پیام فارس
مطالبه‌گري از مسؤولان، عنصر فراموش‌شده در پيشگيري از حوادث جاده‌اي
چهارشنبه 15 شهريور 1396 - 10:37:29 AM
فارس

فارس انلاين- حادثه تلخ کشته شدن دانش‌آموزان هرمزگاني در جاده‌هاي فارس يک‌بار ديگر همه را شوکه کرد و دردها و زخم‌هايي که بارها در حوادث اين‌چنيني شاهد بوديم، دوباره سرباز کرد.

به‌راحتي و با توجه به حوادث گذشته مي‌توان به اين نتيجه رسيد که اين واقعه هم به‌مرور و در مدت‌‌زمان محدودي به فراموشي سپرده مي‌شود و فقط اظهارنظرها و تسليت‌ها در لابه‌لاي اخبار مي‌ماند.

چرا رسانه‌هاي ما با چنين وقايعي فقط با عنوان يک تيتر حوادث برخورد مي‌کنند و مطالبه‌گري که در دين مبين اسلام با تعبير امربه‌معروف و نهي‌ازمنکر سفارش شده است، مورد توجه قرار نمي‌گيرد؟

مطالبه‌گري ازجمله مسائل فراموش‌ شده در بين مردم ايران است و حتي بسياري از مسؤولان که در زمان انتخابات از مردم مي‌خواهند که خواسته‌هاي خود را بعد از انتخابات از دولتمردان مطالبه کنند، بعد از انتخابات و به‌قول‌معروف «بر خر مراد سوار شدن» آن را برنمي‌تابند؛ رسانه‌ها نيز شايد به‌واسطه بي‌اثر بودن مطالبه‌گري از سياسيون، اين مسئله را دنبال نمي‌کنند.

نگاهي به آمار جان‌باختگان و مصدومان حوادث جاده‌اي در ايران مي‌تواند اهميت موضوع و نياز به مطالبه‌گري مردم از مسؤولان را يادآور شود؛ بنا بر برخي از آمار، ايران رتبه سوم کشته‌شدگان جاده‌اي در جهان را به خود اختصاص داده است. طبق آمار درحالي‌که در دنيا به ازاي هر 10 هزار خودرو حدود 9 نفر کشته مي‌شوند، در ايران به ازاي اين تعداد خودرو، 37 تن جان خود را از دست مي‌دهند و اگر بر اساس آمار ميانگين 250 هزار مصدوم اين حوادث را به اين تعداد اضافه کنيم، آمار تلفات جاده‌اي ايران با تلفات يک جنگ و يا زلزله برابري مي‌کند.

عناصر مختلفي در وقوع اين حوادث نقش دارند که يکي از آن‌ها قصور انساني است که در بسياري از حوادث جاده‌اي ايران که متأسفانه قربانيان جمعي داشته است و نمونه‌هاي آن را مي‌توان حادثه واژگوني اتوبوس سربازان و سانحه دانش‌آموزان داراب فارس نام‌ برد، قابل‌ مشاهده است.

متأسفانه يا قوانين درستي درزمينهٔ کاهش خطاي انساني به‌خصوص در مورد وسايل حمل‌ونقل عمومي وجود ندارد و يا اگر احياناً قانوني وجود دارد چندان رعايت نمي‌شود و در اين ميان تأسف‌بارتر آن است که به مردم آگاهي لازم براي دفاع از حق خود و مطالبه‌گري داده نشده است.

از سوي ديگر، شايد بتوان گفت که بسياري از ما فکر مي‌کنيم که حوادث هميشه براي ديگران اتفاق مي‌افتد و به همين دليل چندان عزمي براي مطالبه‌گري ازمسؤولان وجود ندارد.

نقص قوانين در اين حوادث نيز به‌خوبي مشهود است؛ همچنان که رئيس‌جمهور نيز بعد از حادثه اخير داراب تصريح کرد: «لازم است دستورالعمل اردوهاي دانش‌آموزي با عبرت‌آموزي از اين حوادث، ظرف يک ماه توسط وزارت آموزش‌وپرورش و وزارت راه و شهرسازي بازبيني جدي شود و به تصويب برسد و تا آن زمان حرکت شبانه اتوبوس‌هاي اين‌گونه اردوها ممنوع شود»

روحاني با تأکيد بر اينکه بايد مقررات مربوط در مورد ايمني و استاندارد وسايل نقليه و رانندگان براي حمل‌ونقل دانش‌آموزان به‌دقت اعمال شود، اظهار مي‌دارد که اين‌گونه اردوها بايد در سطح گسترده‌تر و محلي برنامه‌ريزي شود و از مسافت‌هاي طولاني اجتناب گردد. همچنين لازم است اطلاعات مربوطه به‌طور کامل در اختيار اولياء دانش‌آموزان قرار گيرد و با رضايت و همکاري آنان اجرا شود.

اين سخنان که از جانب بالاترين مقام اجرايي کشور بيان مي‌شود، نشان‌دهنده ضعف قوانين و دستورالعمل‌ها است که اميدواريم با رفع اين نواقص و افزايش مطالبه‌گري مردم و رسانه‌ها ديگر شاهد چنين آلامي نباشيم، اما آنچه در مورد اين سخن و ديگر سخنان مشابه جاي تأمل دارد، اين است که چرا مسؤولان علاج واقعه را قبل از وقوع نمي‌کنند؟

در بسياري از مشکلاتي که در جامعه وجود دارد، مردم اعتقاد دارند که شايسته‌سالاري در سپردن پست‌هاي اجرايي به افراد رعايت نشده است و به نظر مي‌رسد که در مسائلي مانند وقوع چنين حوادثي، اين امر نمود بيشتري پيدا مي‌کند و عدم وجود کارشناساني که بتوانند چنين مشکلاتي را پيش‌بيني و براي رفع آن اقدام کنند به چشم مي‌خورد.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/6172/مطالبه‌گري-از-مسؤولان،-عنصر-فراموش‌شده-در-پيشگيري-از-حوادث-جاده‌اي
بستن   چاپ