پیام فارس
مجری بررسی مخاطرات فرونشست در ایران:
نابودی آبخوان‌ها بر اثر فرونشست قطعی است
چهارشنبه 5 ارديبهشت 1397 - 16:20:04
فارس آنلاین - مجری فنی طرح بررسی مخاطرات ناشی از فرونشست زمین در ایران، پدیده فرونشست را رخدادی بدون برگشت دانست و نابودی آبخوان‌ها را بر اثر این رویداد قطعی ارزیابی کرد.
به گزارش ایسنا منطقه فارس، محمدجواد بلورچی چهارشنبه پنجم اردیبهشت در آیین گشایش نخستین همایش ملی مخاطرات زمین‌شناختی در فارس بیان کرد: ایران در 20 سال آینده با افزایش دو درجه‌ای دما مواجه خواهد شد که بسیار زیاد است.
وی که حلقه مفقوده زندگی در این اقلیم خشک را تنها برنامه‌ریزی درست و بموقع و نیز استفاده از نیروهای تحصیلکرده در ساختار برنامه‌ریزی برای کشاورزی و آبخیزداری می‌داند، افزود: همه مشکلات امروز در زمینه فرونشست زمین در کشور ناشی از نداشتن برنامه آمایش سرزمین، مدیریت منابع و تفکر بخشی‌نگر است.
مجری فنی طرح بررسی مخاطرات ناشی از فرونشست زمین در ایران با تصریح بر این موضوع که احیای آبخوان‌هایی که بر اثر برداشت بیرویه آب‌های زیرزمینی خالی شده‌اند، دو هزار سال طول می‌کشد، خاطرنشان کرد: آبخوان به محل‌هایی در زیر زمین گفته می‌شود که دارای ذخایر آب است که این آب‌ها از منابع مختلف به تدریج درون خوان‌ها(سفره‌ها) می‌رود و پس از برخورد با لایه نفوذناپذیر ذخیره می‌شود.
بلورچی با بیان اینکه بهره‌برداری ناپایدار از آب زیرزمینی، به صورت زنجیروار پدیده‌هایی همچون سیلاب، خشکسالی و گرد و غبار را به صورت همزمان در یک منطقه ایجاد می‌کند، استان فارس را در تعداد چاه‌های ممنوعه رکورددار کشور معرفی کرد و گفت: چون می‌خواستیم در کشاورزی رکورددار باشیم، به جای توسعه کشت دیم با فشار به منابع آبی، کشاورزی را از طریق کشت آبی تأمین کردیم و بدین ترتیب آب‌های زیرزمینی از سال 76 به مرور تخلیه شد.
به گفته وی، حوضه آبریز از سرچشمه تا خروجی باید از طریق مدیریت یکپارچه هدایت شود و طرح‌هایی همچون استانی شدن آب منطق‌های سیاستی نادرست است؛ اجرای قانون تعیین تکلیف چاه‌های غیرمجاز کشور تیر خلاص به منابع آبی کشور بود .
مدیرکل اسبق دفتر مخاطرات زمین شناسی مهندسی و اکتشاف معدنی کشور اظهار کرد:‌در حجم برداشت از آبخوان‌های کشور، استان‌های فارس، کرمان و خراسان رضوی پیشی گرفته‌اند و بیشترین میزان فرونشست نیز مربوط به دشت‌های همین استان‌هاست که نتیجه آن توسعه شوره‌زارها، خشکی دریاچه‌ها و بروز گرد و غبار بوده است.
بلورچی با اشاره به پدیده‌هایی همچون خودسوزی زمین در جنوب شیراز و خشکی دریاچه‌هایی مانند پریشان، ایجاد و توسعه ترک در اطراف تخت‌جمشید، توسعه ترک‌ها در داراب و پدید آمدن بزرگ‌ترین خندق ایران با عمق 85متر، فارس را از خطرخیزترین مناطق ایران در بحران فرونشست‌ها دانست .
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/22836/نابودی-آبخوان‌ها-بر-اثر-فرونشست-قطعی-است
بستن   چاپ