پیام فارس
آب فارس روي خط زون/ كاهش سطح زير كشت در فارس
يکشنبه 26 دي 1395 - 10:40:43 AM
ايسنا

فارس انلاين- حالا كه روي خط زوم بحران قرار گرفته‌ايم، حالا كه آب براي خوردن هم كم و كمتر مي‌شود، حالا كه منابع تامين آب شرب هم با مخاطره جدي روبرو شد و آسمان نگاه باراني به زمين‌مان ندارد. تند تند طرح اجرا مي‌كنيم، نكاشت را در اولويت قرار مي‌دهيم و فكرمان مي‌رسد كه مي‌توانيم آب و مصرف آن را مديريت كنيم.

اگرچه صاحب‌نظران هنوز هم باور ندارند كه مسئولان و مردم، بي‌آبي را بحران را، قرار گرفتن در دايره زون را، جدي گرفته باشند. آنها كه طي حداقل پنج سال گذشته بارها و بارها، از جدي بودن چالش‌هاي آب، از حركت سريع به سمت بي‌آبي مي‌گفتند، هنوز هم در كلام و نگاهشان، ناباوري موج مي‌زند چرا كه قوانين دست و پا گير است و حتي اگر مسئولان بخواهند، قانون نمي‌گذارد!!

اين روزها، جلسات مداومي برگزار مي‌شود، همايش چالش‌هاي آب، كنفرانس مديريت آب، نشست منطقه‌اي بحران آب و ... جلسات كميته و كميسيون و كارگروه‌هايي كه كلمه آب و بحران و ... فصل مشترك همه آنها است.

اما تمام پيشنهادهايي كه در اين جلسات طرح مي‌شود، همان‌هايي است كه از سال‌ها قبل، كارشناسان حوزه آب، آّبخيزداري، كشاورزي و محيط‌زيست، دلسوزاني كه به هيچ‌جا جز وطن وابسته نبوده‌اند، ارائه داده‌اند. پيشنهادهايي كه بعضي از آنها رنگ اجرا به خود مي‌گيرد. اگرچه به قول استاندار فارس، طرح‌هاي مصوب و اجرايي شده توسط شوراي عالي آّب و ساير نهادهاي تصميم‌ساز بالادستي، ميان مدت و بلند مدت است.

سيد محمدعلي افشاني، آخرين بار هشدارهايش در مورد آب و بحران آب و ... را در جلسه شوراي اداري استان فارس به گوش مسئولان رساند و از خبرنگاران نيز درخواست كرد كه انعكاس رسانه‌اي را  عهده‌دار باشند تا مردم هم اين موضوع را به حافظه بسپارند.

رئيس جهادكشاورزي استان فارس اما در جلسه کارگروه آب و کشاورزي اين استان، جايي كه همه تصميم‌گيران فارس حضور داشتند، تاييد كرد كه به لحاظ ميزان آب در دسترس بخش کشاورزي، وضعيت فارس شكننده است.

محمدمهدي قاسمي، طرح كاهش كشت ارائه شده از سوي وزارت جهادكشاورزي را طرحي 10 ساله عنوان و با بيان اينكه ارتقاء بهره‌وري در دستور كار قرار دارد، فارس را پيشتاز در اين عرصه معرفي و از كاهش حدود 50 درصدي سطح زيركشت گندم در اين استان خبر داد.

قاسمي گفت: هم‌اکنون سطح زير کشت گندم از 430 هزار هکتار به 260 هزار هکتار کاهش يافته و در حوزه آبخور سد درودزن از 72 هزار هکتار به کمتر از 25 هزار هکتار تقليل داده شده است.

او البته سطح زيركشت گندم ديم در فارس با 97 هزار هكتار اعلام و با يادآوري اينكه تاكنون 25 هزار هكتار از اين اراضي سبز شده است، گفت: با توجه به شرايط كنوني، اين سطح زير كشت هم احتمالا خشك و خسارت‌هاي زيادي به كشاورزان وارد مي‌شود.

قاسمي از كاهش در سطح زيركشت تمام محصولات كشاورزي در فارس خبر داد و گفت: صرفاً در کشت کلزا و آن‌هم به دليل قطع وابستگي و رسيدن به خوداتکايي در توليد روغن خوراکي و نيز تاثير قابل ملاحظه‌اي که اين   زراعت در تناوب با گندم دارد، سطح زير كشت 6 برابر سال گذشته شده است.

مدير عامل شرکت آب منطقه‌اي استان فارس هم بار ديگر از بحراني شدن شرايط آب در بخش قابل توجهي از كشور گفت و از اينكه شرايط فارس از ساير استان‌ها بدتر است!!

حميدرضا دهقاني گفت: امروز و در حاليكه اولين ماه از فصل زمستان را به پايان مي‌رسانيم و با وجوديكه هزا رو 300 حلقه چاه حاشيه‌اي پر شده است اما ورودي سد درودزن، 4 مترمكعب و حجم كل آب موجود در مخزن اين سد، 288 ميليون متر مكعب و خروجي آن، 2.4 مترمكعب است.

او براي پررنگ كردن خط قرمز خطر در موضوع آب موجود سد درودزن،‌ مقايسه‌اي انجام و تذكر داد: سال گذشته در چنين روزهايي روزانه 24 متر مكعب ورودي و 375 ميليون مترمكعب ذخيره مخزن سد بود.

دهقاني با بيان اينكه درودزن عروس سدهاي فارس و تامين كننده بخش قابل توجهي از آب شرب دو شهر بزرگ استان است، از كاهش 90 ميليون متر مكعبي آب اين درياچه در مقايسه بين سال‌هاي 94 و 95 خبر داد و گفت: سد سلمان هم نسبت به سال گذشته 20 درصد كاهش حجم آب را نشان مي‌دهد

خليل رضائيان؛ معاون هماهنگي امور عمراني استانداري فارس نيز گفت: بر اساس آمار هواشناسي که براي ما رسميت دارد متاسفانه نسبت به سال گذشته 85 درصد كاهش و نسبت به ميانگين بلند مدت 75 درصد کاهش بارندگي داريم.

 يك سمت موضوع بحران آب، مردم قرار دارند. شهرونداني كه آب را مصرف مي‌كنند و اين مصرف همچنان بيش از حد معمول و رايج در نرم‌هاي جهاني است.

مردم ايران و استان فارس، در عمل و رفتار نشان داده‌اند كه هنوز بحراني بودن وضعيت آب را باور نكرده‌اند. بحراني كه امكان دارد تابستان سال آينده، آنان را با مشكلات عديده‌اي روبرو كند.

صاحب‌نظران تاكيد و اصرار دارند كه با تاكيد بر موضوع آب و لزوم مديريت مصرف، مي‌توان گام‌هايي در مسير صرفه‌جوئي برداشت. اينكه بتوان مصرف شهروندان را آنچه اكنون وجود دارد و عدد آن سه برابر نرم‌هاي جهاني در شرايط خشكسالي و بحراني است، كاهش دهد.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/4339/آب-فارس-روي-خط-زون--كاهش-سطح-زير-كشت-در-فارس
بستن   چاپ