پیام فارس

آخرين مطالب

ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس اجتماعي

ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - در روز‌های گذشته دوباره بحث میدان آرش داغ شد. ماجرا از این قرار بود که کویت و عربستان مناقصه توسعه این میدان را برگزار و هدف‌گذاری کرده‌اند روزانه 800میلیون فوت مکعب گاز از این میدان برداشت و فرآورش شود.
آن‌طور که در خبرها آمده این قرارداد‌ها تحت هدایت و نظارت شرکتی مشترک به نام «الخلیج» است که عربستان و کویت تاسیس کرده‌اند تا به صورت مشترک و واحد، به برداشت از میدان گازی آرش مشغول شوند.
در کنار این موضوع، کنار گذاشتن ایران نیز مطرح شد که پیگیری جام‌جم نشان می‌دهد چنین موضوعی صحت ندارد. درباره ناگفته‌های میدان گازی آرش گزارشی تهیه کرده‌ایم که مشروح آن در ادامه آمده است. 
کویت و عربستان معتقدند ایران در میدان گازی آرش سهمی ندارد و این دو کشور عربی باید نسبت به توسعه آن اقدام کنند. نکته قابل توجه اینجاست که ایران تنها کشوری است که در میدان گازی آرش چاه حفر کرده و آن‌طور که مسئولان وزارت نفت پیشتر اعلام کرده‌اند، آماده نصب دکل حفاری در این میدان گازی هستند.
ایران همچنین اعلام کرده از حق قانونی خود در این زمینه کوتاه نمی‌آید و ثبت شرکت برای برداشت از این میدان، حق خاصی را به کشور‌های دیگر نمی‌دهد. سال گذشته هم وزرای نفت دو کشور کویت و عربستان از اقدامات ایران در میدان گازی آرش اعلام نارضایتی کرده بودند. آنها همچنین گفتند آرش، یا به قول کشور‌های حاشیه خلیج فارس میدان «الدره» ثروت طبیعی عربستان و کویت است و هیچ‌کدام از طرف‌ها تا ترسیم مرز‌های دریایی حق برداشت ندارند. نکته دیگر اینجاست که عربستان و کویت در حال اغراق در میزان ذخایر میدان گازی آرش هستند تا بهره‌برداری از آن را توجیه‌پذیر‌کنند. 
آرش، کشف ایران است
چندی پیش محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس‌جمهور درباره اختلاف ایران و کویت در میدان گازی آرش، اظهار کرد: ما همچنان مثل گذشته حرف‌مان این است که باید این موضوع را با مسالمت حل کنیم. آرش یک میدان گازی و نفتی است که بخشی از آن متعلق به ما است. ما مرز دریایی با کویت نداریم، اما آن میدان را ما کشف کرده و چندین سال پیش در آنجا چاه زده‌ایم ولی به خاطر این‌که بین ما و کویت و همسایگان چالشی ایجاد نشود، تا الان از آن استفاده نکرده‌ایم. وی با بیان این‌که معتقد به برداشت یکپارچه از میدان آرش هستیم تا برداشت صیانتی از آن صورت گیرد، تاکید کرد: تاالان کویت نظرسازنده‌ای نداشته است و با عربستان توافقی کرده‌اند، چون بخشی از این میدان در آب‌های عربستان است ودنبال برداشت مشترک هستند. ما همچنان معتقدیم میدان آرش مشترک بوده و دنبال یکپارچه‌سازی هستیم ولی اگر قرار باشد که کویت از میدان برداشت داشته باشد، ماهم برداشت خودراآغاز می‌کنیم. 
پرونده روی میز وزارت خارجه ایران
وزیر نفت با تاکید بر این‌که ایران درباره میدان گازی آرش تأمین حقوق و منافع خود را پیگیری می‌کند، گفت: چنانچه تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد، ایران حقوق، منافع، بهره‌برداری و اکتشاف از منابع یادشده را در برنامه خود قرار می‌دهد و هیچ‌گونه تضییع حقوق خود را برنمی‌تابد. 
جواد اوجی با بیان این‌که ایران همواره از حل و فصل دوستانه مسائل مرزی و دریایی با همسایگان پشتیبانی می‌کند، افزود: میدان گازی آرش در مرز مشترک آبی ایران و کویت واقع شده و این میدان میان سه کشور ایران، کویت و عربستان مشترک است. 
ماجرا از این قرار است که مقامات این دو کشور عربی معتقدند که ایران سهمی ندارد که البته وزارت خارجه ایران نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است. 
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه گفت: صدور بیانیه‌های تکراری و طرح ادعای یک‌جانبه از منظر حقوقی هیچ حقی برای دولت کویت ایجاد نخواهد کرد و به مقام‌های این کشور توصیه می‌کنیم از تکرار توسل به روش‌های بی‌حاصل سیاسی و رسانه‌ای در ارتباط با موضوع حقوقی و فنی میدان مشترک آرش خودداری کنند. 
ناصر کنعانی در پاسخ به تکرار ادعای یک‌جانبه کویت درباره میدان آرش در بیانیه پایانی سفر امیر کویت به مصر، ضمن مردود دانستن این ادعا، تکرار این ادعا‌های یک‌جانبه و بی‌اساس از سوی طرف کویتی را مایه تأسف دانست. وی ضمن تأکید بر حق جمهوری اسلامی ایران در این میدان مشترک براساس حقوق تاریخی و سوابق مذاکرات فیمابین گفت: همانند قبل، از طرف کویتی برای دستیابی به توافقی پایدار که مبتنی بر همکاری‌های دوستانه و منافع مشترک باشد، دعوت می‌کنیم. کنعانی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره با اعتقاد به اصل حسن نیت، تعاملات منطقه‌ای را رصد می‌کند و از دولت‌های ثالث می‌خواهد در مسیر تحقق عینی اصل حسن نیت و ارتقای روابط و همکاری‌ها گام بردارند. 
تاریخچه حفر چاه توسط ایران
سید مهدی حسینی، معاون اسبق امور بین‌الملل وزارت نفت چندی پیش گفته بود، با توجه به مشخص نشدن خط مرزی در این منطقه و اثبات وجود مخازن هیدروکربوری در آنجا، ایران در سال 78 درخواست خود برای تعیین خط مرزی را به شورای عالی خلیج فارس برد و با توجه به مصوبه این شورا، ایران توانست در سال 79، روی خط مرزی فرضی، حفاری انجام دهد و ثابت کرد که این میدان مشترک است. حسینی تاکید کرد: در آن زمان با آغاز فعالیت‌های ایران و حفر چاه در آن منطقه، حساسیت در کویت ایجاد شد، اما جواب خوبی داد و کویت آماده مذاکره برای تعیین خط مرزی شد. بعد از آن وزارت نفت کویت اعلام کرد که برای تعیین خط مرزی می‌آییم و آمدند.
منبع: جام جم
باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/812094/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندار فارس: کمیته مقابله با آتش‌سوزی در استان تشکیل شود

