پیام فارس
بقعه تاريخي در کازرون آسيب ديد/ جستجو براي گنج علت احتمالي حادثه
چهارشنبه 17 شهريور 1395 - 9:55:46 AM
مهر

فارس انلاين- «پير بنکي» يکي از آثار تاريخي شهرستان کازرون است که داراي ويژگي منحصر به فرد طبيعي نيز است. اين بقعه علاوه بر آنکه داراي سنگ قبري است که تنها با مرکب بر آن نوشته ­اند، درخت نسبتا تنومندي بر روي گنبد آن روييده که ريشه­ هاي آن از درون بنا مشخص نيست و بدين واسطه يکي از جاذبه ­هاي طبيعي شهرستان کازرون نيز محسوب مي شود.

در فرهنگ عامه­ مردم کازرون، به اين بقعه پير بنکي و به واسطه­ درختي که بر آن روييده است، پير کُلخونگي نيز مي­ گويند.

اين بقعه در فاصله­ 25 کيلومتري غرب کازرون و در مسير جاده کازرون ـ شيراز قرار دارد.

عضو شوراي مرکزي انجمن هم انديشان جوان شهرستان کازرون گفت : طي روزهاي اخير سنگ قبر واقع در بقعه­ پيربنکي در شهرستان کازرون به همراه بخشي از ديواره­ اين بقعه، مورد تعرض شخص يا اشخاص ناشناس قرار گرفته و به دنبال اين تعرض آسيب­هاي جدي به سنگ قبر قديمي واقع در اين بقعه وارد شده است.

محسن عباسپور افزود: بر اساس مشاهده­ ميداني، به نظر مي­ رسد شخص يا اشخاصي احتمالا با هدف واهي يافتن اشياي قيمتي، در صدد تخريب بخش­هايي از بقعه­ برآمده ­اند و ضمن شکستن سنگ قبر واقع در اين بقعه، آسيب­هاي جدي به آن وارد کرده اند.

وي با اشاره به اينکه اصلي­ ترين آسيب متوجه سنگ قبر موجود در بقعه شده، اظهار داشت:  متأسفانه بر اثر وارد آمدن ضربات سنگين به اين سنگ قبر، بخش­هايي از آن شکسته و از بدنه­ اصلي جدا شده و بخشهاي ديگري نيز به صورت کامل از بين رفته است.

اين فعال حوزه ميراث فرهنگي بيان کرد: يکي از ويژگي ­هاي بارز سنگ قبري که مورد تعرض قرار گرفته اين است که داراي کتيبه يا گورنوشته به صورت حجاري نيست و در عوض شاهديم که در اين سنگ قبر از جوهر سياه براي نوشتن استفاده شده و در تعرض اخير بر اثر اصابت ضربه­ هايي سخت،بخش­هايي از اين نوشته ­ها به طور کامل از بين رفته است.

عباسپور ادامه داد: طي روزهاي گذشته اقدام­ هايي براي احياي اين سنگ قبر صورت گرفته که در اين مورد نيز شاهديم مرمتي غيراصولي انجام شده و بخشهاي جدا شده از اين سنگ قبر تنها با اندکي سيمان و مصالح مشابه، بدون رعايت اصول صحيح مرمت به يکديگر چسبيده شده­ اند.

وي افزود: تا زماني که ضارب­ اين اثر ارزشمند دستگير نشود، به درستي نمي ­توان در خصوص انگيزه اصلي تخريب صورت گرفته نظر قطعي داد، اما با توجه به مجموع شواهد موجود به نظر مي­ رسد در اين تخريب باز هم داستان واهي و تکراري احتمال وجود گنج در مقبره ها و سنگ قبرها تکرار شده است.

عباسپور گفت: در چنين مواردي اشخاصي ناآگاه با تصور اينکه در گورهاي قديمي و در دل سنگ قبرهاي موجود در آنها گنجي نهفته ، پتک جهل و ناآگاهي خود را بر اين آثار فرو مي ­آورند و در نهايت بجز تخريب بخشي از هويت اين سرزمين، چيز ديگري عايدشان نمي­ شود.  

عضو شوراي مرکزي انجمن هم انديشان جوان شهرستان کازرون اظهار داشت: تخريب آثار سنگي به وسيله­ پتک با هدف يافتن گنج، يکي از تلخ­ ترين شيوه هاي مواجهه سوداگران و سودجويان با آثار تاريخي اين مرز و بوم است که تا کنون تبعات سنگين و ناگواري را متوجه آثار تاريخي در نقاط مختلف کشور کرده که از جمله­ آن مي­ توان به تخريب بخشي از نقش برجسته­ بهرام ساساني در تنگ چوگان کازرون اشاره کرد که با هدفي مشابه صورت پذيرفته بود.

وي ادامه داد: پيش از اين نيز در خصوص احتمال تخريب آثار سنگي به ويژه در گورستان­هاي دورافتاده بارها هشدارهاي جدي به مسئولان دستگاه­ هاي ذي­ربط داده شده بود، اما نه تنها اقدامي براي جمع ­آوري آثار شاخص هر گورستان صورت نگرفته، بلکه در اکثر قريب به اتفاق موارد، حتي کارهاي مستندنگاري سازمان ­يافته و اصولي نيز انجام نشده تا به فرض تخريب و سرقت، حداقل از وجود تصاوير و جزئيات ثبت شده براي مطالعه­ آنها در دور­ه هاي آينده محروم کنيم.

عباسپور تصريح کرد: در برخي فضاها همچون بقاع متبرکه، شاهد تداخل وظايف نهادها نيز هستيم چراکه به عنوان مثال در بقعه­ پيربنکي هم اداره­ اوقاف به عنوان يکي از نهادهاي ذي نفع محسوب مي ­شود و هم به واسطه­ تاريخي بودن آثار موجود در آن، سازمان ميراث­ فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي ذي نفع است و طبيعتاً هر دوي اين نهادها بدون اينکه وظايف حفاظتي و حراستي خود را به دوش ديگري بياندازند، بايد در خصوص دلايل وقوع اين مسئله توضيح دهند و به صورت شفاف اقدام­ هاي آتي خود براي پيشگيري از تکرار چنين تخريب­ هايي را اعلام کند.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/3927/بقعه-تاريخي-در-کازرون-آسيب-ديد--جستجو-براي-گنج-علت-احتمالي-حادثه
بستن   چاپ