پیام فارس

آخرين مطالب

گردهمایی ژن‌های معیوب برای سوزاندن ریه مقالات

  بزرگنمايي:

پیام فارس- به مناسبت روز جهانی سی‌اف پای صحبت بیماران و خانواده‌های این بیماری با درمان سخت نشستیم. 

رها دختربچه  9 ساله یکی از حدود 6هزار بیمار مبتلا به یک بیماری ژنتیکی با عنوان (CF) است. سی اف، مخفف عبارت سیستیک فیبروزیز است. یک بیماری مخصوص سفیدپوستان که بیشتر در اروپا شایع است.
مادرش می‌گوید اینکه این بیماری شایع در اروپا و آمریکا چگونه به سرزمین‌های دیگر و نژادهای دیگر رسیده است را نمی‌داند؛ اما آنچه مهم این است که هم‌اکنون دختر او و بسیار دیگر افراد به آن مبتلا هستند و نگهداری از آنان به ویژه در کودکی کاری بسیار خطیر است.    

اعضای مختلف بدن درگیر این بیماری می‌شوند؛ اما بیشترین تاثیر بر ریه و لوزالمعده است. تخریب ریه و نارسایی ریوی نیز در میان این بیماران رواج دارد.
پزشکان به مادر رها گفته‌اند که این بیماری از طریق ژن معیوب پدر و مادر به فرزند به ارث می‌رسد و نادر است و او حتی اسم این بیماری را پیش از اینکه درگیر آن شوند،‌نشنیده بوده است.
او ادامه می‌دهد: ابتلا به این بیماری در دوران جنینی مشخص نمی‌شود و پزشکان پس از تولد و در صورتی که نوزاد نتواند مدفوع کند، به این بیماری مشکوک می‌شوند و با تست عرق و میزان دفع نمک و کالری در می‌یابند که آیا کودک مبتلا به سی‌اف است یا خیر. افرادی که این بیماری در خانواده آن ها مشاهده شده است و یا والدینی که کودک سی‌افی دارند حتما در بارداری های بعدی باید آزمایش ژنتیک جنین انجام شود و اگر جنین بیمار تشخیص داده شد اجازه سقط برای آن صادر می شود.
به گفته او، تجمع و تولید خلط و ترشحات غلیظ و چسبناک در مجاری هوایی و نیز دفع چربی و ویتامین‌های محلول در چربی و مدفوع چرب غیرمانند نشانه‌های این بیماری است که باعث می‌شود، ریه، لوزالمعده و روده بسیار آسیب ببیند و افراد مبتلا عموما دچار کاهش وزن و لاغری باشند. 
این مادر ادامه می‌دهد:بیشتر بچه‌های مبتلا به سی‌اف عرق شورتری درمقایسه با افراد معمولی دارند و گرما بر آن‌ها تاثیری نامطلوب می‌گذارد، بنابراین نوزادان مبتلا به این بیماری از شدت گرما چنان بی‌حال می‌شوند که قدرت مکیدن شیر را از پستان مادر نخواهند داشت؛ همچنین نمک بسیاری را از دست می‌دهند که الزام مصرف بیشتر نمک و آب را در تابستان‌ها  باعث می‌شود.

مراقبت از کودک مبتلا به سی‌اف رنج‌آفرین است
او خاطرنشان می‌کند که برای بزرگ‌کردن رها و رسیدن او به سنی که خودش بتواند درکی از بیماری و مشکلاتش داشته باشد، سختی‌های بسیاری را متحمل شده است و تا چهار سالگی حتی از یک شب خواب آرام محروم بوده و باید به‌صورت شبانه‌روزی از دخترش مراقبت می‌کرده است؛‌ اما در عین حال تاکید می‌کند که کسب اطلاعات درباره این بیماری به والدین کمک می‌کند و نقش آنان را حتی از پزشک نیز برجسته‌تر می‌سازد.
مادر رها از میزان توجه جامعه پزشکی به این بیماران ناراضی است و معتقد است که پزشکان نمی‌خواهند بپذیرند که درمان چنین بیماری‌ای در سراسر جهان روندی رو به تکامل داشته است؛ ولی در ایران همچنان با استفاده از روش‌های قدیمی ادامه می‌یابد.
برای درمان و شناسایی سی‌اف هیچ راهی وجود ندارد، چه در ایران و چه در دیگر کشورها؛ به بیان دیگر این بیماری حمایتی است و تنها با مراقبت می‌توان به طول عمر بیمار افزود که آن‌ هم در صورت نبود امکانات پزشکی و دارویی چندان قطعی به نظر نمی‌رسد.

