پیام فارس
صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها تهدید یا فرصت
شنبه 9 دي 1396 - 2:12:04 PM
ایسنا - علمی و آموزشی
فارس آنلاین - صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها و مراكز آموزش‌عالی، موضوعی فراگیر محسوب می‌شود كه در تمام سطوح دانشگاهی اعم از دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی و اكثر رشته‌ها و مقاطع تحصیلی، به‌عنوان پدیده‌ای مهم نگاه‌ها را به خود معطوف كرده است.
به گزارش ایسنا منطقه‌ی فارس، نگاهی به آمارها نشان می‌دهد كه طی سال‌های اخیر شاهد رشد تعداد صندلی‌های خالی در دانشگاه‌ها و مراكز آموزش‌عالی هستیم؛ روندی كه از دانشگاه‌های كوچكتر و كم‌نام شروع شده و اكنون گریبان دانشگاه‌های بزرگ را نیز گرفته است.
كارشناسان اعتقاد دارند كه پدیده صندلی‌های خالی دانشگاهی، موضوعی چند علتی است كه نباید به‌عنوان یك تهدید به آن نگاه كرد بلكه می‌توان با نگاهی خلاقانه و معطوف به آینده، این چالش را به فرصتی برای تغییر در نظام آموزشی تبدیل و از آن استفاده كرد.
پدیده‌ی صندلی‌های خالی دانشگاهی در سطح دانشگاه‌ها و مراكز آموزش‌عالی شهر شیراز، به‌عنوان شهری دارای تراز دانشگاهی بالا در ایران و حتی منطقه‌ هم دیده می‌شود.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز علت اصلی کم شدن تعداد دانشجو در این دانشگاه را افزایش تعداد موسسه‌های آموزش‌عالی غیرانتفاعی می‌داند، آنچه او رشد قارچ‌گونه تعبیر می‌كند.
علی‌رضا تهور در گفت و گو با ایسنا منطقه‌ی فارس یکی از دلایل کم شدن ظرفیت دانشجو را کم شدن جمعیت افرادی دانست كه بیشترین تعداد متقاضیان تحصیلات آكادمیك را تشكیل می‌دهند.
او گفت: البته افزایش ظرفیت دانشگاه‌های دولتی، پیام‌نور و علمی کاربردی نیز می‌تواند از دیگر دلایل مواجهه‌ی دانشگاه آزاد با پدیده‌ی صندلی‌های خالی باشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه پذیرش دانشجو در سال تحصیلی 96- 97 نسبت به سال قبل کاهش 30 درصدی داشته است، افزود: این کاهش ظرفیت در مقطع کارشناسی و در رشته‌های علوم پایه و مهندسی کشاورزی بیشتر دیده می‌شود.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با اشاره به اینکه برخی رشته‌ها طرفداران خود را از دست داده است، سوق داده شدن دانشگاه به سمت رشته‌های میان‌رشته‌ای را یادآور شد و گفت: بیشتر متقاضیان ورود به دانشگاه تمایل به تحصیل در رشته‌های حقوق و پزشكی دارند.
تهور دانشگاه آزاد را یک موسسه کاملا غیر انتفاعی معرفی و اضافه كرد: تمام هزینه‌های دانشگاه از محل شهریه تامین می‌شود و با توجه به شرایط روز، افزایش شهریه‌ی در دانشگاه آزاد امری اجتناب ناپذیر است.
سرپرست اداره کل امور آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفت و گو با ایسنا، تاكید كرد كه این دانشگاه نه تنها با صندلی‌های خالی مواجه نیست بلكه با افزایش ظرفیت هم روبرو بوده است.
حمیدرضا میرزاجانی افزود: از سال 76 تا 90 گرایش به سمت رشته‌ی داندانپزشکی بیشتر بود اما از سال 90 به بعد، گرایش به سمت رشته‌ی پزشكی در میان متقاضیان ورود به دانشگاه، بیشتر بوده است.
او گفت: افزایش گرایش به رشته‌ی پزشکی از سویی فرصتی برای جذب و پذیرش نخبگان در دانشگاه علوم پزشكی شیراز بوده است؛ اما با توجه به ظرفیت محدود پذیرش، اگر مراقبت نكنیم این موضوع به یك تهدید بدل می‌شود.
میرزاجانی با یادآوری اینكه برخی كارشناسان اعتقاد به افزایش ظرفیت داشته و دارند، گفت: در نیم سال اول سال تحصیلی 96-97 تعداد دانشجویان پزشکی از 94 نفر به 163 نفر، داندانپزشکی از 56 نفر به 83 نفر، داروسازی از 56 نفر به 84 نفر و پرستاری از 20 نفر به 43 نفر افزایش یافته است.
