پیام فارس
دستاورد‌های علمی فارس، راهگشای زندگی
سه شنبه 27 آذر 1397 - 10:06:04
پیام فارس - شیراز- نمایشگاه دستاورد‌های پژوهشی استان فارس محلی برای ارائه و معرفی اختراعات و برقراری تعامل با صنعتگرانی است که علاقه ‌مند به سرمایه گذاری در بخش علم و فناوری هستند؛ همچنین امکان گردهم‌آیی اصحاب علم و دانش فراهم آورده است.
به گزارش ایرنا، در این نمایشگاه که دوشنبه با حضور مسئولان استانی و دانشگاهی رسما افتتاح شد، بیش از 60 غرفه به ارائه محصولات علمی خود می‌پردازند. مهم‌ترین این غرفه‌ها، مربوط به دانشگاه‌های شیراز و استان فارس و پارک علم وفناوری است که به صورت تخصصی به تولید علم مشغول‌اند.
دانشگاه شیراز باعنوان میزبان این نمایشگاه امسال در بخش فناوری‌های مربوط به دانش هسته‌ای و نیز علوم جغرافیایی نشان داد که گام‌های خوبی در راه توسعه دانش برداشته است.
** آشکارساز گاز رادن
یکی از اختراعات ارائه شده در غرفه دانشگاه شیراز آشکارساز گاز رادن است. گاز رادن بعد سیگار کشیدن، عمده ترین عامل بروز سرطان ریه است؛ بنابراین اندازه ‌گیری پرتوهای در افراد مختلف برای جلوگیری از پیشرفت سرطان یا ابتلا به آن ضروری است. از این دستگاه همچنین در محیط‌هایی با میزان بالای رادیواکتیو استفاده می‌شود و برای حفاظت از افراد دربرابر اشعه‌های مضر کاربرد دارد.
** اتاقک کالیبراسیون گاز رادیو اکتیو رادن 222
اتاقک کالیبراسیون گاز رادیو اکتیو رادن 222 از دیگر دستاوردهای دانشگاه شیراز در زمینه هسته‌ای است. این اتاقک می‌تواند دما، رطوبت، فشار و شار گاز رادن را آشکارسازی کند. از آنجا که این گاز به صورت طبیعی در خاک و مصالح ساختمانی وجود دارد، در برخی نقاط مانند شمال کشور بیشتر وجود دارد؛ بنابراین در این مناطق حتما باید آشکارسازی برای اندازه‌گیری این گاز وجود داشته باشد؛ چراکه همانگونه که یاد شد گاز رادن سرطان‌زاست و آگاهی از میزان غلظت آن به ویژه در مناطق مسکونی ضروری است.
این دستگاه نخستین اتاقک کالیبراسیونی است که در کشور ساخته شده و افزون بر کاربرد یادشده در مهندسی هسته ای و زلزله نگاری نیز به کار می‌رود.
** شبیه ‌ساز تیروئید
یکی دیگر از دستاوردهای دانشگاه شیراز ساخت شبیه‌ ساز تیروئید یا فانتوم تیروئید است. این دستگاه برای تیروئید زن و مرد بالغ به ‌صورت جداگانه ساخته شده است و قادر است میزان آلودگی تیروئید افراد را به مواد رادیو اکتیو تخمین بزند. این دستگاه برای بررسی ورود تشعشعات رادیواکتیو برای افراد شاغل در بخش پزشکی هسته‌ای سودمند است؛ همچنین در حوادث هسته‌ای بسیار کاراست و می توان به وسیله آن میزان آلودگی را تخمین زد. این دستگاه که برای اولین بار در ایران ساخته شده است، تاکنون در کشور مورد استفاده قرار نگرفته و قابلیت تولید انبوه را دارد.