سی‌اف قابل کنترل است
مادر این بیمار مبتلا به سی‌اف بر آن است که 80 درصد بیماری فرزندش با نظارت دقیق خانواده قابل کنترل است و 20درصد به همکاری پزشکان  و داروهای گران قیمتی بستگی دارد که بسیاری حتی در خواب هم آن‌ها را نمی‌بینند.
او مصرف برخی داروها را ضروری و مصرف برخی دیگر را برای افزایش کیفیت زندگی مبتلایان عنوان می‌کند.

انجام فیزیوتراپی روزانه اهمیت بسیاری بر حفظ حال مساعد بیمار دارد؛‌ چون ریه ناپاک بستر عفونت‌هاست و دچار تخریب خواهد شد.

استفاده از آنزیم‌ها، پروتئین و ویتامین‌های مصنوعی از کلیدی‌ترین راه‌های جلوگیری از پیشرفت بیماری است و باید با هر وعده غذایی و در صورت ابتلا به هر نوع عفونت به‌صورت مداوم مصرف شود.
این مادر درباره اثرات بیماری بر کیفیت زندگی‌ خانوادگی‌شان می‌گوید: مصرف ویتامین‌های خارجی و تهیه آن‌ها، مشکلات مربوط به رفت و آمد به بیمارستان و ویزیت پزشک، مشکلات بدو ورود به مدرسه، عدم شناخت و فرهنگ‌سازی و نیز تجارت دارویی این بیماری از مهمترین مسائلی است که با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کنیم که البته برای اقشار ضعیف‌تر اجتماع بحران بزرگی است که ممکن است به از دست دادن فرزند منتهی شود.
او درباره درمان دارویی و نحوه دسترسی به داروهای سی‌اف چنین توضیح می‌دهد: برخی داروها وجود دارد که ریه را سالم نگاه می‌دارد تا پزشکان بتوانند درمان قطعی را بیابند؛ درواقع  تلاش برای حفظ سلامتی ریه این بیماران می‌تواند امید به بهبودی را در آن‌ها ایجاد کند اما در ایران موجود نیست و در خارج از کشور نیز بسیار گران است و ما از دسترسی به این داروها صرف نظر کرده‌ایم.

زور دارو به دلار نمی‌رسد
وی می افزاید: مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در صورت ابتلا به عفونت ریه به صورت 28 روز مداوم و 28 روز استراحت و نیز  دو داروی پالموزایم یا دورناز آلفا که برای بیماران بسیار کلیدی است، علاوه‌بر داروهای مکمل، از مهم‌ترین‌ها برای حفظ سلامتی بیماران به‌شمار می‌رود که متاسفانه در بازار سیاه با نوسان دلار به هر قیمتی حتی تا سقف ماهانه 4 میلیون تومان هم یافت می‌شود.
مادر رها درباره دیگر اقدامات ضروری برای مبتلایان سی‌اف نیز توضیح می‌دهد: بچه‌ها باید روزی دو بار فیزیوتراپی شوند و برخی بخورات استشمام کنند که بعضی از آن‌ها بخور آنتی بیوتیک است و استعمال آن‌ها بسیار زمان‌بر است و به شکیبایی بسیار نیاز دارد.
او ادامه می‌دهد: روزی دو بار بخور سرد برای کودکانی که میکروب ندارند، ضروری است تا خلط‌های بسیار غلیظ از ریه بیمار جدا شود و برای او ایجاد عفونت نکند؛ افزون بر این حرکات فیزیوتراپی به‌صورت ضربه‌ای به کمر، پهلو و سینه‌ برای تحریک حرکت ترشحات بسیار مهم است و مخصوصا در دورانی که کودک هنوز به درک کاملی از موضوع نرسیده، بسیار دشوار است.
این بانو خاطرنشان می‌کند که در کشورهای پیشرفته جلیقه‌هایی طراحی شده است که به دستگاهی ویبراتور مانند وصل است و این ضربات را به بدن وارد می‌کند؛ اما در ایران نیست و بسیار گران است و تا دو سال پیش بیش از 50 میلیون تومان هزینه‌اش بود.
او تاکید می‌کند که انجام فیزیوتراپی روزانه اهمیت بسیاری بر حفظ حال مساعد بیمار دارد؛‌ چون ریه ناپاک بستر عفونت‌هاست و دچار تخریب خواهد شد.

