پیام فارس
خطی بر چهره‌ی مسجد صورتی
يکشنبه 28 مرداد 1397 - 17:09:01
پیام فارس - چند روزی به روز بزرگداشت مسجد مانده است که خبری از مسجد نصیرالملک بسیاری از علاقه‌مندان به بناهای تاریخی در شیراز و کشور را بهت زده کرد؛ استفاده از سازه‌هایی نامتجانس که تمام زیبایی‌های مسجد صورتی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
به گزارش ایسنا منطقه‌ی فارس، باز هم فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی بود که اولین تصاویر و نوشته‌ها را پیرامون رخدادی عجیب آنهم در دورانی که همه برای حفظ و پاسداشت بناهای تاریخی و ارزشمند با حساسیت خبرها را رصد می‌کنند؛ به اشتراک گذاشت.
خبر نوشته‌ای کوتاه ذیل تصویری بود که خواننده را متحیر می‌کرد، استفاده از سازه‌ی فلزی برای تبدیل 2 حجره‌ی مسجد نصیرالملک به مکانی برای ارائه‌ی آموزش‌ها و اطلاعاتی به گردشگران داخلی و خارجی!! اما واکنش‌ها از فضای مجازی پا فراتر گذاشت و به مراجعه‌های حضوری تعداد زیادی از شهروندان به مسجد و متولی موقوفه‌ی نصیرالملک رسید.
مسجد نصیرالملک از بناهای معروف مذهبی تاریخی شیراز است که آوازه‌ای جهانی دارد؛ این مسجد در محله‌ی گود عربان یا محله‌ی اسحاق‌بیگ در جنوب خیابان لطفعلی‌خان زند و در نزدیکی حرم مطهر شاه‌چراغ و در کوچهٔ نصیرالملک قرار دارد.
این بنا به دستور میرزا حسن علی خان ملقب به نصیرالملک، که از اعیان و اشراف شیراز بود، ساخته شد و معماری آن کار محمدحسن معمار بوده ‌است.
ساخت این مسجد حدود 12 سال به‌طول انجامید و از سال 1255 خورشیدی شروع شد و در سال 1267 خورشیدی به پایان رسید.
به گزارش ایسنا، مسجد نصیرالملک که اکنون تحت اشراف موقوفه‌ی نصیرالملک مدیریت می‌شود، همواره از نقاط مورد بازدید گردشگران داخلی و خارجی بوده است؛ مسجدی که معماری آن زیبایی‌های بصری ویژه‌ای داشته و هر بیننده‌ای مسحور می‌کند.

طی هفته‌های اخیر اما به صلاح‌دید متولیان موقوفه‌ی نصیرالملک کار ایجاد درگاهی فلزی بر روی 2 حجره‌ی مسجد شروع شد؛ موضوعی که به گفته‌ی شفیعی مدیر موقوفه‌ی نصیرالملک با اطلاع کامل میراث فرهنگی فارس اجرایی شده است.
شفیعی در گفت و گو با ایسنا پیرامون این اقدام گفت: با توجه به اسلامی و تاریخی بودن این بنا و توجه ویژه‌ی گردشگران به آن، از مردادماه سال 96 طرحی را با هدف آشنایی گردشگران با فرهنگ اسلامی آغاز کردیم.
او گفت: دراین طرح روحانیون آشنا با زبان‌های خارجی مختلف ضمن استقرار در مسجد؛ اطلاعاتی را در مورد مسجد به گردشگران ارائه داده و در صورت علاقه‌مندی افراد، مطالبی را در خصوص قرآن و دین اسلام نیز مطرح می‌کنند.

