پیام فارس
رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز :
دسترسی به آب های ژرف به منزله نابودی منابع آب است
دوشنبه 22 مرداد 1397 - 12:07:38
پیام فارس - شیراز- رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه به کارگیری آب های ژرف گره گشای مشکلات خشکسالی نیست گفت: دسترسی به این آب ها به منزله نابود سازی همه منابع آب کشور است.
دکتر سید محمد جعفر ناظم السادات دوشنبه در مصاحبه با ایرنا افزود: شوربختانه نابود سازی منابع آب کشور با روش های گوناگون همچنان ادامه دارد، از چند دهه پیش با کندن چاه های دستی برای راه اندازی موتور پمپ ها، به پیشواز برداشت از آبهای زیر زمینی رفتیم.
وی ادامه داد: پس از چندی با کندن چاه های صد متری آب های زیرزمینی را برداشتیم تا شرایط آب در کشور هر روز بدتر از دیروز شود و اکنون به آبهای ژرف می اندیشیم.
این استاد و پژوهشگر دانشگاه شیراز با بیان اینکه نابودی منابع آب در رودخانه های خروشان و پر آب کشور نیز همین سرنوشت را داشت گفت: در آغاز با گرفتن حقابه برای کسانی که حقابه نداشتند، پس از آن با پمپاژهای قانونی و غیر قانونی از رودخانه ها در راه خشکاندن آن ها گام برداشتیم که با کم شدن آب رودخانه ها، هم اکنون سرگرم زدن چاه های چندصد متری دربستر رودخانه ها هستیم تا مطمئن شویم هرگز در آنها آبی جریان نیابد.
رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز اضافه کرد: با همه این بهره برداری های گسترده از آب، دریغ از کارهای ارزشمندی در زمینه آبخیزداری، آبخوان داری، پاسداری از جنگل ها و مراتع و زیستگاه ها در حوزه های آبخیز.
وی بیان کرد: تنها هنر برخی از برنامه ریزان و مسئولان در سالهای گذشته ایجاد فرصت برای برداشت آب بوده و این روند ادامه دارد.
ناظم السادات با اشاره به نابودی منابع آب در بالادست و ارتفاعات گفت: در پایین دست، آبی به تالاب ها ندادیم تا همه خشک شوند، با خشک شدن تالاب ها در پایین دست و نابودی جنگل ها در بالا دست،اقلیم و آب و هوا رو به زوال گذاشت، هوای شهرها بیش از استانداردهای جهانی گرم تر و نیاز به آب بیشتر روز افزون شد.
این استاد و پژوهشگر دانشگاه شیراز گفت: در نبود همکاری بین المللی و همکاری در حوزه خلیج فارس، کشورهای عربی توانستند تا آنجا که می توانند آب شیرین کن راه اندازی کنند و پسماندهای شور و شیمیایی آب شیرین کن ها را وارد آبهای خلیج فارس کنند.
ناظم السادات گفت: محیط زیست خلیج فارس که بیش از هر کشور دیگر برای ما سرنوشت ساز است، بی مهری های فراوانی دید، با وارد شدن پسماندهای آب شیرین کن ها به خلیج فارس، آب این گستره آبی هر روز شورتر و زندگی آبزیان با دشواری بیشتری روبرو شده است.
وی اضافه کرد: از دیگر سو، با افزایش شوری، تبخیر آب وبارش در ایران رو به کاهش نهاد و دریغ از برگزاری یک نشست کارا در زمینه بهسازی محیط زیست خلیج فارس، همزمان با شور سازی گسترده آبهای خلیج فارس از سوی کشورهای همسایه ، چشم و چشمی همسایگان در برداشت بیشتر از نفت و گاز زیر آبهای خلیج فارس بیشتر شد.
ناظم السادات گفت: این برداشت ها همسنگی انرژی را به هم زد و به افزایش هر چه بیشتر دما در گستره خاورمیانه وپهنه های جنوبی کشور ایران انجامید و این افزایش دما نشان پررنگی بر کاهش تولید ابر، کاهش بارش و آلودگی گسترده هوا خواهد داشت.
رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز گفت: بعد از زوال آنچه در روی زمین و اتمسفر زمین بود، حالا نوبت به آبهای ژرف چند هزار متری سطح زمین رسیده است، به دیگر سخن گویی با برداشت این آبها می خواهیم به این باور صد درصدی برسیم که ایرانیان دیگر در روی زمین، آتمسفر و ژرفای زمین، امیدی به آب نداشته باشند.
این استاد و پژوهشگر دانشگاه از مسئولان و برنامه ریزان خواست تا شتابان به سوی آب های ژرف نروند و گفت: بگذارید اگر آبی در دل زمین هست همچنان بماند، مدیران و نمایندگان مجلس که به دنبال آب ژرف هستند، کمی هم در اندیشه بازسازی جنگل ها و مراتع باشند هر چند شاید در سالهای پیش رو نشانه های خوب آن نمایان نشود، به جای آبهای ژرف کمی در اندیشه مدیریت بهینه همین اندک آب در دسترس باشید.
رئیس مرکز پژوهش های علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز اضافه کرد: بدون همکاری بین المللی و بویژه گسترش صلح در حوزه خلیج فارس و دریای عمان و خاورمیانه، آب و محیط زیست ایران و دیگر کشورهای مسلمان نابود خواهد شد ، ادامه روال چند دهه گذشته بس است، ناهمسازی ها بس است، ساز همکاری کوک کنیم،نیازمند دولت های دوست درسراسر جهانیم، پیدا کردن راه این دوستی با مدیران و مسئولان است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: نبود آب و تغییر اقلیم که بسیاری از آن دستپخت سیاست های درونی و برون مرزی ماست، کشور را ویران می سازد ، به درون بنگریم، رفتار خود را بازنگری کنیم، دلسوزان را از خود نرانیم تا درخت دوستی به بار بنشیند، آغاز این راه خوب، پذیرش اشتباهات گذشته است،می توانیم با همدلی، راه های درست ساخت کشور را دست در دست هم بپیماییم.
6113 /1876

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/46177/دسترسی-به-آب-های-ژرف-به-منزله-نابودی-منابع-آب-است
بستن   چاپ