پیام فارس
لزوم بازآفرینی میراث‌‌های دینی ماندگار شیراز
شنبه 6 مرداد 1397 - 2:59:43 PM
ایسنا
پیام فارس - شیراز شهری تاریخی محسوب می‌شود که بخش قابل توجهی از داشته‌های کهن ایران را در خود دارد؛ شهری که در دوره‌هایی از تاریخ پایتخت ایران بوده و همواره در ابعاد علمی، ادبی، فرهنگی و هنری و مذهبی، جزو نقاط شاخص شناخته و معرفی شده است.
علاوه بر آثار و بناهای مذهبی، تاریخی و فرهنگی فراوانی که به شیراز هویت یک مرکز مهم گردشگری بخشیده وجود مجموعه‌هایی دینی، فرهنگی، هنری و گردشگری در محورهای مختلف این شهر، یک ویژگی منحصر به فرد است.
مجموعه‌ی ادیان و قرار گرفتن عبادتگاه‌های پیروان ادیان الهی در یک محدوده و کنار یکدیگر، از ویژگی‌های مهم شهر شیراز به‌شمار می‌رود. یکی از این مجموعه‌ها در محور زندیه قرار دارد، محدوده‌ای که در آن می‌توان علاوه بر زیارت‌گاه‌های مهم مسلمانان، کلیسا، کنیسه و عبادتگاه زرتشتیان را نیز در آن دید.
در محدوده‌ی خیابان کریمخان زند حد فاصل مجموعه‌ی تاریخی زندیه تا میدان امام حسین(ع) یا همان فلکه‌ی ستاد، می‌توان مجموعه‌ای از امامزادگان، مساجد، حسینیه‌ها، معبد زرتشتیان، کلیسای مسیحیان و کنیسه‌ی یهودیان را مشاهده کرد.
این در حالی‌است که محور زندیه مرکز ثقل فعالیت‌های حاکمیتی و دولتی، تجاری، خدماتی، صنفی و محل سکونت شهروندانی با ادیان مختلف محسوب می‌شود؛ شهروندانی که در صلح و صفا کنار بدون توجه به تعلقات دینی و مذهبی، به زندگی، کار و تجارت مشغول بوده و هستند.
طی سال‌های اخیر، موضوع احیای محور زندیه اعم از میدانگاه‌ها، معابر و بناهای تاریخی متناسب به معماری دوران زندیه و قاجار، ایجاد محور عرفان که در برگیرنده‌ی مجموعه‌ای از زیارتگاه‌های اصلی مسلمانان و مراکز فرهنگی و هنری و بازار است و محور ادیان که مشتمل بر عبادتگاه‌های پیروان تمام ادیان الهی ساکن در شیراز بوده، یکی از برنامه‌های مد نظر نمایندگان شورا و مسئولان شهرداری و میراث فرهنگی بوده و هست.
در مسیر اجرای طرح‌های مد نظر اقداماتی نظیر تملک بعضی از اماکن و بناها، آزادسازی پیرامون ساختمان‌های تاریخی که کارکردی حاکمیتی در گذشته‌ی تاریخی داشته و به مسابقه گذاشتن طراحی‌های معماری و شهرسازی در این خصوص، انجام شده یا در دست انجام قرار داشته است.
طرح بهسازی بافت‌های تاریخی و احیای محور زندیه و احیاء میدان توپخانه به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین میادین شیراز، بخشی از این پروژه‌ی محور زندیه به شمار می‌رفت که اجرایی شدن آن بی‌تریدد تاثیری شگرف بر جذب گردشگر و رونق اقتصادی شیراز خواهد داشت.
اما در موضوع مجموعه تاریخی و فرهنگی ادیان که در محور زندیه شیراز قرار دارد، یکی از شاخصه‌های مهم در رونق گردشگری محسوب می‌شود. مجموعه‌ای که شامل باغ آدریان از مجموعه دینی زرتشتیان، کنیسه‌ی ربیع‌زاده متعلق به یهودیان، کلیسای حضرت یعقوب متعلق به مسیحیان پروتستان و باغ شاپوری است.
