پیام فارس
نمک جهرم محصولي با كيفيت است اما بهترين نيست
دوشنبه 2 مرداد 1396 - 9:31:47 AM
ايسنا

فارس انلاين- نمك معدن شاعلمدار يا كوه نمك، يكي از محصولات با كيفيت ايران محسوب مي‌شود، اگرچه و برخلاف عقيده برخي افراد، بهترين و با كيفيت‌ترين نمك جهان نيست.

عضو انجمن صنفي توليد كنندگان نمك تصفيه‌ي ايران، پيرامون كيفيت نمك معدن شاعلمدار جهرم گفت: معدن نمک شاعلمدار جهرم از معادن نمک نسبتاً پاک در قياس با ساير معادن است با وجود اين، کيفيت نمک‌ معدن جهرم با اما و اگرهاي فراواني همراه است و اصولاً بهترين معادن نمک هم با برداشت انبوه، کيفيت خود را از دست خواهند داد .

سيدابوالفضل زارعيان‌جهرمي، با اشاره به مصارف خانگي نمک در قديم خاطرنشان کرد: قديم افرادي به عنوان «نمک‌جو» عمدتاً به معدن نمک کوه شاعلمدار جهرم مي‌رفتند. وي افزود: اين افراد «نمک‌جويي» مي‌کردند يعني سنگ‌نمک‌هايي را که بزرگ و کريستالي يعني شفاف و آيينه‌اي بود جهت مصارف خانگي با دست مي‌کندند و به فروش مي‌رسانند .

صنعتگر نمونه‌ي فارس درباره‌ي جداسازي ناخالصي‌ها از نمک شاه‌علمدار در گذشته يادآور شد: براي جداکردن ناخالصي‌هاي اين نمک، از قديم همه نمک را در کيسه روي برنج مي‌گذاشتند يا نانواها اول آب‌نمک درست مي‌کردند تا ناخالصي‌هايي نمک ته‌نشين شود و‌‌ آب نمک را براي طبخ نان به آرد مي‌افزودند و هيچ وقت سنگ نمک به صورت مستقيم و بلافاصله استفاده نمي‌شد‌ .

وي درباره‌ي انواع ناخالصي‌هاي اين نوع نمک گفت: نمک معدن شاه‌علمدار جهرم ناخالصي‌هايي چون: «منيزيم»، «سرب»، «رُس» و «کلسيم» دارد که مضرند و براي جداکردن و تصفيه‌‌ي آن بايد حتماً از دستگاه‌هاي تبلور مجدد استفاده کرد .

زارعيان در خصوص لزوم جداسازي ناخالصي‌ها از نمک نيز گفت: وقتي برداشت نمک با استفاده از بيل مکانيکي يا انفجار يا به صورت انبوه باشد، تمام اين عناصر و ناخالصي‌ها با نمک مخلوط مي‌شوند و در کارخانه حتماً بايد عمل تصفيه روي آن انجام شود تا نمک خالص به دست آيد .

وي ادامه داد: اين سنگ‌ها در کارخانه نخست بايد با آب حل شوند، سپس آب‌نمک تصفيه و دوباره در داخل دستگاه‌هاي مخصوص حرارت ببيند تا عمل تبخير انجام و بلورهاي جديد نمک تشکيل شود که به اين روش «تبلور مجدد» يا «ريکريستال» مي‌گويند .

زارعيان همچنين گفت: نمک تصفيه به روش تبلور مجدد نيازمند تجهيزات مخصوص و دستگاه‌هاي پيشرفته‌ي کريستاليزور است که گرانقيمت و دست‌کم سه تا چهار ميليارد تومان قيمت دارد، آيا کارخانه‌اي در جهرم وجود دارد که چنين تجهيزاتي را دارا باشد يا اين گونه مطالب صرفاً عوام‌فريبي جهت فروش بيشتر محصولات وارداتي از استان‌هاي ديگر به جاي نمک معدن جهرم و سوءاستفاده از شهرت اين معدن است؟ !

وي با بيان اينکه با بهداشت غذايي مردم نمي‌توان بازي کرد و از اين نمک زنان باردار و کودکان هم استفاده مي‌کنند، يادآور شد: ناخالصي‌هاي چون منيزيم و سرب بايد درصد مشخصي در نمک خوراکي داشته باشند و سازمان استاندارد و بازرسان بهداشتي هميشه آن را در آزمايشگاه‌ تست مي‌کنند و در صورتي که ميزان آن افزون بر حد مجاز باشد، هشدار مي‌دهند .

زارعيان با تأکيد بر اينكه نمك معدن شاه‌علمدار جهرم، محصولي با كيفيت بالا است، تصريح كرد: نمک شاه‌علمدار به دليل ناخالصي‌هاي ياد شده به صورت خام قابل استفاده نيست، اما پس از تصفيه با دستگاه‌هاي ريکريستال به محصولي قابل استفاده تبديل مي‌شود.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/5260/نمک-جهرم-محصولي-با-كيفيت-است-اما-بهترين-نيست
بستن   چاپ