پیام فارس
تاثير خشکسالي و تغيير فصل در زلزله هاي اخير فارس
شنبه 9 بهمن 1395 - 11:52:34 AM
مهر
فارس انلاين- فارس يکي از استانها زلزله خيز کشور به شمار مي رود به گونه اي که تعدادي گسل فعال در فارس وجود دارد.بخشهايي از شمال غرب، غرب، جنوب و جنوب شرق استان فارس بر روي گسل است که به عنوان نمونه مي توان به شهرستانهاي کازرون، فيروزآباد، فراشبند، زرين دشت، لارستان و... که بر روي کمربند زلزله قرار گرفته اند،اشاره کرد.

گسل کازورن که به گسل «قطر کازرون» معروف است و گسل منطقه کوهمره سرخي از جمله گسلهاي استان به شمار مي روند که نسبت  به ديگر گسلها فعال ترند.

گسل کازرون از ياسوج شروع و پس از عبور از نورآباد، کازرون و برازجان به سمت خليج فارس و سپس عمان مي رود که به گسل قطر - کازورن معروف است.استان فارس از قسمت شمال غرب تا جنوب شرق بر روي کمربند زلزله قرار دارد.

زلزله‌هاي به نسبت قوي در فارس رخ داده که به عنوان نمونه مي توان به زلزله 5.1 ريشتري قيروکارزين اشاره کرد که به دنبال آن چهار نفر جان خود را از دست دادند.

همچنين طي چند مدت اخير زلزله هاي زيادي از 4.5 ريشتر به بالا در شهرستان کازرون رخ داد که به دنبال وقوع اين زمين لرزه هاي نيز تعدادي از منازل مسکوني تخريب و 10 نفر نيز مصدوم شدند.

زلزله‌هاي که با فاصله‌هاي زماني کم نسبت به يکديگر رخ مي‌دهند که در اين باره رئيس زمين شناسي فارس اعتقاد دارد دوره‌هاي بازگشت زلزله در استان کاهش يافته و در عين حال وقوع زلزله‌هاي متعدد از رخ دادن زلزله‌هاي سنگين جلوگيري مي‌کند.

طهمورث يوسفي با اشاره به سوابق تاريخي زلزله در استان فارس گفت: چهار استان جنوبي فارس، بوشهر، کهکيلويه و بوبراحمد، هرمزگان که در حوزه استحفاظي اين سازمان قرار دارند و داراي گسلهاي فعال زيادي هستند.

وي اظهار کرد: با توجه به مطالعات انجامي بر روي گسلها، بيش از 70 درصد زلزله‌هاي رخ داده در شيراز کمتر از پنج ريشتر بوده و احتمال وقوع زلزله‌اي با بيش از هفت ريشتر کم است.

رئيس سازمان زمين شناسي و اکتشافات معدني منطقه جنوب (مرکز شيراز) بيان کرد: هرچه عمق زلزله زياد، شعاع آن بيشتر و خسارات ناشي از آن کمتر مي‌شود و اين در حالي است که زلزله‌هاي اخير شيراز حالت فوجي و آرام را داشته و بيشتر به تغييرات فصلي بر مي‌گردد.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به وقوع زلزله طي چند روز اخير در اين استان گفت: در ابتداي فصل سرد يا گرم به محض سرد يا گرم شدن هوا زمين دچار انبساط يا انقباض مي شود به همين دليل تعداد زلزله ها افزايش مي يابد.

يوسفي ادامه داد: در اين زمانها زمين دچار شکست شده به همين زمين لرزه به وقوع مي پيوندد.

وي ادامه داد: شيراز داراي گسلهاي مهم و فعالي است که از بخش غربي شيراز مي‌گذرد، در بخش جنوبي گسترش وتا بخشهايي از شهر قير ادامه پيدا مي‌کند.

يوسفي با اشاره به اينکه وقوع اين زمين لرزه ها حکايت از فعال بودن گسلها دارد، بيان کرد: به طور معمول ابتداي آغاز فصل سرد و گرم همواره شاهد وقوع اين زمين لرزه ها هستيم اما نکته قابل اهميت جغرافيايي اين زمين لرزه هاست.

وي ادامه داد: به عنوان نمونه يک روز زلزله در منطقه قيروکارزن به وقوع مي پيوندد و روز بعد بدون هيچ گونه پس لرزه اي منطقه اي ديگر مانند کازرون مي لرزد که اين پراکندگي زمين لرزه ها قابل اهميت است.

رئيس سازمان زمين شناسي و اکتشافات معدني منطقه جنوب (مرکز شيراز) با بيان اينکه اين زمين لرزه ها نشان دهنده حرکت گسلهاست، افزود: به طور معمولا عوامل زيادي در وقوع زمين لرزه نقش دارند اما در حال حاضر عمق زمين لرزه ها که معمولا از 18 تا 10 کيلومتر زمين است قابل توجه است.

يوسفي با تاکيد بر اينکه خشکسالي نيز مي تواند در بروز زمين لرزه ها تاثيرگذار باشد، بيان کرد: خشکسالي بيشترين تاثير را در دشتها نشان مي دهد اما با اين وجود مي تواند در وقوع زمين لرزه نيز تاثيرگذار باشد.

وي افزود: مطالعات نشان مي دهد دوره بازگشت زلزله در استان فارس کاهش داشته و در گذشته تکرار زلزله هاي شديد  با فواصل زماني زيادي به وقوع مي پيوست اما امروزه هر چندسال يکبار شاهد وقوع زلزله با ريشتر بالا  هستيم.

يوسفي افزود: استفاده بي رويه از منابع آبي، وجود انرژي نفت و گاز، تغييرو تحول زمين برخي ازعوامل کمترشدن فواصل زماني وقوع زلزله است.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/4394/تاثير-خشکسالي-و-تغيير-فصل-در-زلزله-هاي-اخير-فارس
بستن   چاپ