پیام فارس
خرس‌هاي فارس همچنان تلف مي شوند/ پل حيات وحش احداث شود
دوشنبه 17 آبان 1395 - 10:33:11 AM
مهر

فارس انلاين- در ايران از خانواده خرس ها تنها دو گونه قهوه اي و سياه شناسايي شده است. اين گونه در راس هرم اکوسيستم قرار دارد از اين رو وجود آن در محيط زيست حائز اهميت است.

استان فارس از جمله استانهاي مهم کشور است که خرس قهوه اي در برخي مناطق حفاظت شده آن وجود دارد.

اما مدتي است زيستگاه اين حيوان در استان فارس ناامن شده و همواره با خطراتي دست و پنجه نرم مي کند. طي اين مدت زيستگاه اين گونه با خطرات زيادي روبه رو بوده که به عنوان نمونه مي توان به آتش سوزي چند روزه در منطقه پاسارگاد اشاره کرد.

در اين مدت همواره شاهد خروج خرس قهوه اي از زيستگاه خود و تلف شدن پس از برخورد با خودرو بوده ايم. در مرداد ماه سال جاري نيز يک خرس و توله اش پس از برخورد با خوردو تلف شدند. اوايل هفته نيز يک قلاده خرس قهوه اي بالغ بر اثر برخورد با يک دستگاه تريلر در جاده حسامي شهرستان بوانات تلف شد.

يک کارشناس حوزه محيط زيست در اين رابطه با خروج خرس از زيستگاهش گفت: خرس يکي از بزرگترين گوشتخواران ايران است که در جنگل‌هاي زاگرس و کوهستانهاي اين استان وجود دارد و از گونه هاي همه چيز خوار محسوب مي شود.

علمدار علمداري افزود: اين گونه در زيستگاه خود علاوه بر خوردن حشرات، از گياهان نيز استفاده مي کند اما رژيم اصلي آن علف و حشرات است.

يکي از دلايل اصلي خروج خرس از زيستگاه به از بين رفتن امنيت اين گونه در زيستگاه مربوط مي شود وي با اشاره به اينکه خروج اين گونه از زيستگاه بايد مورد بررسي قرار گيرد، ادامه داد: يکي از دلايل اصلي خروج خرس از زيستگاه به از بين رفتن امنيت اين گونه در زيستگاه مربوط مي شود از اين رو ضروري است پيرامون اين موضوع اقدامات لازم انجام شود.

اين کارشناس حوزه محيط زيست با اشاره به همه چيز خوار بودن خرس اظهار کرد: خرس از گونه هاي همه چيزخوار است از اين رو به احتمال زياد در حال حاضر از نظر تغذيه و امنيت با مشکلاتي دست و پنجه نرم مي کند و اين موضوع باعث خروج از زيستگاه و آمدن به جاده مي شود.

وي بيان کرد: با توجه به شرايط حيات وحش در کشور مي توان اعلام کرد که خيلي از گونه ها در خطر انقراض هستند، در گذشته فقط خرس سياه در ليست گونه هاي در خطر انقراض بود اما هم اکنون خرس قهوه اي هم در اين ليست قرار دارد.

علمداري با اشاره به اينکه وضعيت گونه هاي حيات وحش بحراني است، ادامه داد: در اين راستا تمامي گونه ها از جمله خرس قهوه اي نياز به حمايت شديد و حفاظت دارد از اين رو محيط زيست بايد راهکارهايي براي جلوگيري از تلف شدن اين گونه ها و خروج از زيستگاه ارائه دهد.

اين کارشناس حوزه محيط زيست بر لزوم بازديدهاي ميداني از زيستگاه خرس قهوه اي در استان فارس تاکيد کرد و افزود: در اين راستا بايد محيط زيست از زيستگاه بازديد کرده و از زواياي مختلف از جمله تامين غذا و... شرايط اين گونه را رصد کند همچنين با داشتن اطلاعاتي که از گذشته در دسترس است نسبت به ارائه راهکارهايي براي تامين امنيت زيستگاه اقدام کند.

علمداري با اشاره به اينکه اگر اين گونه از بين رود سيستم پويايي جنگلهاي فارس نيز مورد آسيب قرار مي گيرد، افزود: مصرف برخي هسته هاي جنگلي توسط خرس و دفع آن در ديگر نقاط جنگل باعث مي شود اين هسته ها در ديگر نقاط روييده که اين امر پويايي سيستم جنگلها را به همراه دارد از اين رو بايد براي حفظ جنگلهاي فارس اين مسئله مورد توجه قرار گيرد.

سرپرست معاونت فني اداره کل حفاظت محيط زيست فارس نيز در اين خصوص گفت: متاسفانه طي چند سال اخير شاهد وقوع اين گونه حوادث در جاده مابين دو منطقه حفاظت شده بوده ايم از اين رو طي تفاهمنامه اي بين سازمان محيط زيست و وزارت راه در اين خصوص قرار است اقداماتي انجام شود.

قرار بود محيط زيست جلسه اي با راه و شهرسازي  بگيرد که  اين جلسه هنوز برگزار نشده استسياوش محمدي بيگدلي افزود: در اين راستا قرار بود محيط زيست جلسه اي با راه و شهرسازي براي بررسي اين موضوع بگيرد که متاسفانه اين جلسه هنوز گرفته نشده است.

وي با اشاره به اينکه شناسايي اين نقاط در دستور کار محيط زيست استان فارس قرار دارد، ادامه داد: ايجاد پل‌هاي روگذر يا زيرگذر براي عبور حيات وحش در برخي از جاده هاي فارس از موضوعاتي است که قرار است پيگيري شود.

سرپرست معاونت فني اداره کل حفاظت محيط زيست فارس گفت: علاوه بر اين بايد نسبت به نصب تابلوهاي هشداردهنده عبور حيات وحش نيز اقداماتي صورت گيرد.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/4133/خرس‌هاي-فارس-همچنان-تلف-مي-شوند--پل-حيات-وحش-احداث-شود
بستن   چاپ