پیام فارس
درمان سوختگی با روش های خانگی را متوقف کنید
سه شنبه 16 مرداد 1397 - 9:29:47 AM
ایرنا
پیام فارس - شیراز- متخصص طب اورژانس در دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: برخی افراد به دلیل ناآگاهی، از روش‌های خانگی برای درمان سوختگی استفاده می کنند که این روش ها سبب تشدید عارضه نیز می‌شود و باید کنار گذاشته شوند.
دکتر اسماعیل رعیت ‌دوست با یادآوری روش های درمان خودسرانه سوختگی افزود: برخی معتقدند اسانس‌ها یا برخی از روغن‌های مورد استفاده در آشپزی همچون کره، روغن نارگیل و زیتون برای درمان سوختگی مفید هستند در صورتی که روغن‌ها گرما را نگه می دارند و مانع می شوند که حرارت از محل سوختگی خارج شود و این سبب تشدید سوختگی می‌شود.
وی ادامه داد: قراردادن سفیده‌ تخم ‌مرغ خام روی سوختگی برای کاهش درد نیز از دیگر توصیه‌های عمومی برخی افراد در این زمینه است که شواهد علمی راجع به اثربخشی این ماده گزارش نشده و از سویی دیگر این احتمال وجود دارد که سفیده تخم مرغ در انتشار باکتری در محل سوختگی، تأثیر داشته باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم با ذکر این نکته که بسیاری از افراد، پیش از آنکه آب سرد روی محل سوختگی بریزند از یخ کمک می‌گیرند، اظهار داشت: برخی تصور می‌کنند دمای سرد یخ در سرد کردن محل سوختگی موثرتر است در حالی که تماس مستقیم یخ، آسیب بیشتری به پوست می زند و محل سوختگی را بیشتر تحریک می‌کند بنابراین شست و شوی محل سوخته با آب نه چندان سرد، بهترین راهکار است.
رعیت دوست گفت: استفاده از خمیردندان در محل سوختگی نیز با خطر انتشار باکتری در محل زخم همراه است.
وی توصیه کرد: در سوختگی‌های کوچک که از پانسمان و بانداژ استفاده می‌شود، لازم است پانسمان زخم روزی دو بار تا خشک‌ شدن زخم و خوب ‌شدن آن تعویض شود.
این متخصص طب اورژانس گفت: انواع سوختگی شامل سوختگی حرارتی، سوختگی شیمیایی و سوختگی الکتریکی است.
رعیت ‌دوست اضافه کرد: فاکتورهای مؤثر در سوختگی شامل شدت سوختگی، وجود آسیب استنشاقی، آسیب‌های همراه، سن، بیماری های قلبی و آسیب حاد ارگان‌هاست.
وی با بیان اینکه سوختگی‌های حرارتی با توجه به عمق سوختگی به چهار درجه تقسیم می‌شوند، اظهار داشت: این سوختگی‌ها از یک آفتاب ‌سوختگی (درجه‌ اول) تا آسیب پوست، استخوان و عضله (درجه‌ چهار) متغیر است.
به گفته‌ رعیت دوست، سوختگی‌ هایی که همراه با آسیب استنشاقی و گازهای سمی، علت اصلی مرگ در بیماران دچار سوختگی است.
وی با اشاره به اینکه سوختگی‌هایی که در صورت و نواحی گردن ایجاد می‌شود به علت مخاطره راه هوایی قریب الوقوع بسیار مهم است بیان کرد: این چنین موارد سوختگی بایستی در مراکز مجهز، درمان شوند.
رعیت دوست گفت: اقدامات درمانی در برخورد با این نوع سوختگی‌ها شامل توقف پروسه‌ سوختن، برقراری راه هوایی و اکسیژن، شروع سریع مایع درمانی، برطرف‌ کردن درد بیمار،مراقبت از زخم سوختگی و انتقال بیمار به مرکز سوختگی است.
این متخصص طب اورژانس، با بیان این نکته که سردکردن سریع می‌تواند عمق و شدت درد را کاهش دهد گفت: در این صورت از هیپوترم ‌کردن( کاهش دمای بدن) بیمار باید اجتناب کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: در سوختگی‌ های خفیف مصرف مسکن و تمیزکردن زخم با آب و صابون یا محلول‌های آنتی‌ سپتیک رقیق‌ شده و استفاده از پمادهای آنتی‌ میکروبی و پانسمان کفایت می‌کند.
رعیت ‌دوست با بیان اینکه هرگز تاول‌ها نباید دستکاری شوند مگر اینکه بزرگ و در نواحی متحرک بدن مثل مفاصل باشد که بایستی در بیمارستان برداشته شود، گفت: ترکاندن تاول با سوزن یا دست خطر ایجاد عفونت را افزایش می‌دهد، زیرا تاول خود به‌ خود و به موقع پاره می‌شود و نیاز به مداخله در این زمینه وجود ندارد.
وی افزود: سوختگی‌های شیمیایی در اثر مواد اسیدی، فلزات و هیدروکربن‌ها ایجاد می‌شوند که در اکثر موارد اقدام اول در برخورد با این نوع سوختگی‌ها شست و شوی فراوان با آب است.در برخی از مواد قلیائی مانند آهک و سیمان باید قبل از شست و شو تمام ذرات خشک از روی بدن برداشته شود تا مانع واکنش گرمایی با آب شوند.
به گفته رعیت دوست، قیر داغ را می‌توان بعد از سردکردن با مواد روغنی مثل: روغن بچه، روغن آفتابگردان، کره و مایونز به راحتی از پوست جدا کرد.
وی درباره سوختگی‌های چشمی با مواد شیمیایی گفت: حداقل درمان شامل شست و شو با 1 تا 2 لیتر نرمال سالین به مدت نیم ساعت برای هر چشم است.
این پزشک دانشگاه علوم پزشکی جهرم ابراز کرد: سوختگی‌های پوستی ناشی از آسیب‌های الکتریکی معمولا در ولتاژهای بالا( بالای 600 ولت) ایجاد می‌شود و به صورت زخم‌های بی‌درد، خاکستری تا زرد رنگ و فرو رفته هستند.
 

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/44761/درمان-سوختگی-با-روش-های-خانگی-را-متوقف-کنید
بستن   چاپ