پیام فارس
درياچه مهارلو قرمز شد/ کم آبي و آلودگي عامل اصلي
شنبه 17 تير 1396 - 10:52:45 AM
مهر
فارس انلاين- درياچه مهارلو در 15 کيلومتري شيراز واقع شده و با وسعتي حدود 600 کيلومتر مربع پناهگاهي براي حيات وحش و پرندگان محسوب مي شد. مهمترين زيستمندان اين تالاب را مي توان پرنده هايي نظير فلامينگو، مرغابي، آنقوت و... دانست.

اين درياچه همچنين به واسطه همجواري با کلانشهر شيراز يکي از مناطق گردشگري و تفرجگاهي نيز محسوب مي شود که طي چند سال گذشته به دليل خشکسالي شديد در اين استان سطح آب در درياچه مهارلو به طور زيادي پائين آمد.

يکي از مصائبي که به غير از خشکسالي هميشه اين درياچه را با خود درگير کرده قرمز شدن رنگ آن است که اخيرا دوباره اين پديده در سطح درياچه قابل مشاهده است.

يک کارشناس حوزه محيط زيست پيرامون قرمزي درياچه مهارلو گفت: پايين آمدن سطح آب کمک مي کند که شرايط براي رشد يک جلبک يا همان کشند قرمز در درياچه ها مهيا شود از اين رو به دليل کاهش آب، اين درياچه قرمز شده است.

علمدار علمداري با بيان اينکه کشندهاي قرمز يکسري از جلبکها هستند که نسبت به شوري مقاوم بوده و زمانيکه شوري آب بالا رود اين جلبکها رشدشان بيشتر مي شود، بيان کرد: اين جلبکها سمي بوده و روند پايين آمدن آب و بالارفتن غلظت نمک در درياچه مهارلو باعث شده که شرايط براي زيست اين جلبک فراهم شود که براي موجودات درياچه مضر است.

وي  با اشاره به اينکه هنگامي که تراکم جلبکها در سطح آب بالا رود به صورت لايه اي قرار مي گيرند که مانع از تبادل هوا با آب و در نهايت سمهايي توليد مي شود، افزود: رشد کشند قرمز در درياچه مهارلو تاثير منفي در حيات آرتميا داشته زيرا وجود اين جلبکها در درياچه آنقدر زياد است که رنگ درياچه به طور کامل تغيير يافته است.

اين کارشناس حوزه محيط زيست بيان کرد: آرتميا نقش بسيار مهمي در از بين بردن برخي ناخالصي‌هاي نمک و املاح آب و همچنين توجيه اقتصادي زيادي دارد.

پيش از اين عضو هيئت علمي دانشگاه شيراز در خصوص آلاينده هاي درياچه مهارلو گفته بود: حدود پنج الي شش سال قبل با مطرح شدن موضوعاتي در خصوص خاکهاي سمي و آلاينده هاي درياچه مهارلو  شش نفر از دانشگاه شيراز تحقيقات خود را در اين خصوص آغاز کردند.

عزت الله رئيسي در خصوص نتايج اين تحقيقات بيان کرد: تحقيقات نشان داد که مواد آلي که از سمت رودخانه کنار راهدار وارد درياچه مي شود آلوده است اما ميزان آن در حد مجاز است.

وي با بيان اينکه مواد تيره و فلزات سنگين که از طريق رودخانه وارد درياچه مي شوند در حد مجاز است، ادامه داد: متاسفانه وقتي اين مواد وارد درياچه مي شوند به دليل اينکه تبخير درياچه زياد است غلظت آن از حد مجاز بيشتر مي شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه شيراز بيان کرد: در اين راستا ارتفاع قسمت اعظمي از مهارلو به 30 سانتي متر مي رسد اما اين ميزان آب کمتر از 30 الي 40 روز تبخير مي شود از اين رو با تبخير صورت گرفته غلظت عناصر آلاينده بالا مي رود.

وي ادامه داد: با تحقيقات صورت گرفته مشخص شد که ميزان آرسنيک با تبخير آب 35 برابر حد مجاز افزايش مي يابد.

رئيسي گفت: علاوه بر اين با تحقيقات صورت گرفته فقط دو مورد آلاينده سرب در درياچه مهارلو ديده شد که اين امر نيز ناشي از تبخير بالا در درياچه و عدم ورود آب است.

وي با بيان اينکه ورود آب به درياچه در گذشته باعث مي شد که ميزان آلاينده ها به حد خطرناک نمي رسيد، بيان کرد: متاسفانه چهار چشمه اطراف درياچه از جمله چشمه برم دلک، برم جعفرخاني و... که از چشمه هاي مهم درياچه بوده و آب آن وارد مهارلو مي شد به طور کامل خشک شده اند که اين امر در افزايش ميزان آلاينده ها تاثيرگذار بوده است.

عضو هيئت علمي دانشگاه شيراز  اظهار داشت: با توجه به کم آب شدن درياچه و اندازه گيري رسوبات مشخص شده که فلزات سنگين و آلاينده هايي در مهارلو وجود دارد که در فصل تابستان با وزش باد اين مواد از بستر درياچه بلند و در مزارع اطراف فرود مي آيد.

مدير کل محيط زيست استان فارس نيز در اين رابطه گفت: قرمزي درياچه به دليل وجود جلبکي است که در زمانهاي کم آبي ايجاد مي شود.

نبي الله مرادي افزود: اين قرمزي مشکلي براي درياچه ايجاد نمي کند البته بايد گفت بخشي از اين قرمزي ها به دليل ورود فاضلاب و پسماند آلوده به درياچه است.

وي با اشاره به اينکه از طريق رودخانه سلطان آباد و خشک فاضلاب وارد درياچه مهارلو مي شود، بيان کرد: آلودگي اين درياچه به دليل ورود پسماندهاي صنعتي، کشاورزي و... براي ما مشخص است از اين رو اخيرا تيمي براي رصد و شناسايي اين واحدها که مواد آلوده شان وارد درياچه مي شود تشکيل شده است.

مدير کل محيط زيست استان فارس گفت: به زودي اين واحدها شناسايي و در صورت عدم رفع مشکلاتشان به مراجع قضايي معرفي مي شوند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/5172/درياچه-مهارلو-قرمز-شد--کم-آبي-و-آلودگي-عامل-اصلي
بستن   چاپ