پیام فارس- برآوردها و ارزیابیهای انجام شده، نشان میدهد که حدود 90 درصد از زعفران جهان در نقاط مختلف ایران تولید و به بازار عرضه میشود و در این بین خراسان در شمال غربی و فارس در مرکز ایران، بیشترین و مرغوبترین انواع از زعفران را تولید میکنند.
علیرغم این واقعیت، ایران باید در رتبه نخست فهرست تولید و صادرکنندگان زعفران که به طلای سرخ مشهور است، قرار داشته باشد، اما حقیقت آن است که به دلایل مختلف نام جمهوری اسلامی ایران در رتبه هفدهم تجارت جهانی زعفران قرار دارد.
اگرچه راهکارهای ارتقاء جایگاه ایران در عرصه تجارت جهانی این محصول به شیوههای بسته بندی و بازاریابی آن باز میگردد، اما تولید زعفران نیز همچنان یک موضوع با اهمیت تلقی میشود که نباید از نظر دور داشت .
اکنون و در راستای افزایش حجم تولید زعفران و تسهیل در این مسیر و ایجاد بستری برای قرار گرفتن تولید این محصول در رده مشاغل خانگی، پژوهشگران جهاددانشگاهی استان فارس، گامی مهم را برداشتهاند .
مدیر مركز آموزشهای تخصصی جهاد دانشگاهی شهرستان فیروزآباد و مجری پروژه کاشت زعفران در محیط بسته، گفت: طی دو سال گذشته تحقیقاتی زیادی برای كاشت زعفران در محیطهای تاریك و بسته انجام شد .
محمد صادق فرهنگدوست افزود: با كشاورزان زیادی در این باره مشورت كردم اما بسیاری از آنها معتقد بودند كه چنین كشتی به جز در خاك و یا محیط گلخانه تحت شرایط خاص، امكان حصول نتیجه ندارد .
وی با بیان اینکه علیرغم مطالب ناامید کننده مطرح شده در مشورتها و تحقیقاتی كه در این مدت انجام شد، ما نا امید نشدیم، گفت: با همكاری جهاد دانشگاهی فارس بدون استفاده از آب و خاك مستقیم اقدام به كشت زعفران در محیط كاملا بسته با استفاده از شیوه هیدروپونیک كردیم .
مدیر مركز آموزشهای تخصصی جهاد دانشگاهی فیروزآباد یك كولر آبی، سه تخته چوبی و یك دماسنج را تنها امكاناتی عنوان كرد كه برای توسعه پیازهای زعفران به كار گرفته است .
فرهنگدوست خاطرنشان كرد: این نوع كشت توسط چینیها نیز انجام میشود اما با این تفاوت كه آنها در گلخانه و ما در محیط بسته و تاریك پیازهای زعفران را برای كشت روی تختههای چوبی قرار دادیم .
وی با بیان اینكه در این نوع كشت، زعفران بدون آب و خاك مستقیم روی گلهای شاداب و خوشبو به ثمر میرسد، عنوان كرد: این نوع كشت به وسعت زیادی نیاز ندارد و در فرصت یك تا دو ماهه به نتیجه میرسد .
مدیر مركز آموزشهای تخصصی جهاد دانشگاهی فیروزآباد با یادآوری این موضوع كه هر پیاز زعفران قابلیت گلدهی به میزان ٤ بار دارد، گفت: هر پیاز چهار بار و یك روز در میان قابلیت گلدهی دارد و پس از چهار بار گلدهی، پیاز به خاك منتقل میشود و با تغذیه مناسب قابلیت استفاده به مدت هفت سال دارد .
فرهنگدوست با اشاره به اینکه در ابتدای کشت پیاز نیاز به نور ندارد و با رشد گل نور بسیار كمی باید به آن تابانید، تاکید کرد که برای حفظ رطوبت محیط تاریكی كه تختههای حامل پیاز زعفران در آن قرار دارد، آب بسیار كمی پاشیده میشود، گفت: بازدهی در زمان بسیار كم، هزینه كم و مقرون به صرفه و سوددهی بالا از مزایای كشت زعفران در محیط بسته و تاریك است .
مدیر مركز آموزشهای تخصصی جهاد دانشگاهی فیروزآباد اظهار كرد: این نوع كشت برخلاف محیطهای دیگر كشت زعفران، برداشت روزانه و در هر ساعتی از شبانهروز امكان پذیر است .
فرهنگدوست مدعی شد که این روش برای نخستین بار در ایران و شاید در دنیا به شکل موفقیت آمیزی اجرایی شده و زعفران کشت شده به ثمر نشسته است.
وی دمای محیط كشت زعفران در محیط بسته را ١٠ تا ١١ درجه سانتیگراد اعلام كرد و گفت: این پروژه برای اولین بار توسط جهاد دانشگاهی فارس به عنوان پایلوت انجام شده و از این پس این مجموعه آمادگی راهاندازی مکانهای كشت زعفران در محیط های بسته و تاریك گلخانهای را دارد .
مدیر مركز آموزشهای تخصصی جهاد دانشگاهی فیروزآباد تاکید کرد: انتظار میرود با اتخاذ تدابیر موثر و هوشمندانه، زمینه لازم برای ارتقای کیفی صنعت بسته بندی در ایران، به خصوص در بخش تولید زعفران، امکاناتی فراهم شود که در صورت حصول این امر شاهد رونق و شکوفایی فزایندهای در این عرصه باشیم .
آنچنان که شواهد نشان میدهد برخی از کشورهای همسایه همچون افغانستان در صدد سبقت از ایران است و این زنگ خطری است که در صورت غفلت و کم توجهی، آسیبها و خسارات اقتصادی بسیاری را متوجه تولید کنندگان زعفران خواهد کرد که در صورت متحمل شدن چنین خساراتی، صادرات غیر نفتی ایران (حداقل در بخشی که به تولید و صادرات زعفران متکی است) تضعیف خواهد شد.
http://www.Fars-Online.ir/fa/News/65581/كشت-زعفران-در-بستر-هیدروپونیک-و-محیط-بسته-برای-نخستین-بار-در-كشور