 مهم‌ترین خواسته
اختصاص داروخانه مجزا و آزمایشگاه خاص مبتلایان به سی‌اف و رعایت پروتکل‌های محافظت از بیماران سی‌اف در مراکز درمانی مهم‌ترین خواسته این خانواده درگیر سی‌اف است.
از آنجا که دو کودک مبتلا به سی‌اف می‌توانند ناقل عفونت ریه به یکدیگر باشند، جداسازی آن ها از لحاظ زمانی در مراکز درمانی بسیار ضروری است که چندان رعایت نمی‌شود؛ همچنین این افراد نباید زیر یک سقف به یکدیگر نزدیک شوند. حضور در مکان‌های شلوغ به‌ویژه بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها نیز برای حفظ وضعیت این بیماران بسیار مهم است.

روزی دو بار بخور سرد برای کودکانی مبتلا به سی‌اف ضروری است تا خلط‌های بسیار غلیظ از ریه آنها جدا شود.

مادر رها می‌گوید: قبل از رفتن به درمانگاه برای ویزیت ماهانه دختر بسیار دچار استرس می‌شوم، فرزندم را در ماشین می‌گذارم و می‌روم ببینم آیا بیمار دیگری هم هست و بعد که مطمئن شدم فرزندم با کودک دیگر در تماس نخواهد بود، او را به داخل مطب یا درمانگاه می‌برم.

سازمان‌های مردم‌نهاد، حامی سی‌افی‌ها  
او که چند سالی است با برخی گروه‌های مردم‌نهاد فعال در زمینه سی‌اف در ارتباط است، از اینکه این گروه‌های مردمی شکل گرفته‌اند بسیار خرسند است و معتقد است ارتباط با دیگر افراد درگیر با این بیماری و به اشتراک گذاشتن تجربیاتشان در فضای مجازی به آن‌ها کمک شایان توجهی کرده است.
این بانو بر نقش والدین در کنترل این بیماری تاکید می‌کند و اذعان می‌کند که داشتن فرزندی مبتلا به سی‌اف آنچنان دشوار است که آن‌ها باید قید برخی تفریحات و خوشی‌ها را بزنند و بپذیرند که متفاوت از دیگر افراد جامعه هستند و در هر چیز باید اول از همه و تنها شرایط خود و فرزندشان را در نظر بگیرند.
تغذیه کودکان مبتلا به سی‌اف هم دشواری‌هایی دارد. آن‌ها باید میزان نمک و چربی و کالری بیشتری از افراد معمولی دریافت کنند؛ به‌همین دلیل مصرف انواع خوراکی‌های چرب مانند گوشت برای آن‌ها بسیار حیاتی است.

چالش‌ روزهای مدرسه
رسیدن بچه‌ها به سن مدرسه‌رفتن برای خانواده‌ها چالشی تازه را ایجاد می‌کند، به‌خصوص وقتی کودک ناچار است در شیفت صبح به مدرسه برود.
رها در ایام مدرسه هر روز صبح مجبور است ساعت 5 از خواب بیدار شود. بخور روزانه‌اش را بگیرد و اگر آنتی‌بیوتیک داشته باشد مدت زمان بخور طولانی‌تر خواهد بود و تا حدود 20 دقیقه به‌اضافه مرحله سرفه‌های اجباری ادامه می‌یابد.
برخی کودکان سی‌اف به آسم هم مبتلا می‌شوند و بنابراین باید داروی آسمشان را هم مصرف کنند.

برخی کودکان سی‌اف به آسم هم مبتلا می‌شوند و بنابراین باید داروی آسمشان را هم مصرف کنند.

