه، یکم اردیبهشت ماه، مجلس نمایندگان آمریکا در جلسه‌ای نادر و با حمایت گستردهٔ نمایندگان دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه، بستهٔ 95 میلیارد دلاری حمایت از اوکراین، رژیم صهیونیستی و تایوان را تصویب کرد. در این لوایح 60.84 میلیارد دلار برای جنگ اوکراین و 26 میلیارد دلار شامل 9.1 میلیارد دلار موارد بشردوستانه، برای کمک به اسرائیل در نظر گرفته شده است.
 نبیل ابورودینه، سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیه‌ای که توسط خبرگزاری رسمی فلسطین (وفا) منتشر شد، به این اقدام آمریکا واکنش نشان داده و گفت: «حمایت امنیتی امریکا از اسرائیل تنش خطرناک و چراغ سبزی برای گسترش دامنه جنگ است. آنچه مجلس نمایندگان امریکا به تصویب رساند، اعدادی است که منجر به تلفات هزاران فلسطینی در نوار غزه می‌شود که آخرین آن در شهر طولکرم در کرانه باختری رود اردن است. ثبات فلسطین تنها گذرگاه ثبات در منطقه و جهان است. چنین مصوباتی اعتبار ایالات متحده در تلاش برای دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه خاورمیانه را مورد تردید قرار می‌دهد.»
بر اساس گزارش رویترز، نظرسنجی‌ها در اسرائیل نشان می‌دهد که اکثر مردم این کشور بنیامین نتانیاهو را مسئول شکست‌های امنیتی می‌دانند که منجر به حمله بی‌سابقه حماس در 15 مهرماه به سرزمین اشغالی شد. بنیامین نتانیاهو تاکنون بار‌ها با احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام مخالفت کرده است و نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام او با احتمال شکست مواجه است.
با توجه به این تحولات پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که آیا کمک امریکا به اسرائیل، بخشی از برنامه آمریکا برای کنترل اقدامات اسرائیل است و نقش کشور‌های عرب منطقه و ایران برای کنترل تنش‌های منطقه چیست؟ فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین ایران و تحلیلگر ارشد سیاسی در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
توان نظامی اسرائیل به چالش کشیده شده است
 فریدون مجلسی به فرارو گفت: «این که یک فرضیه را مطرح کنیم و بگوییم حمایت مالی اخیر ایالات متحده از اسرائیل به دلیل این است که با دادن امتیاز به اسرائیل، می‌خواهد از تنش‌های جدید ایران و اسرائیل پیشگیری کند لزوما درست نیست. درواقع هر فرضی، قابل طرح است، اما فرضیه‌ها باید با حقایق موجود همخوانی داشته باشد. مهمترین اصل در پذیرش مسائل و فرضیه‌های سیاسی، انطباق دادن آن‌ها با زمان است. در موضوع اسرائیل و تصویب ارسال کمک‌های بیشتر به این کشور، که از سوی مجلس نمایندگان ایالات متحد مطرح شده است، باید به این نکته توجه داشت که آمریکا، ضامن بقای اسرائیل است. طبیعیست که بین اسرائیل و آمریکا تضاد‌ها و اختلافاتی وجود دارد، اما این تضاد‌ها و اختلافات، مثل اختلافات خانوادگی است و بنابراین کمک‌های کلان آمریکا به اسرائیل را نمی‌توان پدیده عجیبی دانست یا لزوما با هر موضوع دیگری آمیخت. در ایالات متحده به وامی که به کشور‌های خارجی اعطا می‌شود نیز کمک گفته می‌شود و این کمک‌ها نیز شرایط بازپرداخت خاص خود را دارند. نکته دیگر این است که اقدام ایالات متحده برای کمک مالی به اسرائیل تا حد زیادی جنبه روانی دارد و از بعد حمایتی انجام می‌شود. امریکا می‌خواهد به کشور‌های منطقه و جهان ثابت کند که اسرائیل تنها نیست.»
