پیام فارس
افزايش دما هشدار به مسئولان براي مديريت منابع آب است
شنبه 3 تير 1396 - 12:20:30 PM
ايرنا
فارس انلاين- دکتر سيد محمد جعفر ناظم السادات اظهار داشت:تغييرات اقليمي بر آب و هواي منطقه خاورميانه تاثير گذاشته و باعث شده دماي هواي بين نيم تا 1.5 درجه سانتيگراد نسبت به متوسط بلند مدت افزايش يابد.
وي با بيان اينکه متوسط افزايش دما در 100 سال گذشته حدود يک درجه سانتيگراد بوده است گفت: اين افزايش دما در 10 سال اخير به شدت سرعت گرفته و در برخي از مناطق افزايش درجه حرارت هوا به 2 درجه سانتيگراد هم رسيده است ، افزايش دما حتي بدون دستگاه هاي اندازه گيري هم در بسياري از شهرها و مناطق کشور محسوس است .
اين استاد دانشگاه ادامه داد:‌ مناطق مرکزي و شمال شرق و شرق کشورمان و بخش هايي از استان فارس از اين تغييرات تاثير پذيرفته است و همين تغييرات باعث شد که ما امسال خرداد ماه گرم تر را پشت سربگذاريم ، شيراز و بخش هايي از استان فارس به ويژه در مناطق شرق و جنوب استان فارس سابقه گرمايي اينچنين در خرداد ماه نداشته است.
رئيس مرکز پژوهش‌هاي علوم جوي و اقيانوسي دانشگاه شيراز در ادامه گفت : تغييرات اقليمي منحصر به استان فارس يا ايران نيست و بسياري از قسمتهاي خاورميانه را شامل مي شود ، در اغلب اين مناطق ما شاهد افزايش نيم درجه سانتيگراد در متوسط دما هستيم .
ناظم السادات در بيان علت افزايش دما و گرماي کم سابقه در استان فارس و بخش هاي ديگر کشور افزود: اين افزايش دما ناشي از پديده خشکي است، در سال هاي اخير پديده خشکسالي به خشکي و تغيير اقليم تبديل شده است. وي بيان کرد:‌به رغم آنکه در دوره اي 10 ساله و کمتر، پديده خشکسالي تکرار مي شود اما مي بينيم که حتي با وجودي که نوسان چنداني در بارش ها نداريم و بارش ها بعد از يک دوره مشخص جبران مي شود اما اقليم خشک مي ماند، به رغم آنکه خشکسالي و ترسالي به دنبال هم مي آيد اما اقليم خشک همچنان خشک است و تغييري در اقليم مشاهده نمي کنيم .
وي اضافه کرد : تغييرات اقليمي به دنبال برداشت هاي بي رويه از سفره هاي آب زيرزميني و نابودي اين سفره ها رقم خورده است ، مشکل اصلي خشکي با بارش بيشتر حل نمي شود ، کمبود آب در بسياري از دشت هاي کشور و دراستان فارس قابل جبران نيست.
اين استاد دانشگاه به خشکسالي در دهه هاي پيشين از جمله خشکسالي هاي دهه 40 و دهه 50 اشاره کرد و گفت : در آن زمان اگر خشکسالي بروز مي کرد به دنبال چند بارش مداوم و منظم، خشکسالي ترميم مي شد، غذاي جمعيت محدود کشور با شرايط خشکسالي تامين مي شد و نيازي به فشار بيشتر بر سفره هاي آب نبود.
ناظم السادات گفت:‌در حالي که در سال هاي اخير تداوم خشکسالي موجب فشار بر سفره هاي آب زيرزميني شد و برداشت هاي بي رويه و مديريت نشده باعث نابودي اين سفره هاي آب شد، از اين رو خشکسالي به خشکي تبديل شده و در جاهايي که قبلا رودخانه هايي مانند کر وسيوند جريان داشت اکنون مي بينيم که قطره آبي يافت نمي شود .
رئيس مرکز پژوهش‌هاي علوم جوي و اقيانوسي دانشگاه شيراز ادامه داد : از نظر علمي خشکسالي دوره اي کوتاه مدت است که پس از چند سال ترميم مي شود و پديده اي مداوم نيست، با بروز پديده خشکي و تغيير اقليم ، اراضي و دشت هاي آباد و حاصلخيز کم کم به کوير و بيابان تبديل مي شود، اين پديده اکنون در بسياري از مناطق و دشت هاي استان فارس رخ داده است و مي بينيم که حتي به رغم بارش هاي زياد بازهم قابل جبران و قابل بازگشت نيست.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/5106/افزايش-دما-هشدار-به-مسئولان-براي-مديريت-منابع-آب-است
بستن   چاپ