به گفته‌ی سرپرست اداره کل امور آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، رغبت دانش‌آموزان و خانواده‌های دانش‌آموزان به تحصیل در رشته‌های پزشكی و پیراپزشكی، پذیرش دانشجویان مهمان، افزایش ظرفیت مازاد، تقاضای دانشجویان خارجی و دانشجویان ایرانی مقیم کشورهای خارجی و امكان اشتغال به‌كار پس از فارغ‌التحصیلی را از دلایل افزایش ظرفیت این دانشگاه دانست.
رییس دانشگاه پیام نور استان فارس نیز از کاهش 30 درصدی پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی و 20 درصدی در مقطع کارشناسی ارشد خبر داد و گفت: کاهش جمعیت، تعدد دانشگاه‌ها، کاهش فضای كسب و كار و اشتغال و افزایش ظرفیت برخی دانشگاه‌ها تاثیر مستقیم بر افزایش صندلی خالی دانشگاهی دارد.
عبدالرسول قرائتی جهرمی با بیان اینکه امسال 36 هزار دانشجو در مقاطع مختلف در فارس وارد دانشگاه پیام‌نور شده‌اند، گفت: در رشته‌های علوم پایه و کشاورزی به‌دلیل نداشتن آینده‌ی شغلی با کمترین متقاضی رو به رو بوده‌ایم.
قرائتی گفت: از سال 93 به بعد به دلایل بومی گزینی، بهبود سطح آموزش، مسائل فرهنگی و همچنین هزینه کمتر نسبت به برخی موسسه‌های اموزش عالی، دانشگاه پیام‌نور در جذب دانشجو پیشرفت داشته است.
به گزارش ایسنا، كارشناسان اعتقاد دارند كه افزایش تعداد مراكز آموزشی، نبود فضای كسب‌ و كار مناسب، متناسب‌ نبودن رشته‌ها و آموزش‌ها با نیازهای بازار كار، پایین بودن كیفیت آموزشی و تئوری محوری در رشته‌های دانشگاهی و وضعیت اقتصادی جامعه، تاثیر مستقیم بر خالی ماندن صندلی‌ها در مراكز آموزش عالی داشته و دارد.
فعالیت بالغ بر 2800 موسسه‌ی آموزش‌عالی غیردولتی و غیرانتفاعی در كشور، گسترش شبكه‌های دانشگاهی در تمام شهرها و بی‌توجهی به لزوم راه‌اندازی رشته‌های مهارتی و دانشگاه‌های نسل سوم، از دیگر علل مد نظر كارشناسان در خالی ماندن صندلی‌های دانشگاه‌ها است.
برداشته شدن كنكور، ایجاد دوره‌های مختلف در رشته‌ها و سطوح تحصیلی متفاوت، ارائه‌ی تسهیلات دانشجویی و ... از راهكارهایی است كه در سال‌های اخیر از سوی مراكز آموزش‌عالی مختلف كه با افزایش تعداد صندلی‌های خالی مواجه بوده‌اند، اندیشیده و اجرایی شده است.
اگرچه این راهكارها نیز نتوانسته پاسخگوی روند رو به افزایش تعداد صندلی‌های خالی در دانشگاه‌های كشور باشد.
شاید هنوز این معضل گریبان دانشگاه‌های دولتی بزرگ كه دارای رتبه‌های بالایی جدول مراكز آموزش‌عالی به لحاظ كیفیت آموزشی هستند را نگرفته است؛ اما اگر این دانشگاه‌ها نیز به لزوم تغییر در نگرش‌های آموزشی نیندیشند، بی‌تردید در آینده با كاهش تعداد متقاضی مواجه خواهند بود.
كارشناسان اعتقاد دارند كه كاهش تعداد متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها و مراكز آموزش‌عالی، می‌تواند فرصتی مناسب برای تغییر در دیدگاه‌ها و برنامه‌های مد نظر برنامه‌ریزان این مراكز باشد.
افزایش كیفیت آموزشی، متناسب سازی رشته‌ها و دروس با نیازهای روز و حركت به سمت ایجاد و گسترش دانشگاه‌های نسل سوم، یا دانشگاه‌های مهارت محور و .... راهكارهایی است كه قطعا می‌تواند آینده‌ای بهتر برای آموزش عالی در ایران خلق كند.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/11796/صندلی‌های-خالی-دانشگاه‌ها-تهدید-یا-فرصت
بستن   چاپ