وی افزود: «بخش زیادی از سیستم دفاعی اسرائیل در برابر حمله اخیر ایران به چالش کشیده شد و از گنبد آهنین تا ادوات نظامی اسرائیل که برای خنثی سازی حمله استفاده شد، نیاز به بازسازی و صرف هزینه مجدد دارد. این تنها یکی از جنبه‌های قضیه است، ولی جنبه دیگر این است که اسرائیل از مدت‌ها پیش آگاه شده دوره آن دیدگاه متفرعنانه و خودبرتر داننده که از آغاز تشکیل دولت فلسطین و طی جنگ با کشور‌های عرب و شکست آنان در ذهن اسرائیلی‌ها جا افتاد، به پایان رسیده است. اکنون تعدادی کشور‌های پیشرفته‌تر و حتی قوی‌تر از اسرائیل در منطقه وجود دارند. امارات، قطر، کویت و حتی عمان و مصر نیز از کشور‌های قدرتمند منطقه هستند. به همین دلیل هم بود که اسرائیل طی چند سال اخیر سعی کرد رفتار صمیمانه تری را با کشور‌های عرب منطقه برقرار کند. این رویکرد به ویژه پس از طرح پیمان صلح ابراهیم جدی‌تر شد. البته این نکته را نیز فراموش نکنیم که در دوره ریاست جمهوری ترامپ، شاهد برخی ترکتازی‌ها و رفتار‌های ریاست طلبانه اسرائیل در منطقه بودیم، اما با گذشت سال‌ها و همزمان با سرعت بالای توسعه در کشور‌های حاشیه خلیج فارس و سپس تجربیات جنگ یمن، نگرانی‌های بیشتری در ذهن اسرائیل ایجاد شد که شاید صرفا با اتکا به برتری‌های نسبی تکنولوژیک، نمی‌تواند بر دیگر کشور‌ها برتری خاصی داشته باشد، چرا که دانش و تکنولوژی به واسطه ثروت اعراب در اختیار آنان قرار گرفته است.»
نقش ایران برای کنترل مناقشات
این تحلیلگر ارشد سیاسی گفت: «اسرائیل حدود 7 ماه است با منطقه کوچک غزه درگیر است و هنوز هم موفق نشده حماس را به تسلیم وادار کند. البته حقیقت این است که برخی از دولت‌های عرب منطقه با حذف حماس توسط اسرائیل مشکلی ندارند، هر چند که شهروندان این کشورها، مخالف سرسخت کشتار فلسطینیان و نسل کشی در غزه هستند. اما طولانی شدن جنگ در برابر غزه برای اسرائیلی‌ها نیز تبدیل به یک درس بزرگ شد که بدانند وقتی دربرابر یک منطقه کوچک نمی‌توانند به راحتی پیروز شوند، در صورت شکل گیری یک جنگ بزرگتر شرایط برای آنان بسیار سخت‌تر و پیچیده‌تر خواهد شد. شاید به همین دلیل حتی پس از آغاز جنگ، اسرائیل تلاش کرده با کشور‌های عرب منطقه در حالت دوستی باقی بماند.»
وی افزود: «اگر قرار باشد رویکرد‌های دولت فعلی ایالات متحده (دولت بایدن) را با دولت پیشین ایالات متحده (ترامپ) مورد مقایسه قرار دهیم، متوجه می‌شویم که تفاوت چندانی بین نگرش این دو، در قبال اسرائیل وجود ندارد. ایالات متحده و اسرائیل، به لحاظ امنیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به شدت در تعاملند و همه چیز را از همین زاویه مورد سنجش قرار می‌دهند. این نکته را نیز باید مورد توجه قرار دهیم که سیاست‌های آمریکا در قبال اسرائیل، توسط یک هرم جمعی ساخته می‌شود و نه توسط یک شخص. رفتار‌های اسرائیل در قبال مردم غزه از ابتدای جنگ تا کنون، قابل دفاع نیست و کشتار بی رحمانه جمعیت زیادی از مردم بیگناه را نمی‌توان اقدامی دانست که قرار است از اقدامات حماس جلوگیری کند یا جنبه دفاعی داشته باشد. از سوی دیگر تحریم‌هایی که آمریکا و اتحادیه اروپا اعلام می‌کنند علیه ایران در دستور کار دارند، از چندان قدرتی برخوردار نیست و بیشتر جنبه فشار روانی دارد تا اثربخشی ملموس.»
این دیپلمات پیشین ایران گفت: «این که نتانیاهو اعلام کرده به رفح حمله خواهد کرد، جزو بدیهیات است، اسرائیل با موجودیت حماس، حتی به عنوان یک حزب سیاسی، مخالف است. به همین دلیل نیز، نابودی حماس جزو اهداف اساسی اسرائیل قرار دارد و اسرائیل تمام تلاش خود را خواهد کرد به هدف خود برسد، اما نکته مهم این است که حماس نیز پس از این همه ضربه و خسارت و مقاومت طولانی در برابر اسرائیل، تمایلی به شکست و عقب نشینی ندارد. این جا است که نقش کشور‌های عرب منطقه و ایران می‌تواند بسیار سرنوشت ساز باشد. نقشی که عمدتا باید روی ایجاد صلح و تنش زدایی بین طرفین جنگ معطوف شود.»

