پیام فارس
شایبه سایه‎‌افکندن سیاست بر سر اقتصاد در فارس
يکشنبه 5 اسفند 1397 - 18:48:02
پیام فارس - در حالیکه کمتر از هفت روز دیگر تا نهمین دوره انتخابات اتاق‌های کشور باقیمانده و علیرغم تذکرات و تاکیدات صاحب‌نظران و مسئولان در سطوح مختلف، شایبه افتادن سایه سیاست بر سر اتاق شیراز، نگرانی‌هایی را نزد فعالان اقتصادی فارس ایجاد کرده است.
به گزارش ایسنا منطقه فارس، از ماه‌ها قبل، زمزمه‌هایی مبنی بر ورود مستقیم و غیرمستقیم افراد و گروه‌های سیاسی به انتخابات پارلمان بخش خصوصی در استان فارس شنیده می‌‌شد، زمزمه‌هایی که هر روز پررنگتر شد تا حتی استاندار هم بر لزوم پرهیز از سیاسی شدن اتاق فارس تاکید و توصیه کند.
پیش از آغاز روند انتخابات و طی ماه‌های گذشته تاکنون شاهد اجماع افرادی از دو طیف سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا در لوایی تحت عنوان انجمن توسعه فارس بودیم، اگرچه در نگاه اول وجود این انجمن مباحث مثبتی را به اذهان متبادر می‌کند.
تلاش بعضی از افراد فعال در حوزه‌های مختلف اقتصادی و دارای برندی سیاسی، برای ناکارآمد جلوه دادن اقدمات اتاق بازرگانی فارس طی سال‌های گذشته، ارائه لیست کاندیداهای اتاق پنج روز بعد از نهایی شدن لیست سایر اتاق‌های کشور، اصرار برای انصراف برخی از اعضای هیئت نمایندگان دور هشتم اتاق شیراز و .... مصداق‌هایی از تلاش‌ها برای سیاسی شدن اتاق یا حداقل، گسترانیدن سایه سیاست بر پارلمان بخش خصوصی در فارس است.
در این دوره و همزمان با تلاش‌هایی برای ورود مستقیم یا غیرمستقیم سیاسیون به عرصه بازرگانی و تجارت، تلاش برای ارائه لیست‌های فامیلی نیز در نهمین دوره از انتخابات اتاق شیراز، یکی از ویژگی‌های این دوره محسوب می‌شود که موجب نگرانی‌هایی از سوی فعالان اقتصادی شده است.
فرصت نیمه طلایی اتاق در دولت روحانی
حسین شعرا، فعال اقتصادی فارس در مصاحبه‌ای با ایسنا تاکید کرد که اگر اتاق‌های بازگانی به معنای واقعی به جایگاه تعربف شده و قانونمند خود توجه کنند، می‌توانند در بخش خصوصی انجام وظیفه کنند .
وی سایه سنگین اقتصاد دولتی بر اتاق بازرگانی را یکی از مشکلات اتاق طی سال‌های گذشته ذکر و خاطرنشان کرد: این مهم موجب شده بود آنگونه که باید اقدامات اتاق موثر واقع نشود .
شعرا ادامه داد: با پشتیبانی اقتصاد کشور در برهه فعلی فضا برای نقش آفرینی بخش خصوصی با رویکرد توسعه محور باز و فرصت عرض اندام برای اتاق فراهم شد .
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: در دولت روحانی نیز با حضور آقای نهاوندیان نقش پر رنگی برای اتاق تعریف شد و اتاق از فرصت نیمه طلایی استفاده کرد .
وی همچنین با تصریح بر این موضوع که قویا با اقتصاد سیاسی زوایه فکری دارم، گفت: تمام کشورهایی که با اقتصاد سیاسی اداره می‌شدند امروز به جزایر متروک تبدیل شده و ایران نیز اگر بر اقتصاد سیاسی اصرار کند به سرنوشت چنین کشورهایی دچار خواهد شد .
شعرا که معتقد است که تاخیر ایران در پیوستن به سازمان تجارت جهانی ضربات غیرقابل جبرانی را بر پیکره اقتصاد کشور وارد کرده، عدم تمایل دولتمردان را دلیل این تاخیر دانست .
ارزیابی عملکرد اتاق را غیراتاقی‌ها انجام دهند
نماینده مردم شیراز در دور هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با ایسنا منطقه فارس، گفت: اساسا اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی باید پیگیر امور اقتصادی بخش‌های غیر دولتی باشد .
جعفر قادری با اشاره به وجود ایراداتی مبنی بر عدم جدی گرفتن اتاق بازرگانی از سوی دولت طی سال‌های اخیر، خاطرنشان کرد: در پاسخ به چرایی این مهم از سوی دولتی‌ها، عنوان شده که بعضی از افراد اتاق به جای پیگیری امور بخش خصوصی به پیگیری مسائل شخصی خود در اتاق می‌پردازند .
