پیام فارس
گزارش مهر؛
چالش های فارس در حوزه آب/ کشاورزی منابع آبی را هدر داد
يکشنبه 10 اسفند 1399 - 12:10:02
پیام فارس - شیراز- چالش های فارس در حوزه آب هر روز نمود بیشتری دارد و کشاورزی کمتر علمی و بدون ارزش افزوده این استان نیز بخش مهمی از منابع آبی استان را بلعیده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: یکی از شاخصه‌هایی که می‌تواند نقش مهمی در توسعه یافتگی استان فارس داشته باشد وجود منابع مختلفی است که زمینه ساز توسعه می‌شوند و فارس نیز از دیرباز به استانی معروف است که اقتصاد کشاورزی آن بیش از سایر بخش‌های اقتصادی فعال است.
وجود منابع مختلف، نیروی انسانی زیاد و زمین باعث شده تا در استان فارس سهم بخش کشاورزی از سایر بخش‌ها بیشتر باشد این در حالی است که فعالین اقتصادی معتقد هستند مسیر حرکت اقتصاد استان از نزدیک به چهل سال قبل اشتباه بوده زیرا بر اساس نقشه‌های موجود در استان و پایش های صورت گرفته کشاورزی نمی‌تواند عاملی بلند مدت برای توسعه یافتگی باشد.
افزایش فعالیت بخش کشاورزی در استان و در موازات آن افزایش میزان استفاده از منابع آبی استان باعث شده تا میزان بهره وری از فضای اقتصادی کشاورزی در استان کاهش چشمگیری داشته باشد.
فارس و چالش مصرف آب
با نگاهی کلی به مصرف کنندگان آب در استان در خواهیم یافت که بخش کشاورزی، حوزه صنعت و مصارف خانگی سه بخش عمده مصرف آب در استان را تشکیل می‌دهند.
براساس آخرین طبقه بندی ها میزان مصرف حوزه کشاورزی نزدیک به ٨٠ درصد است در کنار این حوزه مصارف خانگی در جایگاه دوم مصرف کنندگان آب در فارس بوده که سهم ١5 درصدی از حجم آب استان دارد و تنها 5 درصد سهم بخش صنعت از منابع آبی موجود در استان است.
سهم ١5 درصدی مصارف خانگی تقریباً ناچیز است اما هنوز برخی از شهروندان استان فارس از کیفیت نا مطلوب یا عدم دسترسی به منابع آبی مناسب گلایه مند هستند.

پیام فارس


مجید ناظمی یکی از اهالی روستای سلطان آباد در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: روستای سلطان آباد وضعیت آب خوبی ندارد و می‌توان گفت که این دسترسی افراد به منابع آبی پاک و سالم بسیار محدود است.
وی اضافه کرد: آب این روستا در طول هفته نزدیک به چهار روز قطع بوده و هیچ‌گونه دسترسی به منابع آب خانگی در این روستا وجود ندارد.
او افزود: مردم این منطقه برای دسترسی به منابع آبی مجبور هستند به سایر مناطق سفر کرده و با خرید آب نیاز آبی خود را برطرف کنند.
روستای سلطان آباد از آن دست روستاهای الحاقی به شهر شیراز است که فاصله این روستا تا مرکز شهرستان تنها کمتر از 20 کیلومتر است اما وضعیت موجب آب در این روستا و وضعیت مناسبی نیست
وضعیت بسیاری از شهرستان فارس در معرض هشدار آبی است
استاد دانشگاه شیراز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: وضعیت آب‌های زیر زمینی در بسیاری از شهرستان‌های فارس در معرض هشدار است.
عزت الله رئیسی ادامه داد: بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان بارندگی در سطح استان فارس به گونه‌ای بوده که آب به سطوح زیرزمینی استان تزریق شده است اما نمی‌توان زمان دقیقی برای پایان منابع آب زیرزمینی استان اعلام کرد البته تغییر اقلیم در استان بیش از ١٠ درصد در کاهش منابع آبی فارس اثر گذار بوده است.
وی افزود: پایین رفتن سطح آب زیرزمینی استان در 50 سال قبل پیش‌بینی شده بود این در حالی است که در سال‌های ترسایی با توجه به وجود آب خان‌هایی که در سطح استان وجود داشت بخشی از آب مورد نیاز تأمین می‌شد.

پیام فارس


رئیسی تاکید کرد: بررسی‌ها در شهرستان جهرم نشان می‌دهد حجم آب ذخیره شده در این شهرستان 720 میلیون مترمکعب بود و میزان آورد آب نیز 120 میلیون مترمکعب است که بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته این شهرستان تنها 40 سال بر اساس پایش صورت گرفته در سال 5٨ دارای منابع آبی بود.
او ادامه داد: باید این موضوع مورد پذیرش واقع شود که اکثر آب‌های ذخیره شده در سطح استان کاهش و یا پایان یافتند با این حال اگر تنها 15 درصد مصرف آب در سال کاهش داشته باشد طی 20 تا 30 سال آینده سطح آب استان به سطح قابل اعتمادی می‌رسد.
با توجه به بررسی که در این گزارش شاهد آن بودیم اگر طی 20 تا 30 سال آینده در حوزه مصارف کشاورزی 15 درصد در مصارف خانگی 10 درصد کاهش مصرف داشته باشیم شاهد خواهیم بود که طی مدت زمان عنوان شده سطح آب‌های زیرزمینی استان به حد قابل قبولی می‌رسد.
توسعه شهرنشینی و افزایش ضریب دسترسی و مصرف آب در استان فارس باعث شده تا نتوانیم حجم قابل قبولی صرفه جویی در حوزه مصارف خانگی داشته باشیم با این حال امید است نسبت به تغییر روند مصرف آب در استان تصمیم گیری شده تا آبی برای آیندگان باقی بماند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/189327/چالش-های-فارس-در-حوزه-آب--کشاورزی-منابع-آبی-را-هدر-داد
بستن   چاپ