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/808519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نکاتی که هنگام استفاده از کنسروها باید رعایت کنید

مصرف روزانه یک مشت آجیل چه فوایدی دارد؟

عوامل خطرِ «زوال عقلِ زودرس»

تمرین گوش دادن به موسیقی و تقویت حس شنیداری

با خوردن این چای فشار خون را پایین بیاورید

فرمول جادویی برای رهایی از معده درد

با این مواد غذایی رگ‌های عروقی قلب را باز کنید

تداوم قرمزپوشی بورس با کاهش بیش از 12 هزار واحدی شاخص کل

فروش 319 کیلو شمش طلا در مرکز مبادله

توضیح وزیر ارتباطات درباره منشا اختلالات گسترده GPS در روزهای اخیر

وزیر نفت: اجرای 130 میلیارد دلار پروژه را در دستور کار داریم

شناسایی فرار مالیاتی 300 میلیارد تومانی در حوزه ساخت و ساز

‌وکلا در راستای ایجاد صلح و سازش تلاش کنند

وضعیت روستاهای حاشیه دز در اهواز تحت کنترل است

تجهیز بزرگراه های شیراز به سامانه ثبت تخلف رانندگی

نمایندگان استان فارس طرح‌های استانی را جدی‌تر پیگیری کنند

بهترین سریال‌های کره‌ای در ژانر ماورائی؛ از «ورطه» تا «جهنم»

تکلیف تغییر نام استقلال مشخص شد

میزبانی حرم مطهر رضوی از زائران غیرایرانی در دهه کرامت

پایان یک شایعه؛ نام استقلال تغییر نمی‌کند

‌دانشگاه شیراز میزبان نهمین همایش ملی ادبیات کودک می‌شود

وکلا وظیفه سنگینی در حفظ جایگاه خود و وکالت دارند

شهری در ایران که کوچه ندارد ! | ویدئو

کتاب جدید بهمن پگاه راد رونمایی می شود

مهر وموم واحد‌های صنفی در خیابان قلمستان

‌برپایی تورهای شهروندی عمران و پیشرفت در شیراز

بخش خصوصی به "کیش" امید بسته است/ سادات نجفی: جزیره کیش می تواند نقش موثری در صنعت پخش ایفا کند

نقشه مرگبار یک قاچاقچی برای انتقال شیشه به زندان

قتل زن جوان تهرانی به خاطر سفره 15 روزه عید نورزو

جنایت هولناک جوان 22 ساله در خانه مجردی دایی اش

حماس تنها مخالف توافق آتش بس را معرفی کرد

بازداشت شهردار مرند با اتهامات مالی

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «جوینی»

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان معظم «شیخ شعبانی»

شش سال پس از خروج ترامپ از برجام

چرا سرطان را «سرطان» می‌نامند؟

طریقه مصرف لاک مغسول برای لاغری

آزمایش بالینی اولین داروی رشد مجدد دندان‌ در ژاپن

توصیه‌هایی درباره یک بیماری زنانه

زارع پور: ظرفیت پهنای باند کشور حدود دو برابر شده است

شورای رقابت و سکوت درباره رویه ضد رقابتی برندهای خارجی

توضیحات وزیر کار درباره اصلاح حقوق کارگران

وزیر نفت: تولید نفت را به بیش از 5.5 میلیون بشکه می‌رسانیم

ماجرای رسوب هزار دستگاه ماشین‌آلات راه‌سازی در بندرعباس

ناگفته هایی از مالیات عایدی طلا

ریزش 12 هزار واحدی شاخص بورس

تغییر متفاوت قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

معاون رئیس جمهور: پلتفرم‌های ایرانی مجاز به انتشار دیتای کاربران بدون حکم قضایی نیستند

نام استقلال تغییر نمی‌کند

قاضی نباید از مشورت کردن با صاحب‌نظران و اهل فن اجتناب و احتراز داشته باشد