پیام فارس
موافقان و مخالفان حذف چهار صفر از پول چه می گویند
يکشنبه 21 بهمن 1397 - 08:17:04
پیام فارس - شیراز- حذف چهار صفر از پول یکی از سیاست های اقتصادی است که ارتباط مستقیمی با معیشت مردم دارد این طرح مخالفان و موافقان مختلفی دارد اما سوال این است حذف چهار صفر از پول چه تاثیری بر اقتصاد می گذارد؟
حذف صفر در قالب طرح اصلاح پول ملی ایران به دهه 70 برمی گردد. برای اولین بار در دهه 70 با افزایش میزان تورم، بحث تغییر واحد پولی از ریال به تومان و پاک کردن صفرها مطرح شد.
پس از گذشته حدود سه دهه، تغییرات تورم عاملی بود تا روند اجرایی اصلاح پول ملی ایران اجرایی نشود. البته در سال 95 در شرایطی که تورم به صورت کنترل شده به مرز 10 درصد رسیده بود، بحث پیشنهاد حذف صفر در پیش‌ نویس لایحه قانون بانکداری پیش کشیده شد اما باز هم با مخالفت بانک مرکزی مواجه شد.
رئیس بانک مرکزی گفته است: حذف چهار صفر از پول ملی اولویت اول که هیچ اولویت چندم بانک مرکزی است.
عبدالناصر همتی اضافه کرده است: بحث پیشنهاد حذف چهار صفر برای تسهیل امور و جلوگیری از برخی هزینه ها مورد توجه قرار گرفته است.
گفته می شود حذف چهار صفر از پول ملی مزیت هایی نظیر انتقال آسان تر پول و کاستن از مخاطرات آن در حجم کلان،‌ صرفه‌جویی در هزینه‌های چاپ اسکناس،‌ ممانعت از نفوذ ارزهای خارجی، تقویت پول ملی و افزایش ارزش دارد.
در این میان اقتصاددانان نظرهای متفاوتی در خصوص حذف چهار صفر از پول ملی دارند و برخی این سیاست را کارا و برخی این سیاست را ناکارآمد می دانند.
** ثبات اقتصادی لازمه حذف چهار صفر
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی شیراز گفت:در نگاه کلی حذف چهار صفر از پول به نفع اقتصاد خواهد البته کشورهای مختلفی حذف چهار صفر از پول را اجرا کرده اند که ترکیه یکی از این کشورها بود که توانست با حذف چهار صفر نسبت به کنترل اقتصاد اقدام کند اما کشور هایی نظیر زیمبابوه و ونزوئلا نتوانستند موفق باشند و آن هم به این دلیل است که زیرساخت های اقتصادی ضعیفی داشتند.
جلیل خداپرست شیرازی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه کرد:حذف چند صفر از چرخه پول به این منظور است که امنیت سیاسی و اقتصادی ایجاد شود و تورم کنترل شود. اگر تورم 12 درصد است باید 12 سال تورم را کنترل کرد و در نقطه مقابل نیز رکود طی این 12 سال از بین برود و تولید افزایش یابد.
وی ثبات اقتصادی را مهم ترین لازمه هر تغییری در اقتصاد دانست و اظهار داشت: باید بین 10 الی 15 سال اقتصاد کشور دارای ثبات باشد تا بتوان روند حذف چهار صفر از پول ملی را آغاز کرد تا زمانی که شرایط ثبات اقتصادی در جامعه وجود ندارد حذف چند صفر از اقتصاد امکان پذیر نیست اما اگر اقتصاد کشور به نقطه ثبات برسد حتی در زمان کوتاه تری نیز نسبت به این عمل می توان اقدام کرد.
او معتقد است : اگر تورم کنترل شده نباشد و رکود از بین نرود پس از حذف چهار صفر از پول باید در سال های بعد نیز دو صفر یا چند صفر دیگر از پول بردشته شود البته تغییرات تورم یک الی دو درصد باشد قابل قبول است.