در مورد بیماری فیبرومیالژیا بیشتر بدانید

پیش دیابت چیست؟

راهکارهای موثر برای کاهش درد نقاط مختلف بدن

درمان سنتی ریزش آب دهان و نفخ معده

چرا سردردهای میگرنی شدیدتر و بیشتر شده‌اند؟

تعداد مبتلایان به دیابت در ایران و جهان

تغییر زمان معاملات صندوق‌های قابل معامله در فرابورس

قیمت گوشت قرمز امروز 7 خرداد 1403 اعلام شد

توضیحات سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران درباره وضعیت تامین ارز کشور

برگزاری دوره توانمندسازی مدیران بسیج صنعت معدن منطقه‌ای در شیراز

تعیین استان‌های «فارس و یزد» به‌عنوان قطب بهینه‌سازی مصرف گاز در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک

صادق زیباکلام دوباره مجرم شناحته شد

نشست شورای مشاوران وزرا و دستگاه‌های اجرایی در امور ایثارگران برگزار شد

مدیرکل بنیاد مازندران گفت: سبک زندگانی مادران معزز شهدا صبر و پایداری است

عمر طولانی با 2 راهکار ساده

تصمیمِ اهدا و رضایتی امیدبخش

چند راهکار ساده برای زندگی بدون دیابت

تشخیص کدام سرطان از روی ناخن‌ها امکان‌پذیر است؟

بهترین دوا برای تقویت قلب چیست؟

قیمت عمده میوه و سبزیجات اعلام شد

آخرین قیمت ارزهای مبادله‌ای

بذرپاش: برخی واحدهای مسکن مهر را با منابع مولدسازی تکمیل کردیم

انجام بزرگ‌ترین مولد‌سازی تاریخ ایران در پروژه‌های مسکن مهر

دو هزار و 400 تن کلزا با نرخ تضمینی در فارس خریداری شد

‌ انعقاد تفاهم‌نامه ساخت مسکن محرومین در فارس‌/ پیگیری 627 واحد مسکن برای معلولان

در مکتب اهل‌بیت(ع)، خون نقش پیش‌برنده‌ای دارد

عزیز شبانی شاعر درگذشت

کارشناسان نظامی: القسام با اسیر کردن نظامیان صهیونیست‌ همه را شوکه کرد

آخرین خبر از تصمیم جبهه پایداری برای انتخابات ریاست جمهوری

تعیین سقف جدید اجاره بها در آستانه اجرا | آخرین وضعیت افتتاح واحدهای مسکن مهر و نهضت ملی

دوره توانمندسازی مدیران بسیج مهندسین صنعت و معدن منطقه‌ای در شیراز برگزاری می‌شود

کاهش 6 درصدی باران در فارس نسبت‌به سال زراعی قبل

کشف مقادیر زیادی طلا و دلار مسروقه در نی‌ریز

برداشت دانه روغنی کلزا از مزارع داراب

نظریات دانشمندان طب در حوزه قلب

چگونه باید دارچین را مصرف کرد؟

تاثیر سطح پایین تستوسترون بر افزایش خطر مرگ و میر

سیر باعث کاهش فشار خون می‌شود

حقایقی درباره‌ نمک‌ دریا و نمک یددار

تب برای بدن مفید است

افزایش نرخ سکته مغزی در بین جوانان

بهترین روش های درمان دیابت

نقش عجیب آلودگی هوا در ابتلا به دیابت

اصول شش گانه حفظ سلامتی از دیدگاه طب سنتی

خاندوزی: جزئیات مدل جدید کالابرگ بزودی اعلام می شود

وزیر نیرو: تقریبا نصف مصرفِ برق کشور مربوط به صنایع فولادی است

کاهش قیمت خودروهای برقی با مشوق‌های وزارت صمت

سبوس‌گیری از آردهای تولیدی سطح کشور تا 11 برابر استاندارد!

وزیر راه: سقف اجاره بها تا یک هفته آینده تعیین می‌شود