پیام فارس
اجرای راهکارهایی برای تضمین آینده کودکان در استان فارس
چهارشنبه 31 مرداد 1397 - 16:20:28
پیام فارس - هر آن چه که در طول سال های ابتدای زندگی کودک اتفاق بیفتد، در تکامل او اهمیت اساسی دارد و مغز در این زمان توانمندی بالفعل کم و بالقوه بسیار بالایی دارد. این مفهومی مهم و مورد قبول تمام صاحب‌نظران است.
به گزارش ایسنا منطقه‌ی فارس، کودکان آینده‌سازان هر جامعه‌ای محسوب می‌شوند و به همین دلیل توجه به سلامت جسمی و روانی آنان، از اهمیت ویژه‌ای در برنامه‌ریزی توسعه برخوردار است.
مسئول برنامه‌ی سلامت نوزادان و کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید دارد که تغذیه ‌ی خوب و توجه جدی به سلامت روانی کودک، کمک می‌کند که کودک در مسیر سالمی گام برداشته و آینده‌ای روشن برای خود بسازد.
دکتر ثریا زحمتکش در گفت و گو با ایسنا منطقه‌ی فارس گفت: سرعت رشد مغز در دوران نوزادی بسیار زیاد است، به گونه ای که وزن مغز در نوزاد 400 گرم و در 36 ماهگی به هزار و صد گرم می رسد و در یک فرد بالغ، هزار و چهارصد گرم است و این نشان می دهد که مغز در سه سالگی سه برابر رشد و از سه سالگی تا بلوغ تنها سه دهم برابر رشد دارد .
این کارشناس اضافه کرد: زیربنای خوب در این سال های نخست زندگی تا دوران بزرگسالی، تغییراتی ایجاد می کند و حتی این تغییرات، باعث شروع بهتری در نسل بعدی نیز می شود.
او با اشاره به تحقیقات انجام شده در این زمینه، گفت: بر این اساس، چنانچه جامعه در زمینه تکامل ابتدای کودکی سرمایه گذاری کند، باعث افزایش گزینه های اشتغال، ارتقای یادگیری و افزایش میزان تمایل کودک برای آموزش در مدرسه، کاهش مردود شدن، کاهش ترک تحصیل و کاهش بزهکاری و کاهش مصرف مواد مخدر می شود.
زحمتکش ت کامل جسمی، ذهنی، اجتماعی و عاطفی را در کارآیی بهتر در مدرسه، درآمد بیشتر در جامعه و افزایش مشارکت موثر دانست و ادامه داد: این افراد می توانند موقعیت شغلی بهتری کسب کرده و در اقتصاد خانواده، اجتماع و کشورش سهیم و مفید واقع شود و با بالا رفتن توان تولیدی فرد، سطح زندگی آنان بهبود می یابد.
مسئول برنامه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، افزود: با هدف شناخت زودهنگام مشکلات تکاملی و مداخلات به موقع، غربالگری برای کودکان طبیعی در 6، 12، 24، 36، 60ماهگی و برای کودکان پرخطر از سن چهار ماهگی انجام می شود .
او گفت: نوزادان پرخطر شامل نوزادان بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان به مدت سه روز یا بیشتر و یا بستری در سایر بخش ها به مدت 20 روز و بیشتر، کودکان با وزن تولد کمتر از 1500 گرم یا نوزادان نارس با سن تولد کمتر از 32 هفتگی، نوزادان با تاخیر رشد داخل رحمی، نوزادان دارای مادر پرخطر و نوزادان دارای زردی بالا هستند.
زحمتکش ادامه داد: غربالگری به صورت تکمیل پرسشنامه هایی به نام ASQ از سوی پدر و مادر یا مراقبیان کودک انجام می ‌شود، در مراکز بهداشتی یا پایگاه های پزشک خانواده، مراقبان سلامت این فرم ها را در اختیار پدر و مادر قرار می دهند و این فرم ها را از یک ماه قبل تا یک ماه بعد از سن موردنظر کودک، می توان تکمیل کرد، همچنین در صورتی که نمرات این پرسشنامه در محدوده طبیعی نباشد، کودک برای ارزیابی بیشتر به مراکز جامع تکامل ارجاع می شود و آنجا بر اساس تشخیص پزشکان، برنامه های خدمات بازتوانی مانند کاردرمانی، گفتاردرمانی، ارجاع برای بررسی ژنتیک و مشاوره انجام می گیرد.
این کارشناس گفت: در حال حاضر در استان فارس، در شهر شیراز مرکز جامع تکامل فوق تخصصی کودکان امام رضا(ع) به عنوان مرکز جامع تکامل در حال ارائه خدمت به هم است و علاوه بر انجام غربالگری برای تمامی کودکان مراجعه کننده در سنین مختلف که با تکمیل فرم ASQ به کمک کارشناسان بهداشتی انجام می‌شود.
زحمتکش گفت: گروهی متشکل از پزشکان فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان، پزشکان فوق تخصص نوزادان، روانشناس کودکان، گفتار درمانگران، کار درمانگران و متخصصان ژنتیک در طول ایام هفته، نسبت به ارایه خدمات به مراجعان اقدام می ‌ کنند .
او اضافه کرد: در شهرستان های آباده، مرودشت، داراب، کازرون و فیروزآباد از سال 95 تا کنون مراکز تکامل راه اندازی و در حال ارائه خدمت هستند.
مسئول برنامه سلامت نوزادان و کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه، بیان کرد: به پدر و مادر و مراقبان کودکان برای ارتقای تکامل کودکان و پیشگیری از ایجاد اختلالات تکاملی توصیه می شود با کودکان بازی های متناسب با سن آنها انجام دهند .
این کارشناس گفت: این فعالیت ها هم یک روش خوب برای داشتن سرگرمی با یکدیگر است و هم موجب حمایت از رشد اجتماعی و احساسی کودکان می شود، همچنین محبت، نوازش و عشق ورزیدن بدون قید و شرط به کودک در رشد تکاملی کودک نقش بسیار موثری دارد.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/47950/اجرای-راهکارهایی-برای-تضمین-آینده-کودکان-در-استان-فارس
بستن   چاپ