** شبیه‌سازی پدیده های جوی و اقیانوسی
دیگر دستاورد جالب توجه دانشگاه شیراز دستگاه شبیه ‌سازی پدیده های جوی و اقیانوسی است. این دستگاه که با محاسبات بسیار پیچیده ساخته شده است، پدیده‌های جوی و اقیانوسی همچون تداخل آب سرد قطبی با آب گرم استوایی و تاثیر آن بر اقیانوس‌ها، چگونگی تداخل هوای گرم و سرد و شکل‌گیری بارش، سکون هوا و آلودگی هوا در یک نقطه را شبیه سازی می‌کند.
همچنین با این دستگاه می‌توان حرکت وضعی زمین را با سرعت 850 کیلومتر در هر ساعت و نیز نحوه حرکت انتقالی زمین را نمایش داد. این دستگاه برای آموزش پدیده‌های جغرافیایی و زمین‌شناسی به دانش آموزان کاربردی است؛ همچنین فیزیک دریا و چگونگی آلودگی دریا و نیز چگونگی پخش شدن فاضلاب در دریا را برای پژوهشگران دانشگاهی شبیه‌سازی می‌کند.
** شبیه ساز اجزای بدن
دانشگاه علوم‌ پزشکی نیز با شبیه ساز اجزای بدن به صورت مجازی به این نمایشگاه آمده است. با استفاده از این شبیه‌ساز دیگر نیازی به تشریح اجساد یا وجود اندام‌های واقعی برای شناخت آن‌ها نیست، بلکه این امکان فراهم است تا از طریق یک نرم‌افزار نمونه اندام‌ها را با دقت بسیار بالا برای دانشجویان به نمایش در آورد.
این نرم افزار در دیگر رشته‌ها نیز کاربرد دارد؛ برای مثال در رشته‌های فنی می‌توان با طراحی اجزای خودرو، بدون نیاز به وجود فیزیکی خودرو، قطعات را نمایش داد و کارکرد آن‌ها را شناخت و از این طریق در منابع مالی و نیز وقت صرفه‌جویی کرد.
** دستگاه نوار قلب با قابلیت ارسال آنلاین
یکی دیگر از دستاورد‌های این دانشگاه دستگاه نوار قلبی است که قابلیت تله کاردیولوژی دارد. بدین‌معنا که در صورت در دسترس نبودن پزشک در مرکز درمانی، می‌توان با استفاده از نرم‌افزاری که قابل نصب بر روی رایانه و موبایل است، به صورت آنلاین نوار قلب بیمار را برای پزشک ارسال کرد تا اندک خللی در درمان رخ ندهد.
** دستگاه درمان بدون درد هموروئید
دستگاه درمان بدون درد هموروئید (بواسیر) نیز از دیگر دستگاه‌هایی است که دانشگاه علوم‌پزشکی ارائه کرده است. هموروئید بیماری مزمن و شایعی است که اکثر انسانهای بالغ در دوره ای از زندگی‌ به آن‌ دچار می‌شوند. این عارضه با خارش و احساس ناراحتی‌ و گاه خونریزی مقعد همراه است.
درمان هموروئید با عملی دشوار انجام می‌شود. به صورت معمول بیمار پس از عمل به مراقبت‌های ویژه نیاز دارد و باید زمان بسیاری را استراحت کند؛‌ همچنین در حین عمل دچار خونریزی بسیاری خواهد شد؛ اما با استفاده از این دستگاه عمل هموروئید از طریق الکتروتراپی انجام می‌شود و بیمار حین عمل خونریزی بسیار کمی دارد و بلافاصله بعد از عمل می‌تواند از بیمارستان مرخص شود.
**دستگاه جداساز گاز‌
دانشگاه صنعتی شیراز نیز با چند محصول حوزه صنعت به این نمایشگاه آمده است. یکی از این اختراعات دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز این دانشگاه طراحی و ساخت غشای پلیمری پلی اتربلاک آمید و اصلاح ساختار غشا با استفاده از ذرات نانو است. فرایند جداسازی گازها از گذشته در صنایع مختلف مورد توجه بوده است و واحدی عملیاتی در صنایع شیمیایی به ویژه صنایع گاز، پتروشیمی و پالایش به شمار می‌رود.
