پیام فارس
نمدمالی فارس احیاء‌ می‌شود/ افتتاح کارگاه نمدمالی در بوانات
دوشنبه 23 بهمن 1396 - 1:29:08 PM
ایسنا - فرهنگی و هنری
فارس آنلاین - کارگاه نمدمالی شهرستان بوانات با هدف احیای این هنر صنایع‌دستی فراموش شده، در روستای فخرآباد این شهرستان افتتاح شد .
به گزارش ایسنا منطقه‌ی فارس، به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی فارس، بهمن برزگر یکی از استادکاران نمد مال بوانات که این هنر را از پدر خود به ارث برده و فرزندانش از استادکاران نمدمال شهرستان بوانات به شمار می‌روند، از احیاء کنندگان این هنرسنتی و صنایع‌دستی است .
مسئول میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهر گفت: با انجام بررسی‌هایی پیرامون هنرها و صنایع‌دستی فراموش شده شهرستان چند رشته‌ی منسوخ و فراموش شده شناسایی شد .
حسین پوراسد افزود: این رشته‌ها شامل نمدمالی، گلیم بافی، عقیق‌تراشی، قاشق تراشی و شربت خوری چوبی، رویه دوزی گیوه است .
او اضافه کرد: تاکنون با پیگیری‌های انجام شده رشته‌های نمد مالی، گلیم بافی و عقیق تراشی در این شهرستان احیاء شده و مراحل احیاء رشته‌های قاشق تراشی و شربت خوری چوبی، رویه دوزی گیوه نیز در دست اقدام است .
پوراسد گفت: در زمان‌های نه چندان دور شغل نمدمالی یکی از رایج‌ترین کسب و کارها بین مردمان شهرستان بوانات به‌شمار می‌رفت به‌گونه‌ای که قدمت این حرفه را تا بیش از 100 سال تخمین می‌زنند .
مسئول میراث فرهنگی شهرستان بوانات گفت: بیشترین میزان فعالیت نمدمالان مربوط به روستای فخرآباد بوده اما از حدود 20 سال پیش این حرفه به دست فراموشی سپرده شده است .
به گزارش ایسنا، نمد ساده‌ترین نوع کف پوش است و ساخت آن احتیاج به دستگاه خاصی دارند .
در نمد مالی در واقع از خاصیت طبیعی پشم که عبارت از در هم پیچیدن الیاف آن در اثر رطوبت و فشار است استفاده می‌شود .
احتمال دارد که اولین بار بافندگانی که الیاف پشمی خود را شسته و برای گرفتن رطوبت آن با چوبدستی ضربه‌هایی به پشم می زدند، موفق به کشف این خصوصیت پشم و در نتیجه ایجاد صنعت نمدمالی شده باشند .
نمدهای تولیدی در شهر و روستا، رازی سر به مهر در دل نمدمالان دارد؛ نمدهایی که با شکل‌ها و رنگ‌های برگرفته از طبیعت، به‌تدریج بخشی از فرهنگ و هنرهای عامیانه را شامل شد .
نمدمالی در مناطق روستایی و شهری شهرستان بوانات رواج خوبی داشته و طرح و نقوش نمدهای این منطقه از بی نظیرترین نقوش از جهات تنوع و تعدد در هنرهای سنتی کشور به شمار می‌رود .
نمد در زمان‌های قدیم در شهرستان بوانات به عنوان لباس، کلاه و زیرانداز به کار می‌رفته و در شرایطی سخت تولید می‌شده است .
تولید نمد در بوانات روالی سنتی داشته و هنرمندان این عرصه، نگارهایی برآمده از دل و برگرفته از رازهای سر به مهر خود را بر تولیداتشان نقش می‌زدند .
به گزارش ایسنا، از خصوصیت‌های مهم نمد، ممانعت از نفوذ رطوبت و عایق بودن در برابر حرارت و برودت است .
نمد از استحکام قابل ملاحظه‌ای برخوردار بوده و عمر بسیار زیادی دارد و ابزار کار و مواد اولیه‌ی تهیه‌ی آن بسیار ساده و در دسترس است .
از طرفی نمد خاصیت ایمنی بخشی (محافظتی) قابل توجهی دارد؛ بطوریکه در برابر گزش و چنگ و دندان حشرات و گزندگان و حیوانات مقاوم بوده و از انسان محافظت می‌کند .
به گزارش ایسنا، در برخی منابع، از خواص درمانی و تسکینی نمد در مورد بیماران مبتلا به دردهای مفاصل و روماتیسم، سخن رفته است .
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/15348/نمدمالی-فارس-احیاء‌-می‌شود--افتتاح-کارگاه-نمدمالی-در-بوانات
بستن   چاپ