پیام فارس
اقتصاد شهری،اساس مدیریت نوین برای حل معضلات کلان شهرهاست
دوشنبه 17 دی 1397 - 2:06:09 PM
ایرنا
پیام فارس - شیراز- شاید در نگاه سنتی،مدیریت کلان شهرها تنها به منابع مالی متکی بود اما نگاه مدرن در مدیریت شهری نگاهی کاملا متفاوت و مبتنی بر اقتصاد شهری است و این اقتصاد برپایه برنامه و چندجانبه گرایی است.
اقتصاد شهری اگر با برنامه پیش برود نه تنها از بین برنده مشکلات حاشیه نشینی است بلکه می تواند مشکلات فرهنگی را نیز رفع کند.
یکی از ابعاد اقتصاد شهری، بررسی هزینه هایی است که به دلیل شکل جغرافیایی شهرها رخ می دهد و این هزینه ها منجر به آسیب های اجتماعی می شود یعنی رشد طولی شهرها یکی از معضل هایی است که منجر به افزایش هزینه مدیریت شهری می شود.
ارائه خدمات شهری به افرادی که در نقاط حاشیه ای شهر ساکن شده اند و به واسطه افزایش جمعیت و رشد طولی شهرها حالا بخشی از شهر به حساب می آیند، هزینه های مدیریت شهر را چند برابر کرده و از سوی دیگر انتظار می رود که مسئولان شهری نیز خدمات شهری مطلوبی در اختیار این افراد قرار دهند.
اقتصاد شهری از مهمترین مواردی است که باید در برنامه ریزی های اقتصادی هر کلان شهر لحاظ شود؛ ارزش اجرای برنامه اقتصادی شهری زمانی مشخص خواهد شد که بتوان رشد و توسعه متوازنی در ارائه خدمات شهری در تمام نقاط شهر مشاهده کرد.
اقتصاد شهری بنیان متفاوتی از دیدگاه های مدیریت شهری ندارد بلکه شاید اجرای برنامه ای فرهنگی در محله ای آسیب پذیر باشد.
به طور کلی توزیع متوازن از ظرفیت هایی که در جامعه موجود است اما تاکنون توجه صحیحی به آن نشده را اقتصاد شهری می گویند و می توان گفت که یکی از اصلی ترین مشخصاتی که دارد برنامه ریزی برای حرکت از وضع موجود به وضعیت بهتر است.
** بهبود مناطق جنوبی شهر شیراز در برنامه سال 98
سرپرست فرمانداری شیراز درگفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره حاشیه نشینی در این کلان شهر گفت: یکی از بند هایی که در برنامه ریزی سال 98 برای شهرشیراز در نظر گرفته شد توجه ویژه به مناطق جنوب ، جنوب غرب و جنوب شرق این شهر است.
اسفندیار احمدی منش در زمینه پیاده سازی اقتصاد شهری در کلان شهر شیراز عنوان کرد: در گام نخست در تلاش هستیم تا امکان فروش زمین های منابع طبیعی و اراضی حاشیه شهر توسط افراد سودجو به خانواده های بی بضاعت از بین برود.
احمدی منش افزود: در مرحله بعد به فکر توانمند سازی ساکنان مناطق حاشیه ای باید بود و در این مورد به دو مقوله فرهنگ و آموزش و پرورش به عنوان سرمایه نگاه ویژه ای داشته باشیم و می توانیم با استفاده از این دو مقوله نسبت به تربیت انسان های نجات دهنده اقدام کنیم.
او با بیان این که حاشیه نشینی در تمام نقاط جهان وجود دارد بیان کرد:در شهر شیراز این رشد بیشتر از سایر مناطق است البته برنامه ویژه ای برای کنترل حاشیه نشینی در برنامه ریزی های کلان سال 98 شهر شیراز وجود دارد که باید با همکاری تمام دستگاه های دست اندرکار صورت پذیرد.
سرپرست فرمانداری شیراز بیان کرد: شاید به علت مشکلات اقتصادی ساکنان مناطق حاشیه ای، موضوع فرهنگ و آموزش در اولویت برای این افراد نباشد اما اگر ساکنان این مناطق از خطراتی که فرزندانشان را تهدید می کند آگاه بشوند نه تنها آموزش و فرهنگ اولویت اصلی آنان خواهد شد بلکه شرایط را برای جذب سرمایه گذاری دولتی و خصوصی برای رفع مشکلات محلی فراهم خواهند کرد.
** رشد چند برابری مدیریت شهری با رشد طولی شهرها
استاد اقتصاد دانشگاه شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: میزان هزینه های مدیریت شهری به دو عامل، نسبت رشد طولی - عرضی شهر و چیدمان شهری مرتبط است از این رو هرچه رشد عرض شهرها نسبت به طول شهر کمتر باشد هزینه مدیریت شهری نیز چند برابر می شود.
جعفر قادری اضافه کرد: اگر رشد طولی و عرضی شهر همسو‌ نباشد باید علاوه بر احداث زیرساخت ها به فکر توسعه مسیرهای دسترسی نیز بود البته خدمات نیز بخشی از مدیریت شهری است که برای ارائه خدمات باید بخش مالی مجزایی در برنامه ریزی شهر در نظر گرفت.
وی درباره اقتصاد شهری و مدیریت هزینه های اداره شهر نیز اظهار داشت: هرچه شهرها به صورت مدور توسعه پیدا کنند هزینه های مدیریت شهری کاهش پیدا می کند ولی اگر شهر به صورت طولی رشد پیدا کند و به موازات رشد طولی شهر، عرض شهر رشد پیدا نکند هزینه مدیریت شهری چند برابر خواهد شد.
قادری اضافه کرد: در رشد طولی شهرها برای جبران فاصله بخش های شمالی و جنوبی شهر باید با ایجاد خطوط پر سرعت حمل و نقل شهری، قطار شهری ،آزاد راه و بزرگراه نسبت به کاهش فاصله اقدام کرد.
او معتقد است: از سوی دیگر تامین سایر بخش های خدماتی نظیر آب ، برق ، گاز و غیره نیز تنها در صورتی امکان پذیر خواهد بود که زیرساخت های ارائه خدمات فوق در این مناطق حاشیه ای تامین شده باشد.
استاد دانشگاه شیراز و نویسنده کتاب اقتصاد شهری با بیان این که رشد طولی شهر از بین برنده حریم شهری است عنوان کرد: در خلال رشد طولی شهر امکان الحاق سایر مناطق به واسطه رشد جمعیت به شهر نیز افزایش خواهد یافت این در حالی است که رشد مدور شهری به این معنی است که تمام امکانات و خدمات شهری باید به صورت یکسان در همه نقاط شهری ارائه شود.
ع.پ / 1876

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/73439/اقتصاد-شهری،اساس-مدیریت-نوین-برای-حل-معضلات-کلان-شهرهاست
بستن   چاپ