دستگاه‌ ساخته ‌شده بر خلاف دستگاه‌های رایج به صورتی پربازده و نیز اقتصادی فرایند جداسازی گاز‌ها را انجام می‌دهد و آسیب‌های زیست محیطی را به حداقل می‌رساند.
** منبع تغذیه
یکی دیگر از دستاورد‌های دانشگاه صنعتی شیراز ساخت منبع تغذیه است. منبع تغذیه دستگاهی است که برق شهر را به برق مورد نظر که معمولاً برق جریان مستقیم است، تبدیل می‌کند و توان آن به صورت پیوسته از یک وات تا 2000 وات قابل تغییر است و معمولاً برای توان های از پیش تعیین‌شده طراحی می‌شود.
** موتور الکتریکی پر بازده
دانشگاه صنعتی همچنین موتوری الکتریکی طراحی کرده است که برای استفاده به عنوان جایگزین موتورهای کولر طراحی شده است. این موتور الکتریکی به واسطه بازدهی بالا باعث صرفه‌جویی شایان توجهی در مصرف انرژی می‌شود. نحوه طراحی بهینه انجام شده بر روی این موتور به کمک مدل تحلیلی دو بعدی صورت گرفته است که در نهایت منجر به ساخت موتور با بیشترین گشتاور در واحد حجم و بالاترین بازدهی ممکن شده است.
پارک علم و فناوری فارس نیز از دیگر مراکز پژوهشی علمی است که در یک دهه گذشته رشدی چشمگیر در زمینه علم و دانش و فناوری داشته است.
**کاور وای فای ضد امواج
یکی از شرکت‌های این پارک کاور وای فای ضد امواج الکترومغناطیسی را تولید کرده است. این کاور باعث کاهش عوارض بیولوژیکی مودم وای فای می‌شود و از فرد تا 99 درصد در برابر امواج محافظت می‌کند. امواج وای فای روی سیستم عصبی تاثیر می‌گذارند، باعث اختلال در خواب می‌شوند، بهره وری سیستم ایمنی بدن را کاهش می‌دهند، اختلالات ژنتیکی را افزایش می‌دهند و بر احتمال ابتلا به سرطان و تومورهای مغزی تاثیر می گذارند. بعضی محصولات دیگر از این دست، لباس بارداری ضد امواج، رنگ ضد امواج و ست لباس نوزاد ضد امواج است.
** سامانه پردازش واقعیت افزوده
دانشگاه آزاد در این نمایشگاه بیش از دیگر دانشگاه‌ها در حوزه واقعیت مجازی دستاورد ارائه کرده است. طراحی سامانه پردازش واقعیت افزوده یکی از این دستاورد‌هاست. واقعیت افزوده پلی ارتباطی بین دنیای واقعی و دنیای مجازی به وجود می آورد. این فناوری کاربردهای بسیاری دارد از جمله در امر آموزش به دانش‌ آموزان کمک می کند تا با استفاده ازعناصر مجازی همچون متن، ویدئو، انیمیشن و تصویر به اکتشاف و جستجو در دنیای واقعی بپردازند. در واقع یکی از متداول‌ترین کاربردهای واقعیت افزوده، تفسیر و درک فضای واقعی موجود با کمک لایه‌ای از اطلاعات مکان‌محور است. این فناوری در حوزه‌هایی همچون گردشگری و پزشکی نیز کاربرد دارند.
در مشابه خارجی این محصول از سرویس ها و سامانه های غیر بومی موجود استفاده شده است که امکان گسترش و سفارشی سازی را به کاربر نمی‌دهد اما با تولید این سامانه به دست متخصصان پردازش تصویر کشور، امکان گسترش و سفارشی سازی آن برای کاربران امکان پذیر است.
