پیام فارس
گزارش مهر
جاذبه های هنر 1500 ساله/ شهر جهانی منبت گردشگران را فرامی خواند
چهارشنبه 14 آذر 1397 - 14:22:25
پیام فارس - شیراز- آباده به عنوان شهر جهانی منبت ظرفیت جدیدی برای گردشگری ایجاد کرده است تا این هنر یک هزار و 500 ساله جان دوباره به صنایع دستی بدهد.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: شهر آباده 30 تیرماه امسال در شورای انتخاب شهرها و روستاهای ملی که زیر نظر معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی کشور فعالیت دارد، به عنوان شهر ملی منبت معرفی شد.
ثبت شهرهای جهانی در حوزه صنایع دستی مطابق یک برنامه زمان بندی شده در سراسر کشور است. در این میان چندی قبل منبت شهر آباده گواهینامه سازمان بین المللی مالکیت فکری (وایپو) و نشان جغرافیا را دریافت کرد که این نشان، راه را برای ملی و جهانی شدن شهر آباده به عنوان شهر منبت کوتاه کرد.
پس از اعلام این موضوع در دوم آبان ماه بود که ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی به آباده آمدند تا پرونده ثبت جهانی آن را مورد بررسی قرار دهند.
به گفته مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس چنانچه در ارزیابی ها و بررسی ها این شهر امتیازات لازم را کسب کند تا دو ماه دیگر آباده شهر جهانی منبت می شود. حالا کمتر از دو ماه از ان ماجرا می گذرد که اعلام شد آباده شهر جهانی منبت شده است.
با ثبت آباده به عنوان شهر منبت، این شهر نخستین شهر صنایع دستی در استان فارس خواهد بود.
منبت یک هنر دست ساز با قدمت 1500 ساله
منبت یکی از هنرهای دست ساز است که از هزار و500 سال قبل در ایران رواج داشته است. در این هنر که از چوب استفاده می شود، نقش ها به صورت نقش برجسته بر روی زمینه چوب قرار می گیرند.
ریشه کلمه منبت از کلمه نبات گرفته شده و به معنی رویانیده است و به این دلیل بوده‌که برجستگی گل و گیاه بر روی چوب، سنگ، و مانند روئیدن گیاه بر روی آن بوده‌است.

در هنر منبت حکاکی و کنده کاری روی چوب صورت می گیرد .کهن ترین آثار منبت کاری در استان فارس صندوق منبت بقعه متبرکه سید میر محمد (ع) در شیراز است که متعلق به سده هفتم هجری قمری است.
مواد اولیه منبت انواع چوب درختان است هرچه جنس چوب محکم تر و فشرده تر باشد کار منبت بهتر و زیباتر و با دوام تر است مثل چوب گردو، شمشاد، گلابی که ابتدا طرح مورد نظر روی چوب کشیده شده و حکاکی شده و سپس به صورت برجسته و حجم دار درآورده می‌شود.
حالا شهر جهانی منبت هم از نظر اقتصادی می تواند برای استان فارس ارزش افزوده داشته باشد هم در حوزه گردشگری ظرفیت هایی را به آباده و استان فارس اضافه کرده است.
در این رابطه مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گرشگری استان فارس در رابطه با ثبت جهانی آباده به عنوان شهر جهانی منبت به خبرنگار مهر گفت: میراث فرهنگی از مدتها قبل پرونده ثبت جهانی آباده به عنوان شهر منبت را به جد در دستور کار خود داشت.
مصیب امیری ادامه داد: در این راستا با اقدامات صورت گرفته چند روز قبل شهر آباده به عنوان شهر جهانی منبت به ثبت رسید.
وی اظهار کرد: نزدیک به یک ماه قبل عده ای ارزیاب برای بررسی این موضوع به آباده آمده و از نزدیک با این هنر و فعالیت برخی از مردم آشنا شدند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس تاکید کرد: در رابطه با ثبت آباده به عنوان شهر منبت میراث فرهنگی می توان اقدامات گسترده ای را انجام داد و به طور حتم با ثبت این شهر شاهد حضور گردشگران بسیاری در آباده و استان خواهیم بود.
وی در رابطه با اقدامات میراث فرهنگی برای جذب گردشگر در این شهر بیان کرد: به طور حتم از این به بعد در نمایشگاه های مختلفی که در سطح کشور در حوزه گردشگری برگزار می شود برای معرفی این شهرستان نیز تبلیغات گسترده ای انجام خواهد شد.

امیری تاکید کرد: زمانی که یک شهر یا بنا ثبت جهانی می شود قطعا مردم برای بازدید و آشنایی با این بنا به شهر سفر می کنند.
در این میان رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آباده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در این شهرستان بیش از پنج هزار نفر در رشته منبت سنتی فعالیت دارند، گفت: بیش از 50 کارگاه تجاری در این رشته در شهر آباده فعال است.
داوود جعفرپور افزود: در آباده در هر خانه ای یک کارگاه منبت فعال است به گونه ای که 90 درصد از بازار صنایع دستی این شهر در دستان منبت گران است.
وی با اشاره به اینکه منبت یکی از هنرهای دست ساز ایرانی است که از هزار و500 سال قبل در برخی از مناطق کشور رواج داشته، اظهار کرد: بر اساس اسناد تاریخی خاستگاه منبت در استان فارس شهر آباده است.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/68224/جاذبه-های-هنر-1500-ساله--شهر-جهانی-منبت-گردشگران-را-فرامی-خواند
بستن   چاپ