پیام فارس
استاد دانشگاه شیراز: بازار و قبرستان منابع مردم شناسی هستند
چهارشنبه 19 ارديبهشت 1397 - 10:23:37
فارس آنلاین - شیراز- استاد تاریخ دانشگاه شیراز گفت: در هر شهر دو نقطه از دید مردم‌شناسی و علمی همچون جمعیت‌شناسی مورد توجه است، یکی بازار که شور و نشاط زندگی را به تصویر می‌کشد و دیگری قبرستان که جایگاه مرگ است و منبع مستندات تاریخی و مردم‌شناسی هستند.
مصطفی ندیم چهارشنبه در آیین رونمایی از کتاب جدیدش تذکره مزارات خاک مصلی که در آرامگاه هفت‌ تنان برگزار شد، به ایرنا گفت: در کتاب تذکره مزارات خاک مصلی به سنگ قبر و متون روی آن توجه شده است زیرا مردگان از طریق سنگ و متن‌های روی آن با زندگان سخن می‌گویند.
این استاد دانشگاه شیراز بیان داشت: ارزیابی سنگ‌ قبر‌های دوره‌ای خاص می‌تواند باب مطالعاتی را در حیطه جمعیت‌شناسی باز کند‌ همچنین با بررسی سنگ قبرها در دوره‌ای خاص می‌توانیم تشخیص دهیم سن تقریبی مردم در دوره‌ای خاص چقدر بوده است.
ندیم گفت:همچنین از دید مردم‌شناسی شکل و نوع سنگ قبر علاوه‌بر طبقه اجتماعی از نوع مرگ نیز اطلاعاتی به پژوهشگر می‌دهد که در شناخت دوره‌ای تاریخی بسیار باارزش است.
این استاد دانشگاه، شیراز را در زمینه داشتن قبرستان از شهر‌های منحصربه‌ فرد ایران دانست و افزود: در طول تاریخ چندین قبرستان در شیراز وجود داشته است که به دو نوع خصوصی و عمومی تقسیم می‌شود، در میان قبرستان‌های خصوصی خاک مصلی با داشتن تعداد بسیاری از مشاهیر اهمیت بسیاری دارد که در این کتاب به آن پرداخته شده است و در میان قبرستان‌های عمومی نیز دارالسلام با بیش از هزار سال پیشینه از اهمیت بیشتری برخوردار است.
این پژوهشگر تاریخ گفت: درحال تهیه کتابی درباره قبرستان‌های یهودیان و زرتشتیان و مسیحیان هستم که اطلاعات بسیار جالب و بااهمیتی را درخصوص قبرستان‌های دیگر ادیان در شیراز ارائه خواهد کرد.
رئیس انجمن اهل قلم استان فارس نیز در گفت و گو با ایرنا درباره کتاب تذکره مزارات گفت: شیراز در گذشته دارای چندین قبرستان از جمله باهلیه در محله سردزک، شیخ کبیر در درب شازده، شیرویه، باغ نو، مسجد عتیق، دارالسلام در دروازه شاه داعی، خاک مصلی و ... بوده است که از پنج قبرستانِ اول به جز چند قبر چیزی باقی نمانده اما گورستان های خاک مصلی و دارالسلام هنوز تاحدودی پا برجا هستند.
حسن دهقان ادامه داد: از بین قبرستان های شیراز، خاک مصلی در طول تاریخ شیراز جایگاه خاصی دارد که به نوشته تذکره هزار مزار در آن مشایخ و عارفان متعددی مدفون شده‌اند.
دهقان با بیان اینکه پس از دفن حافظ در قبرستان مصلی، این آرامگاه نزد اهالی شیراز جایگاهی والاتر یافت، افزود:پس از تذکره هزار مزار تذکره‌ای در مورد خاک مصلی نوشته نشده و به گفته دکتر مصطفی ندیم، این کتاب تلاشی برای معرفی قبور موجود در خاک مصلی است.
کتاب تذکره مزارات خاک مصلی شیراز نوشته پروفسور مصطفی ندیم و با همکاری عزت السادات مطهری نوشته شده و انتشارات پرتو رخشید آن را به چاپ رسانده است.
این کتاب در سه فصل شیراز در گذر زمان، صحرای مصلی، آرامگاه حافظیه و دیگر آرامگاه‌ها و مشاهیر خفتگانِ خاک مصلی به‌علاوه جدول‌ها و عکس‌ها تدوین شده است.
7375 /1876

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/25215/استاد-دانشگاه-شیراز--بازار-و-قبرستان-منابع-مردم-شناسی-هستند
بستن   چاپ