پیام فارس
نگين سبز شمال فارس آب ندارد/ برداشت بي رويه از چاه‌ها
سه شنبه 14 دي 1395 - 11:31:32 AM
مهر
فارس انلاين- شايد آن روز که نام يک بلوار شهر قادرآباد را «آب» نهادند کمتر کسي فکر مي‌کرد روزگاري همين آب دغدغه اصلي مردم اين شهر شود.

قادرآباد يا پارسه مرکز بخش مشهد مرغاب شهرستان خرم‌بيد است که عمده جمعيت بيش از 17 هزار نفري آن کشاورزي، دامداري و البته باغداري را پيشه خود کرده و از اين راه ارتزاق مي‌کنند. اين شهر که به واسطه قرار گرفتن در ارتفاعات سرسبز زاگرس، وجود مراتع، تنوع گردشگري، چشمه سارها و رودخانه‌ها به «نگين سبز شمال فارس» مشهور بوده است اين روزها به دليل خشک شدن چاه‌هاي آب شرب با مشکل رو به رو شده، به طوري که مدتي است با جيره‌بندي آب مشکل اهالي اين شهر دوچندان شده است.

گرچه در دو دهه پيش سازمان خواربار و کشاورزي ملل متحد (FAO) کشاورزي ايران را مورد مطالعه قرار داد و در گزارش خود توصيه به ممانعت از توسعه سطح زيرکشت و ارتقاء راندمان آب در زراعت و باغباني کرده اما با وجود اين پيش‌بيني‌ها و تاکيدات متخصصان مبني بر عدم گسترش کشاورزي همچنان شاهد افزايش سطح زير کشت در بيشتر شهرهاي استان هستيم که نتيجه آن وجود دشت‌هاي ممنوعه و فوق بحراني شدن برخي از آنها است.

شيوه نادرست آبياري درختان

يک شهروند قادرآبادي مي‌گويد: اغلب اهالي اين شهر به شغل باغداري مشغول بوده و ميوه‌هاي چون سيب، هلو، زردآلو، انگور، گردو، بادام و غيره در باغ‌هاي قادرآباد به ثمر مي‌نشيند.

«علي براتي» که معتقد است مردم در مصرف آب دقت نداشته و رعايت صرفه‌جويي را نمي‌کنند، به شيوه نادرست آبياري باغ‌ها و زمين‌هاي کشاورزي توسط باغداران و کشاورزان اشاره مي‌کند و اظهار مي‌کند: در بسياري موارد به شيوه غرقابي اقدام به آبياري درختان مي‌شود که آن نيز در شرايط خشکسالي امروز شيوه مناسبي نيست.

به باور اين شهروند قادرآبادي کشاورزان در اين زمينه نيازمند به آموزش هستند و چنانچه اين رويه ادامه پيدا کند، ديگر آبي براي کشاورزي باقي نمي‌ماند.

استفاده از شيوه‌هاي نوين آبياري درختان و اصلاح الگوي کشت روش‌هاي در نظر گرفته شده کارشناسان کشاورزي براي جلوگيري از مصرف بي‌روبه آب است، روشي که همواره مورد تاکيد قرار گرفته اما بايد به فرهنگ ميان کشاورزان تبديل شود.

برداشت بي‌رويه از چاه‌هاي آب

يک کارشناس کشاورزي مي‌گويد: استفاده نامطلوب و برداشت‌هاي غيرمجاز منابع آب زير زميني سبب شده بسياري از چاه‌ها به افت شديد آب دچار و به مرور از مدار خارج شوند.

«آرمان کريمي» ادامه مي‌دهد: شايد درک کمبود آب براي افرادي که به شغل کشاورزي مشغول هستند غير قابل باور باشد اما بايد توجه کرد که بحران آب نه شعار بلکه يک واقعيت است که جامعه را با مشکل رو به رو کرده و تداوم آن فاجعه تاسف باري را رقم مي‌زند.

وي به افت شديد سطح آب‌هاي زير زميني در قادرآباد اشاره مي‌کند که يک ماه است مسئولان را ناچار به جيره بندي آب کرده و راهي به جز کاهش ميزان برداشت و جلوگيري از حفر غيرقانوني چاه‌ها نيست.