شفیعی که اعتقاد دارد گردشگران از این کار استقبال کرده‌اند؛ گفت: این طرح را با راه‌اندازی دفتر اسلامی گردشگری مسجد نصیرالملک به شکلی برنامه‌ریزی شده و با استفاده از جوانان تحصیلکرده در زمینه‌ی گردشگری و مسائل دینی ادامه دادیم.
مدیر موقوفه‌ی نصیرالملک بازدهی طرح را عالی ارزیابی کرد اگرچه شاخصی برای تعیین این ارزیابی ارائه نداد.
شفیعی با تاکید براینکه هر اقدامی در راستای مرمت بنا و اقدامات حفاظتی و ساختمانی با اطلاع کامل اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس انجام شده است؛ خاطرنشان کرد: طی 23 سال گذشته که در این موقوفه حضور دارم هیچ اقدامی را بدون اطلاع اداره کل میراث فرهنگی انجام نداده‌ایم.
او مدعی است که ابتدا قرار بوده که تنها سازه فلزی را برای یکی از حجره‌ها ایجاد کنند اما با نظر کارشناسان میراث فرهنگی حجره‌ی دیگری نیز به قرینه مد نظر قرار گرفته است.

شفیعی که هزینه‌ی این اقدام را بیش از 70 میلیون تومان برآورد می‌کند، گفت: تمام اقدامات انجام شده مکتوب بوده و کتبا هم به میراث اعلام و کار با حضور نماینده‌ی میراث اجرایی شده است.
مدیر موقوفه‌ی نصیرالملک که اقرار می‌کند از زمان انتشار تصاویر و خبر کوتاه در شبکه‌های اجتماعی؛ هجمه‌ی زیادی را از سوی افراد شاهد بوده است، گفت: مردم علاوه بر پیام‌ها در شبکه‌های اجتماعی، حضورا هم در محل پیرامون موضوع سئوال می‌کنند.
به گزارش ایسنا، حضور مردم و طرح سئوال پیرامون علت تغییر در این بنا با استفاده از سازه‌ای نامتجانس، همزمان با حضور خبرنگار ایسنا مشهود بود.
شفیعی اما اصرار دارد که اگر میراث فرهنگی قصد ممانعت از اجرای طرح را داشته باشد باید مکتوب اعلام کرده و از عهده‌ی خسارت‌های ناشی از چنین ممانعتی نیز بر بیاید.

تلاش خبرنگار ایسنا برای گفت و گو با مدیرکل میراث فرهنگی فارس از ظهر روز شنبه 27 مرداد آغاز شد و تا زمان انتشار این خبر حاصلی به‌دنبال نداشته است.
به گزارش ایسنا، مدیریت چندگانه‌ بر مسجد نصیرالملک شیراز، شاید از عوامل مهم تاثیرگذار بر نابسامانی‌هایی است که پیرامون این بنای مذهبی و تاریخی خبر ساز می‌شود.
گم شدن چند تکه از کاشی‌های ورودی مسجد نصیرالملک یکی از این نابسامانی‌ها بود که مدیریت چندگانه، پاسخگویی را با مشکلاتی مواجه کرد.
مسجد نصرالملک امروز هم تولی‌گری اوقاف و امور خیریه را همراه دارد و هم نظارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بر آن دیده می‌شود؛ اگرچه مدیریت آن به شکل مستقیم زیر نظر موقوفه‌ی نصیرالملک انجام می‌شود.

شفیعی مدیر موقوفه‌ی نصیرالملک اما تاکید دارد که برای مرمت و حفظ و نگهداری این مسجد که قاعدتا هزینه‌های سنگینی را می‌طلبد؛ اوقاف و میراث کمک‌های مالی و اعتباری کافی و برنامه‌ریزی شده‌ای نداشته‌اند.
به گزارش ایسنا، ضرورت ایجاد کمیته‌ای مشترک بین متولیان سه‌گانه‌ی این بنای مهم مذهبی تاریخی؛ موضوعی است که باید محل اتفاق نظر مسئولان بخش‌های مختلف باشد.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/46695/خطی-بر-چهره‌ی-مسجد-صورتی
بستن   چاپ