اگرچه گسترش و پویایی گذرهای محل و تاریخی منطقه و توجه به پیاده راه‌ها از اصلی‌ترین اهداف برای احیای این بافت است اما تاکنون اقدام عملی برای تحقق این مهم انجام نشده است .
همزمان با فعالیت دوره‌ی پنجم شورای شهر شیراز،‌ اعضای این پارلمان نگاه ویژه‌تری به موضوع احیای محور زندیه و مجموعه‌ی ادیان واقع در این محور داشتند و بر همین اساس بازدیدهای متعددی از مراکز دینی موجود در این محدوده انجام شده است.
رییس شورای شهر شیراز در آخرین بازدیدی که به اتفاق جمعی از اعضای این شورا از باغ آدریان متعلق به زرتشتیان داشت با اشاره به آیات قرآن کریم، گفت: نگاه اسلام به بندگان خارج از قید و بند قبیله‌ای، دینی و طایفه‌ای و نگاهی مبتنی بر مساوات و برابری است.
سید احمدرضا دستغیب به آموزه‌های امام علی(ع) و نامه‌ی آن حضرت به مالک اشتر اشاره و خاطرنشان کرد: شهر شیراز به حق شهر ادیان و طوایف و شهر مدارا و همزیستی مسالمت آمیز است.
رییس شورای شهر شیراز ادامه داد: کمتر شهری مثل شیراز وجود دارد که ادیان و طوایف مختلف با مدارا در کنار هم زندگی می‌کنند و تا آنجا که بین طوایف با زبان و فرهنگ متفاوت حتی ازدواج هم صورت می‌گیرد .
دستغیب معتقد است وجود ادیان مختلف در شهر شیراز در طول تاریخ نشان میدهد که شیراز شهر مدار است و هیچ تنشی بین ادیان در تاریخ ثبت نشده است .
وی افزود: حضور در معابد ادیان الهی به انسان آرامش می‌بخشد و به نوعی بیانگر گرایش مردم شیراز به خداپرستی است .
رییس شورای اسلامی شهر شیراز با انتقاد از برخی بلندمرتبه سازی ها در این محور در گذشته گفت: صدور برخی مجوزها با هدف کسب درآمد برای شهرداری در بافت تاریخی با شعارها و اهداف شورای شهر در تناقض است .
دستغیب افزود: اولویت شورای شهر این است که بافت تاریخی زندیه، پیاده محور باشد بنابراین شهرداری باید برنامه‌های خود در این محور را با اهداف شورای شهر هماهنگ کرده و نباید سیاستهای خود را بر اساس منافع مالی شهرداری تعریف کند .
به گفته وی عمده مجوزهای بلند مرتبه سازی در محور زندیه در دوره قبل صادر شده و شورای پنجم با هدف اولویت بخشیدن به موضوع شهر سالم، انسان سالم به دنبال اجرای برنامه های انسان محور است .
رئیس شورای شهر شیراز در پاسخ به درخواست رییس انجمن زرتشتیان در مورد بازگشایی سینما آریانا ابراز کرد: موضوع بازسازی و باز گشایی سینما آریانا به زودی در دستور کار کمیسیون گردشگری قرار خواهد گرفت .
دستغیب همچنین از شهردار شیراز خواست برای حفظ باغ اریانا با انجمن زرتشتیان همکاری کند.
رییس انجمن زرتشتیان شهر شیراز نیز در سخنانی خواستار احیای سینما آریانا و توجه به مجموعه تاریخی باغ مینو شد.
افلاطون سهرابی، با بیان اینکه اکنون 273 نفر زرتشتی در شیراز زندگی می‌کنند، احیای مجموعه عبادتگاه زرتشتیان را عاملی مهم برشمرد.
