پیام فارس
نگاهی به آلودگی آب مهارلو
تبخیرآب آلایندگی مهارلو را افزایش داد/ دریاچه در تابستان آب ندارد
پنجشنبه 6 ارديبهشت 1397 - 13:09:25
فارس آنلاین - شیراز- تبخیر آب در دریاچه مهارلوی استان فارس آلایندگی دریاچه را نیز افزایش می دهد، دریاچه ای که در تابستان منبع تامین آب ندارد و پیامد آن نیز آلودگی بیشتر آن است.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: دریاچه مهارلو در 15 کیلومتری شیراز واقع شده و با وسعتی حدود 600 کیلومتر مربع پناهگاهی برای حیات وحش و پرندگان محسوب می شود. مهمترین زیستمندان این تالاب را می توان پرنده هایی نظیر فلامینگو، مرغابی، آنقوت و... دانست.
طی مدت اخیر با خشکسالی‌های پیاپی باعث شده که این دریاچه در فول گرم سال هموئاره با خشکی دست و پنجه نرم کند و در عین حال فقط فاضلاب شیراز تنها منبع تامین کننده آب مهارلو شناخته می شد و همواره طی این مدت عنوان شده که فاضلابی که وارد ردیاچه می شود منشاء آلودگی شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز در خصوص آلودگی دریاچه مهارلو و مشکلاتی که می تواند این آلودگی برای شهر شیراز ایجاد کند به خبرنگار مهر گفت: حدود پنج الی شش سال قبل با مطرح شدن موضوعاتی در خصوص خاکهای سمی و آلاینده های دریاچه مهارلو دانشگاه شیراز تحقیقاتی را در این رابطه آغاز کرد.
عزت الله رئیسی با اشاره به اینکه بیش از هفت بار بر روی آب این دریاچه آزمایش شد، افزود: تحقیقات نشان داد که مواد آلی که از سمت رودخانه وارد دریاچه می شود آلوده است اما میزان آن در حد مجاز است.
وی گفت: این مواد تیره و فلزات سنگین که از طریق رودخانه وارد دریاچه می شوند در حد مجاز است اما وقتی این مواد وارد دریاچه می شوند به دلیل اینکه تبخیر دریاچه زیاد است غلظت آن از حد مجاز بیشتر می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه با تحقیقات صورت گرفته مشخص شدکه میزان آرسنیک با تبخیر آب 35 برابر حد مجاز افزایش می یابد،ادامه داد: علاوه بر این با تحقیقات صورت گرفته فقط دو مورد آلاینده سرب در دریاچه مهارلو دیده شد که این امر نیز ناشی از تبخیر بالا در دریاچه و عدم ورود آب است.
وی با بیان اینکه ورود آب به دریاچه در گذشته باعث می شد که میزان آلاینده ها به حد خطرناک نمی رسید، افزود: متاسفانه چهار چشمه اطراف دریاچه از جمله چشمه برم دلک، برم جعفرخانی و... که از چشمه های مهم دریاچه بوده و آب آن وارد مهارلو می شد به طور کامل خشک شده اند که این امر در افزایش میزان آلاینده ها تاثیرگذار بوده است.
عدم وجود منبع آب تابستانه برای ورود به دریاچه منجر شد که میزان آلاینده ها در مهارلو افزایش یابد پرفسور رئیسی گفت: عدم وجود منبع آب تابستانه برای ورود به دریاچه منجر شد که میزان آلاینده ها در مهارلو افزایش یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه آلودگی آب این دریاچه مشخص شده، افزود: در حال حاضر خاکهای این دریاچه به دلیل لکه آب چسبندگی دارد و خاک این منطقه دست نخورده است اما در صورت خشک شدن کامل دریاچه امکان جابه جایی خاکها وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر در آینده همین میزان آب وجود داشته باشد مشکلی به وجود نمی آید اما اگر دریاچه خشک شود به طور حتم پتانسیل ایجاد آلودگی از طریق ریزگرد و گرد و غبار وجود دارد.
به گفته وی نتایج به دست آمده از تایید آلودگی آب دریاچه مهارلو حاصل هفت بار آزمایش است و آلودگی آب و نمک این دریاچه تایید شده است.
در این میان یک فعال حوزه محیط زیست نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه فلزات سمی در بستر دریاچه مهارلو وجود دارد، گفت: وزش باد باعث برخاستن این فلزهای سمی و انتقال آن با نمک بهاطراف دریاچه می شود.
علی اکبر کاظمینی با بیان اینکه انواع و اقسام فلزات سمی در بستر این دریاچه وجود دارد، ادامه داد: بخش هایی از بادهای شیراز شرقی - غربی و برخی نیز غربی به شرقی است و به طور حتم اگر باد از سمت دریاچه به سمت شیراز بوزد امکان جابه جایی این مواد سمی وجود دارد.
وی افزود: آبدار بودن دریاچه مهارلو همیشه در ایجاد تعادل آب و هوایی در شهر شیراز موثر بوده زیرا در زمستان از سرمای شدید و در تابستان به دلیل رطوبت حاصل از این دریاچه از گرمای شدید شهر شیراز جلوگیری می کرده است.
این دوستدار حوزه محیط زیست به گوشه ای از مشکلات خشک شدن دریاچه مهارلو اشاره کرد و افزود: خشک شدن یا کم آب شدن این دریاچه در برهم زدن اکوسیستم منطقه تاثیر گذاشته است به گونه ای که برای گیاهان و گونه های جانوری مشکلاتی به وجود آمده است.
کاظمینی با اشاره به اینکه درختچه ها و بادامهای کوهی اطراف مهارلو به رطوبت نیاز دارند، اظهار کرد: با خشک شدن دریاچه مهارلو به طور حتم اکوسیستم منطقه با مشکل روبه رو خواهد شد و در یک منطقه نیمه خشک مانند شیراز که وضعیت بارندگی و بارش بسیار وخیم است به طور حتم اگر این دریاچه هم خشک شود وضعیت شیراز نگران کننده خواهد شد.
وی ادامه داد: علاوه بر این اگر دریاچه مهارلو به طور کامل خشک شود با ورش باد، نمکهای بستر دریاچه نیز برخاسته و به طور حتم باعث ایجاد مشکلاتی برای کشاورزان و در نهایت شور شدن زمینهای کشاورزی می شود.
این دوستدار حوزه محیط زیست تاکید کرد: آبدار بودن تالاب نقش بسزایی در پوشش فلزات سمی در اعماق دریاچه دارد زیرا حجم زیادی فلزات سمی از طریق فاضلاب وارد مهارلو می شوند که می توانند برای سلامت مردم مضر باشد.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/22868/تبخیرآب-آلایندگی-مهارلو-را-افزایش-داد--دریاچه-در-تابستان-آب-ندارد
بستن   چاپ