پس از این‌ها مرحله فیزیوتراپی است و بعد از این، تازه نوبت به صبحانه می‌رسد. وعده‌ای بسیار سخت برای مادر و کودک.
رها باید در وعده صبحانه کالری بسیار زیادی دریافت کند و غذاهایی مانند ناگت، گوشت و پنیر پیتزا بخورد تا چربی مورد نیازش تامین شود و خوردن این حجم از غذا در صبح برای او بسیار سخت است؛ بنابراین معمولا به زنگ اول کلاس نمی‌رسد.
با این حال مادرش معتقد است که نباید کودکان مبتلا به سی‌اف را محدود کرد و آن‌ها حق برخورداری از زندگی عادی را دارند و فقط باید با آن‌ها همراه بود که امور مربوط به بیماری را به درستی انجام دهند، ماسک بزنند، دستشان را در هنگام بازی مرتب بشویند.

بنا بر آمار بنیاد بیماری سی اف ایران اعلام شده در 6 شهریورماه جاری در تهران، در حال حاضر هزار بیمار سی اف در این بنیاد ثبت شده اند و به این بیماران 15 میلیارد تومان بودجه تخصیص داده شده که با افزایش بیماران این بودجه افزایش می‌یابد؛‌ با این وجود، چشمان برخی بیماران سی‌اف که با مشکلات مالی رنج می‌برند به یاری همنوعان و نیکوکاران دوخته شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/99282/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایش سلامت روان ایرانی ها/ رتبه افسردگی در کشور

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

رقابت داوطلبان آزمون سراسری در سروستان

رهاورد 16 جشن گلریزان ستاد دیه استان فارس اعلام شد/کمک 44 میلیارد و 500 میلیون تومانی خیرین

حضور 16 هزار بوشهری در کنکور/ 63 درصد شرکت‌کنندگان خانم هستند

تخریب پروژه گازرسانی بر اثر بارش باران در روستای دوسیران + فیلم

نوشیدنی‌های مفید برای میان وعده کودکان

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

حاجی آباد زیرکوه در صدر جدول بارندگی‌های خراسان جنوبی

ارائه خدمات رایگان به روستائیان به همت پزشکان

پیش بینی آلزایمر 12 سال قبل از بروز علائم با آزمایش چشم

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

خوشحالی هشتیجانی‌ها از بارش باران بهاری + فیلم

رقابت بیش از 16 هزار داوطلب کنکور در استان بوشهر

باران سیل‌آسای زواره خشت‌های شهر را با خود برد

نقش توجه به پژوهش‌های علمی در مدیریت بلایای طبیعی بی‌بدیل است

ثبت بیشترین بارندگی در حاجی آباد زیرکوه با 62 میلی متر

دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)

سمینار «خلیج‌فارس؛ بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» برگزار می شود

‌کمک 44 میلیارد تومانی خیران برای آزادی زندانیان غیر عمد در فارس

معابر شیراز سر از آب بیرون آورد

خواب آشفته اسرائیل برای منطقه

اگر این علائم را در چشم دارید نگران باشید

این ادویه پیری را شکست می‌دهد

ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

پیام تحقیرآمیز اسیر اسرائیلی برای نتانیاهو : خجالت بکش

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

‌پروژه خط اختصاصی برق شهرک صنعتی فراشبند تکمیل می‌شود

تقویت حمایت از تولیدکنندگان با توسعه ارتباطات مجموعه‌های علمی

برگزاری دومین همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس

ضرورت تسهیل و رفع موانع تولید در تحقق شعار سال

‌ بهره‌برداری از 36 پروژه عمرانی سلامت‌محور در فارس

‌ تعیین تکلیف 728 هکتار اراضی منابع طبیعی و اوقاف در فارس

مشکلات اتحادیه عطاران و سقط فروشان بررسی شد

پیام تحقیرآمیز اسیر اسرائیلی برای نتانیاهو: خجالت بکش

توزیع دفترچه‌های موقت شناسایی سپرده‌گذاران اتباع خارجی در فارس

اجرای ٢٠ پروژه عمرانی-زیرساختی منطقه ویژه لامرد در سال ١4٠٢

شکسته شدن 2 سد خاکی/ سیلاب در حاجی آباد زیرکوه جاری شد + عکس

تداوم بارش‌های رگباری در این استان‌ها؛ کوهنوردی ممنوع!

رقابت قرآنی دانش آموزان شمال فارس در سرچهان

اعلام زمان و مکان بررسی مدارک آزمون استخدامی آموزگاری در فارس