پیام فارس
بی شناسنامه ها
پنجشنبه 7 دی 1396 - 8:40:16 AM
ایرنا
فارس آنلاین - روزنامه افسانه چاپ شیراز یادداشتی با عنوان "بی شناسنامه ها" در ارتباط با موضوع ضرورت رعایت مسائل فنی ساختمان ها و زلزله منتشر کرده است.
در این یادداشت به قلم حمید مقدس فرد آمده است: زمین لرزه های پی درپی دوماه گذشته وآسیب دیدن شدید ساختمان های مسکن مهردرسرپل ذهاب تردید ها در مورد استحکام سازه هارا به یقین تبدیل کرده به ویژه که روشن شده برج های تهران برروی خطرناک ترین گسل ها ساخته شده اند و اطمینانی درمورد مقاومت آنها در یک زمین لرزه شدید وجود ندارد. چون یک مشکل فنی حل نشده که درهمان تهران، از سال 92 شهرداری و شورای شهروسازمان نظام مهندسی ، برای حل آن توافق کردند شناسنامه فنی برای ساخت وسازهای مسکونی با زیربنای بیشتر از3هزارمتراجباری شود.
در صورت پذیرفتنی شدن نتایج ، صدور شناسنامه فنی برای ساخت وسازهای بیشتراز2500 مترهم اجباری می شد و پس از3سال همه ساخت وسازهای مسکونی شامل طرح می شدند.
این گام ها که بسیار دیر، دست کم 20 سال دیرتر، برداشته شدند هنوزبه سرمنزلی نرسیده اند و هیچ گزارش پیشرفتی ازآن منتشرنشده است . ازهمین رو ممکن است نتوانند پرونده ضعیف سازی و نبود یا کمبود زیرساخت فنی و تکنولوژیک دربخش ساختمان را ببندند.
حرکت لاک پشتی برای فنی سازی ساختمان درمرکز کشور به معنای ایستایی کامل درشهرستان هاست و باعث شده عملکرد مجریان و مهندسان ناظر به ویژه درساخت وسازهای کوچک ، به خوبی نظارت نشود یا اصلا نظارت نشود . کارنامه فنی سازی ساختمان های مسکونی درمتراژ های بیشتر از3هزارمتر نیز، ضعیف است وبسیاری ازبندهای ماده 33 قانون نظام مهندسی درآنها به درستی اجرا نمی شود.
کاربری مصالح غیراستاندارد، نقشه های غیرفنی، آسیب های زیست محیطی ، مکان یابی غلط و روابط ناقص با شبکه دسترسی و بافت های موجود و... ازجمله آنهاست و نشان می دهد قانون ها و ضوابط فعلی نظام مهندسی ، نارسا هستند و به سرعت باید به روز شوند.
ازسوی دیگر جای پاسخ این پرسش هم خالی است که شهرداری ها و شوراهای شهر و سازمان های نظام مهندسی استان ها چرا وقت گذرانی می کنند و به اصل بوروکراسی تنبل تسلیم شده اند ؟
درحالی که بخش ساختمان یکی ازفعال ترین بخش های خدماتی کشور است و بیشترین میانگین سرمایه گذاری خدماتی درآن تحقق یافته و نظارت ضعیف برآن تا به حال، سودهای میلیاردی نصیب فعالان کرده وبیشترین زیان را به متقاضیان مسکن تحمیل کرده و ازآن بیشتر به اقتصاد عمومی ومحیط زیست شهری و اقتصاد انرژی ، زیان زده است.
نظارت ضعیف باعث اتلاف منابع مالی متقاضیان مسکن ، اتلاف انرژی ، کاهش بازدهی نیروی کار ، ضعیف و نازیبا بودن سازه ها و کاهش عمر مفید آنها به یک سوم استاندارد، آسیب های دیداری و زشت شدن مناظر شهری شده است.
به جز اینها آلودگی های زیست محیط شهری و واگرا شدن فضاهای کالبدی و کارکردی شهری را چنان دامن زده است که جبران آنها به چند صد برابر سرمایه گذاری اولیه نسبت به آنچه که تا به حال تحقق یافته نیاز دارد . وضع ایمنی سازه ها نیزدربرابر زمین لرزه نامعلوم است.
به نقشه های تأسیساتی و اجرای درست آنها بها نمی دهند و میان آنها و نقشه معماری و نقشه های سازه رابطه منطقی ازدیدگاه فنی وجود ندارد . دسترسی های داخلی ساختمان های بزرگ و بلند مرتبه ، راه پله ها و آسانسور ها ، درصورت بروز زمین لرزه و آتش سوزی و فروریختن ساختمان ، ضعیفند و نمی توانند تراکم جمعیت ترسیده را منتقل کنند . بیشتر نزدیک به تمامی ساختمان ها ی عمومی حتی دروضع عادی هم پاسخگوی نیاز جمعیت به ایمنی و آسایش دررفت وآمد داخل ساختمان نیستند.
رابطه های فیزیکی و کارکردی با پیرامون ساختمان ها با خیابان هاو کوچه های باریک و متراکم هم ضعیف است و ضریب ایمنی ساختمان ها را ازآنچه که هست کمتر کرده است.
رابطه غلط شبکه مسکونی وتجاری با شبکه ترافیکی دردوبخش سواره و پیاده و پتانسیل بسیار بالای ریسک درآنها ازمهمترین موارد کارکردهای ضعیف نظارت دردستگاه های مسئول است.
این ها فقط چند مورد ازشواهدی است که نشان می دهد نه فقط بساز و بفروش ها که متولیان رسمی و نیمه رسمی هم درنارسایی ها شریکند.
در این شرکت سهامی نارسایی و عقب ماندگی است که ساختمان ها بی هویت فنی و بی شناسنامه اند. صدورشناسنامه باید به همان اندازه نیاز به سرپناه و آسایش جدی گرفته شود البته برای همه ساخت وسازها با هر متراژ که حالا بی شناسنامه اند. بی شناسنامه ها دربرابر زمین لرزه آسیب پذیرند چون هویت فنی ندارند. چیزی که به هیچ رو برای زمین لرزه که خودش هم بی شناسنامه وبیگانه است مهم نیست.
 


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/11724/بی-شناسنامه-ها
بستن   چاپ