پیام فارس
نوروپاتی دیابتی و نشانه‌های آن
شنبه 18 فروردين 1397 - 15:16:59
فارس آنلاین - بیماری دیابت بیماری مزمن و مادام العمریست که در صورت کنترل نشدن، اثرات مخربی را در تمام ارگان های بدن برجا می گذارد؛ اعصاب و عروق در این بیماری در معرض آسیب فراوان قرار دارد و نوروپاتی دیابتی به معنای آسیب اعصاب در اثر بیماری دیابت است .
به گزارش ایسنا منطقه‌ی فارس به نقل از علوم پزشکی شیراز پزشک مرکز بهداشت شهدای والفجر در این خصوص، گفت: افراد مبتلا به دیابت ممکن است در هر زمانی به نوروپاتی دچار شوند، اما علامت‏ های آشکار نوروپاتی اغلب در طول 10 سال پس از تشخیص دیابت، پدید می‏ آیند، حدود 60 درصد مبتلایان به دیابت به نوروپاتی مبتلا هستند، اما علامتی ندارند .
راحله نظری با بیان اینکه عوامل مختلفی در ایجاد و پیشرفت نوروپاتی دیابتی مؤثرند، قندخون بالا، فشارخون بالا و مصرف دخانیات را از این عوامل نام برد و یادآور شد که نوروپاتی انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع اعصاب درگیر، متفاوت است .
پزشک مرکز بهداشت شهدای والفجر با معرفی نوروپاتی حسی - حرکتی، گفت: نوروپاتی حسی - حرکتی شایعترین نوع است که سبب تخریب اعصاب محیطی در پاها و دست‏ها می‏شود و نشانه هایی مانند بی‏حسی و کرختی یا عدم احساس درد و حرارت، درد شدید و گرفتگی در اندام‏ها، حساسیت بیش از حد به لمس و از بین رفتن تعادل بدن دارد، در این نوع نوروپاتی ممکن است به علت از دست رفتن حس اندام‏ها، فرد دچار آسیب‏ها شود؛ اما متوجه آنها نشود .
او یکی از عوارض عصبی عروقی بسیار مهم در بیماری دیابت را پای دیابتی عنوان کرد که به علت بی حسی و عدم درک درد، فشار، گرما یا سرما زخم در پا به وجود آمده و به دلیل اختلال در عروق و خونرسانی، روند بهبودی در این زخم بسیار کند صورت گرفته یا بهبود نمی یابد و ممکن است برای پیشگیری از دست رفتن عضو، اندام مبتلا قطع شود .
نظری، اضافه کرد: نوروپاتی کانونی نوع دیگری از مشکلات مبتلایان به دیابت است که به طور معمول، ناگهانی بروز می‏ کند و روی اعصاب خاصی اثر می‏ گذارد؛ درد ران ها، درد شدید در ناحیه لگن، درد قفسه سینه، معده یا پهلوها، دوبینی، نابینایی و مشکلات شنوایی، از جمله نشانه های این نوع نوروپاتی است .
پزشک مرکز بهداشت شهدای والفجر در ادامه با معرفی نوروپاتی خودکار، گفت: در این نوع نوروپاتی، اعصابی که قلب و اندام‏ های درونی را عصب‏ دهی می‏ کنند، درگیر می‏شود و علامت‏ های آن شامل اشکال در کارکرد مثانه مانند عدم تخلیه کامل مثانه و تکرر ادرار، کاهش توان جنسی، تخلیه کند معده، احساس پری معده، از دست دادن اشتها، اختلال در بلع غذا، اسهال یا یبوست، تعریق، کاهش وزن و افت شدید فشار خون زمانی که فرد از حالت نشسته به وضعیت ایستاده بر می‏ گردد، است .
نظری تاکید کرد: لازم است افراد دیابتی برای پیشگیری از ابتلا به نوروپاتی مراقبت‏ های ویژه‏ای را انجام دهند، مهم ‏ترین عامل در پیشگیری از نوروپاتی سنجش صحیح قندخون است، علاوه بر آن افراد دیابتی بایستی فشارخون خود را مرتب اندازه گیری کنند
او اضافه کرد: فشار خون ایده ال در افراد دیابتی بایستی کمتر از80/130 میلی متر جیوه است، این افراد باید از دخانیات دوری کنند و برای پیشگیری از ابتلا به پای دیابتی باید پاهای خود را مرتب بشویند و خشک کنند، کفش‏ های مناسب و اندازه بپوشند، درجه حرارت آب را پیش از قرار دادن پاها در آب بررسی و ناخن‏ ها را به صورت عرضی کوتاه کنند .
پزشک مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز تاکید کرد که افراد دیابتی نباید ناخن‌های خود را از ته بگیرند و الزاما پاهایشان را روزانه به لحاظ تورم، تغییر رنگ، فرمزی و زخم، بررسی کنند .
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/20085/نوروپاتی-دیابتی--و-نشانه‌های-آن
بستن   چاپ