** ماژول پردازش تصاویر زیر آب
یکی دیگر از دستاوردهای دانشگاه آزاد ماژول پردازش تصاویر زیر آب است. ماژول قطعه ای نسبتا فشرده است که جزئی از یک دستگاه بزرگ تر به شمار می‌رود؛ به عبارت دیگر برخی دستگاه های الکترونیکی از اجزای سخت افزاری مجزایی تشکیل شده اند. در کنارهم قرار گرفتن این اجزا باعث به وجود آمدن یک دستگاه با هدفی مشخص می شود. ماژول ها به گونه ای طراحی و تولید می شوند که به صورت جداگانه نصب شوند، به صورت جداگانه جابه جا شوند و به صورت جداگانه نیز تحت سرویس و تعمیر قرار گیرند.
این دستگاه به طور کامل به دست متخصصان پردازش تصویر پیاده سازی و طراحی شده که به طور موثر می تواند کیفیت تصاویر زیر آب را بهبود بخشد؛ همچنین با توجه به سرعت الگوریتم به کار رفته در این ماژول می توان از آن در ویدیو استفاده کرد. این ماژول می‌تواند جزئیات تصویر را با دقت نمایش دهد و از تغییر رنگ جلوگیری کند.
** نوار پیچ لوله
یکی دیگر از دستگاه‌های به نمایش در آمده توسط تیم دانشجویان دانشگاه آزاد، باید به دستگاه نوارپیچ لوله اشاره کرد. از این دستگاه برای کاهش میزان خوردگی لوله استفاده می‌شود. در این روش حلقه نوار در محل‌های مورد نظر روی دستگاه قرار می‌گیرد.
در خطوط انتقال زیرزمینی که خوردگی لوله باعث بروز مشکلات بسیاری می شود، استفاده از این دستگاه توصیه می شود؛ زیرا پیوستگی یکنواخت و کیفیت نوارپیچی در این روش بسیار است. این دستگاه در دو کلاس اتوماتیک و دستی برای لوله های با سایز یک تا 72 اینچ ساخته شده است.
** بتن شفاف
بتن شفاف از دیگر دستاورد‌های این دانشگاه است. استفاده از بتن شفاف به عنوان یکی از روش های نوین در محیط‌های شهری امروزی به کار می‌رود.
با استفاده از بتن شفاف می‌توان به نمای زنده، زیبا و غیر یکنواخت برای سازه های مختلف دست یافت. در بتن شفاف از بتن خودتراکم معمولی و سبک با ترکیب نانو سیلیس و لیکا استفاده شده است و به جای فیبر نوری از مفتول هایی از جنس پلی کربنات صنعتی شفاف با قطرهای مختلف که قابلیت عبور نور را افزایش می دهند استفاده می‌کنند.
افزون بر دانشگاه‌های استان فارس، سازمان‌های مختلف دستاورد‌های علمی خود را در قالب اختراع، کتاب، مدل‌های طراحی‌شده و نیز بروشور به بازدید‌کنندگان ارائه می‌دهند.
در نمایشگاه‌ دستاورد‌های پژوهشی استان فارس، حضور دانش‌آموزان بسیار چشم‌گیر بود. آشنایی با دانشگاه‌ها و مراکز علمی، تعامل با پژوهشگران و مخترعان جوان و نیز کسب شناخت از رشته‌های مورد علاقه آن‌ها در انتخاب رشته دانشگاهی و نیز شکوفایی استعداد دانش‌آموزان بسیار مفید خواهد بود.
این نمایشگاه که از دیروز به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرده است تا 30 آذرماه برای بازدید عموم در مجتمع فرهنگی و رفاهی دانشگاه شیراز، برقرار است.
7375 /1876

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/70083/دستاورد‌های-علمی-فارس،-راهگشای-زندگی
بستن   چاپ