کريمي معتقد است دولت بايد با پرداخت تسهيلات کافي و مناسب براي تغيير شيوه سنتي آبياري غرقابي به تحت فشار و باراني به کاهش مصرف آب در بخش کشاورزي کمک کند.

وي همچنين به تعداد بسيار چاه‌هاي غير مجاز و برداشت بي‌رويه از چاه‌هاي مجاز اشاره مي‌کند و آن را عامل ديگر در هدر رفت و خشک شدن چاه‌ها مي‌داند که بايد از روند حفر چاه‌هاي جديد و مسلوب کردن چاه‌هاي غير مجاز توسط متوليان اقدام جدي شود.

خشک شدن چاه‌ها و عدم تامين آب آشاميدني مردم قادرآباد

اين عوامل دست به دست هم داده تا نگين سبز شمال فارس امروز با معضل نبود آب مواجه شود به نحوي که از تعداد 4 حلقه چاه تامين آب شرب اين شهر تعداد3  چاه به ‌علت افت شديد سطح آب‌هاي زير زميني يا مشکلات تاسيساتي از مدار تامين آب خارج و تنها يک چاه آن هم با کيفيت نامناسب آب مورد نياز اهالي قادرآباد را تامين کند.

 شهروند ديگر قادرآبادي با اشاره به اين که جيره ‌بندي و کيفيت نامناسب آب در شهر قادرآباد سبب کلافگي و نارضايتي مردم شده ‌است، مي‌گويد: گويا مشکلات اين شهر در اولويت بودجه‌هاي استان نيست و مردم قادرآباد جزو شهروندان درجه چندم به حساب مي‌آيند.

«جواد عليان» مي‌افزايد: مردم در بعضي اوقات شاهد جاري شدن آب گل ‌آلود در آب شهر هستند و به علت آلودگي و کيفيت نامناسب آب ناچار به خريد آب معدني براي تامين نياز خود مي‌شوند.

 هر چند گاهي چاه آب شهرداري قادرآباد در مدار تامين آب قرار مي‌گيرد اما نياز شهرداري به آب اين چاه و هزينه‌هاي آن مانع از دسترسي هميشگي مردم شده ‌است.

تلاش براي بر طرف شدن مشکل آب آشاميدني

 بخشدار قادرآباد نيز به جيره ‌بندي آب اين شهر اشاره مي‌کند و مي‌گويد: اين مشکل از ابتداي سال براي ماه‌هاي مهر و آبان پيش‌بيني و به مسئولان استان گوشزد شده ‌بود.

مجيد جمالي طلب همچنين اظهار مي‌کند که اين مشکل در شوراي تامين آب استان مطرح و تقاضاي تامين اعتبار کف ‌شکني و افزايش عمق چاه براي دسترسي به آب آشاميدني مناسب شده است.

اگرچه تا حدودي اين مشکل با احياي دوباره چاه‌ها در حال مرتفع شدن است اما آنچه براي دوام زندگي در شهرهاي کوچک لازم است تصميم جدي براي جلوگيري از مصرف بي‌رويه و برداشت غيرمجاز از چاه‌هاي قانوني و جلوگيري از حفر چاه‌هاي غير قانوني است.

لزوم استفاده از ظرفيت ويژه گردشگري

قرار گرفتن قادرآباد در نزديکي مجموعه باستاني پاسارگاد و قرار گرفتن در مسير مجموعه تخت جمشيد و نقش رستم، اين شهر را در زمره نقاط گردشگر پذير فارس قرار داده که هر ساله پذيراي گردشگران بسيار از سراسر کشور و حتي خارج کشور است.

همچنين پارک کوهستاني سرآسياب در شمال اين شهر نيز از زيباترين پارک‌هاي کوهستاني شمال فارس به حساب مي‌آيد که اين منطقه را مستعد پيشرفت در زمينه توريسم و فعاليت‌هاي وابسته آن قرار داده است. مي‌طلبد مسئولان امر با توجه به ظرفيت ويژه گردشگري در اين منطقه زمينه اقتصاد گردشگري را مهيا کرده تا با استفاده از اين قابليت منحصر به فرد از متکي بودن کسب و کار مردم قادرآباد به کشاورزي که نتيجه آن قحطي آب است جلوگيري شود.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/4295/نگين-سبز-شمال-فارس-آب-ندارد--برداشت-بي-رويه-از-چاه‌ها
بستن   چاپ