این استاد اقتصاد اضافه کرد: اقتصاد دستوری نیست و نمی توان با سیاست گذاری آن را کنترل کرد و خط قرمزی برای آن در نظر گرفت اگر شرایط حذف چهار صفر در اقتصاد وجود نداشته باشد نه تنها این اقدام کمکی به اقتصاد نخواهد کرد بلکه هزینه های مالی و روانی به جامعه تزریق خواهد کرد.
وی عنوان کرد: شاید بتوان گفت یکی از اهدافی که با حذف چهار صفر از روند پول به دنبال آن هستیم تصحیح نرخ ارز است.
** حذف چهار صفر به تنهای بی تاثیر است
همچنین استاد اقتصاد دانشگاه شیراز گفت: حذف چند صفر از پول همانند اضافه کردن صفر به پول است و به تنهایی هیچ اثری در اقتصاد و معیشت مردم نمی گذارد زمانی این تغییر تاثیر گذاری است که سیاست مکمل این تغییر نیز در اقتصاد اجرایی شود.
روح الله شهنازی در مصاحبه با ایرنا اضافه کرد: با تغییر در صفر پول، هیچ اتفاقی در اقتصاد رخ نمی دهد بلکه سیاست های پولی در این زمینه اثرگذاراست اما در باور مردمی اینگونه القا می شود که واحد پولی تقویت می شود.
این استاد اقتصاد دانشگاه شیراز گفت: سیاست حذف چند صفر از اقتصاد به تنهایی هیچ کمکی نخواهد کرد این در حالی است که اگر چند صفر به پول اضافه شود باز هم هیچ کمکی نمی کند تا زمانی که قیمت کالا در برابر سایر کالا ها( قیمت نسبی) تغییر نکند هیچ تفاوتی ایجاد نخواهد شد حتی اگر پنج صفر هم اضافه شود بر ارزش پولی تاثیری نمی گذارد.
معاون بودجه و تشریفات دانشگاه شیراز اضافه کرد: رشد نقدینگی در ایران نزدیک به 27 درصد است اگر بخواهیم حذف چند صفر از پول را در دستور کار قرار دهیم و همان رشد اقتصادی را داشته باشیم هیچ اثری در اقتصاد ایران نخواهد داشت.
شهنازی اضافه کرد: حجم نقدینگی عاملی است که می تواند بر ارزش پولی تاثیر بگذارد باید رشد نقدینگی همانند رشد اقتصادی باشد تا بتوان تورم را کنترل کرد وقتی رشد اقتصادی صفر است و حجم پول (نقدینگی ) 30 درصد رشد پیدا می کند در این حالت شاهد افزایش تورم نزدیک به 30 درصد خواهیم بود.
استاد اقتصاد دانشگاه شیراز بیان کرد: با مصوبه هیات دولت مبتنی بر تغییر پایه پولی از ریال به تومان در واقع یک صفر حذف شد اما این تغییر به خودی خود هیچ تغییری در اقتصاد نگذاشت ، تاثیرگذاری زمانی روی خواهد داد که سیاست مکمل در اقتصاد اعمال شود و باید دید که آیا بانک مرکزی و دولت تعهدی بر اجرای سیاست های مکمل دارد که از جمله این سیاست ها می توان به کنترل نقدینگی اشاره کرد.
وی درباره مهمترین معضل اقتصاد ایران گفت: مهمترین معضلی اقتصاد رشد نقدینگی است و در سال های اخیر نیز رشد پول بدون پشتوانه باعث شده تا پایه پولی رشد کند و بدهی بانک ها به بانک مرکزی نیز افزایش یابد این در حالی است که بهترین سیاستی که دولت برای کنترل اقتصاد می تواند داشته باشد کنترل نقدینگی است.
ع.پ / 1876

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/79619/موافقان-و-مخالفان-حذف-چهار-صفر-از-پول-چه-می-گویند
بستن   چاپ