شهردار شیراز نیز پیش از این در نشست هم‌اندیشی با مهندسان طراحی و شهرسازی با تاکید بر این موضوع که تلاش می‌کنیم شهر را برای مردم بسازیم، گفته بود: در بودجه سال 97 سهمی را برای ساماندهی عناصر شهری مستقر در خیابان زند و بازآفرینی این محور به عنوان یک مجموعه گردشگری به منظور دسترسی همگانی به فضای سبز و پارک اختصاص داده ایم.
حیدر اسکندرپور اعلام کرده بود که طرح بازآفرینی محور زند به عنوان یک مجموعه گردشگری سال آینده به مسابقه بین المللی گذاشته می‌شود.
اسکندر پور اعتقاد دارد که در طرح تفکیکی جدید باید محله‌های شهری تعریف شود تا زندگی جمعی دوباره احیا و فرصت گفت و گو و تعامل رودررو برای مردم از گروه‌ها و ادیان و اقشار مختلف با ایجاد پارک‌ها، پیاده راه‌ها و ... فراهم شود.
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر نیز در این ارتباط با بیان اینکه فاصله زیادی تا رضایت کامل شهروندان در ایجاد شهری با استانداردهای زندگیِ خوب داریم، عنوان کرد: کاهش این فاصله نیازمند تلاش شبانه روزی مسئولین است .
نوذر امامی با اشاره به جایگاه مهندسین در بهبود وضعیت شهر گفت: مهندسین ضمن حفظ ارزش های شخصی و گروهی خود باید با رعایت اخلاق حرفه ای به منافع شهر نیز بیندیشند و تلاش کنند روز به روز وضعیت شیراز از نظر استانداردهای زندگی بهتر شود.
وی خاطرنشان ساخت: یکی از اهداف شورای پنجم، ایجاد پیاده راه در اماکن گردشگری نظیر بافت تاریخی فرهنگی و احیای خیابان زند به عنوان هویت شهر شیراز است.
امامی با بیان اینکه بزرگ ترین مشکل امروز شهر نبود شادی و سرزندگی است، گفت: فضای شهر باید برای زندگی بانشاط شهروندان مهیا باشد. در این راستا ایجاد مکان های تفریحی جدید برای نشاط جمعی شهروندان ضروری است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس نیز در این باره دیدگاه‌های خود را پیش از این مطرح کرده بود.
مصیب امیری که اعتقاد دارد با حاکم شدن نگاه میراثی و گردشگری نزد مدیران ارشد استان، می‌توان شهر شیراز را از شهری برای شهروند تبدیل به شهری برای گردشگر کرد، گفته بود: بافت تاریخی درسایر کشورهای دنیا منبع درآمد و اقتصاد پایدار است و باید با الگو گرفتن از این طرح برای احیای بافت تاریخی شیراز و ایجاد فرصت و جاذبه جدید گردشگری بهره مند شد .
این مقام مسئول با اشاره به عملیات‌های اجرایی در محدوده بافت تاریخی فرهنگی، یکی از این عملیات‌ها را طرح جامع حفاظت شهری و مستندنگاری 12 هزار پلاک از بافت تاریخی فرهنگی عنوان کرده بود.
کارشناسان اعتقاد دارند که اجرای طرح‌هایی در محورهای مختلف شیراز که دارای ویژگی‌های شاخصی در ابعاد مختلف است، علاوه بر ایجاد تحول در بخش‌های مختلف، بسترساز رونق اقتصادی و خصوصا صنعت گردشگری خواهد بود.
یکی از موضوعات مورد نظر مسئولان در این بخش، توجه به کوچه‌ی ادیان و بررسی امکان تبدیل این گذر به معبر پیاده و اجرای طرح‌های زیباسازی در آن است.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/38908/لزوم-بازآفرینی-میراث‌‌های-دینی-ماندگار-شیراز
بستن   چاپ