وی بابیان اینکه معمولا اتاق‌ها از ابزار و امکاناتی که در قوانین برای آنها پیش‌بینی شده به درستی استفاده نکرده‌اند، گفت: به عنوان مثال بخش‌ تجارت بر تولید در اتاق‌های بازرگانی غلبه کرده است، در حالی‌که اتاق باید رویکرد تولید محور به خود بگیرد .
قادری با ابراز تاسف از افزایش حجم واردات از طریق کارت‌های بازرگانی که بعضا جعلی بوده و موجب شده تا اعتبار اتاق را زیر سوال ببرد، گفت: گاهی برای طفره رفتن از مالیات این کار انجام شده است .
وی با تصریح بر این نکته که اتاق بازرگانی به جای تسهیل کننده بودن موجب ایجاد موانع‌هایی شده و در برخی مقاطع اجازه برطرف شدن تردیدهای سالم را نداده است، گفت: این مهم موجب سوء استفاده بعضی افراد فعال اقتصادی شده است .
نماینده سابق مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اتاق با مجوز قانونی مبالغی از فعالان اقتصادی دریافت می‌کند، تاکید کرد که اتاق جزییات تمام پرداخت‌ها و هزینه کردها را شفاف اعلام کند .
قادری ادامه داد: در بعضی فعالیت‌ها سیستم داوری باید به گونه‌ای شکل گیرد که مجری و داور یکی نباشد در حالی‌که در اتاق تشکل‌هایی وجود دارد که مجل ایراد و شکایت دیگران قرار دارد؛ ارزیابی عملکرد اتاق را غیراتاقی‌ها انجام دهند .
وی با بیان اینکه دولت در مسائلی مانند ساز و کارهای ارزی دچار عدم تعادل فکری است لذا اتاق باید به آنها کمک کند، ابراز امیداوری کرد که ایرادات و اشکالات فعلی اتاق بازرگانی در دوره جدید مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد .
قادری همچنین اظهار کرد که کارت‌های زیادی در سطح اتاق بازرگانی صادر شده تا در حفظ رای تضمینی اعضا موثر واقع شود، بنابراین باید پایشی انجام شود تا تنها فعالین اقتصادی بتوانند در انتخابات شرکت کنند .
این فعال سیاسی اصولگرا که همچون دیگر فعالان اقتصادی مخالف اقتصاد سیاسی است، گفت: باید نگاه سیاسیون برگرفته از دیدگاه فعالان اقتصادی باشد؛ چرا که اگر برعکس باشد مشکلات جدی بر اقتصاد کشور حادث خواهد شد .
به گزارش ایسنا در حالی قادری مدعی صدور کارت‌های بازرگانی برای غیر فعالان اقتصادی شده که در حال حاضر 46 هزار و 846 کارت بازرگانی و عضویت معتبر در اتاق‌های سراسر کشور وجود دارد که تعداد 37 هزار و 404 کارت معادل 80 درصد از کل کارت‌ها، کارت بازرگانی و مابقی به تعداد 9 هزار و 433 کارت عضویت است .
سیاسی شدن اقتصاد سمی برای اقتصاد کشور است
ابراهیم غلامزاده، فعال اقتصادی و عضو هیئت رئیسه اتاق شیراز نیز در گفت‌وگو با ایسنا منطقه فارس با بیان اینکه اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی انعکاس دهنده مسائل فعالین اقتصادی، صنعتگران، صادر کنندگان و معدن کاران است و طی پنج سال گذشته به خوبی در این باره ورود کرده است، گفت: اتاق فارس در سال‌های اخیر پیگیر اکثر مسائل فعالان اقتصادی بوده است .
وی همچنین سیاسی شدن اقتصاد را سمی برای اقتصاد کشور دانست که تمرکز بر آن نتایج زیانباری ایجاد خواهد کرد .
سیاست روی ریل اقتصاد حرکت کند
محمدصادق حمیدیان، نائب رئیس اتاق بازرگانی شیراز نیز به تشریح روند شکل‌گیری و توسعه اتاق طی چهار مرحله از پس از انقلاب تاکنون پرداخت و بیان کرد: در مرحله تثبیت با حضور امام(ره) هیئت رئیسه اتاق منصوب شد. در مرحله دوم آقای خاموشی با تلاش همکارانش برای اثبات حقوق اتاق اقدامات موثری انجام داد .
وی افزود: در مرحله سوم و در زمان آقای نهاوندیان نیز موضوع حضور قانونی اتاق با تصویب قانون بهبود فضای کسب و کار مطرح شد. در مرحله چهارم توسعه فعالیت‌های اتاق با حضور آقای جلال پور و دکتر شافعی ادامه یافت .
این فعال اقتصادی ادامه داد: آنچه که از برآیند موضوعات بر می‌آید این است که حرکت اتاق طی چهار دهه گذشته حرکتی رو به جلو بوده که خود جزء دستاوردهای انقلاب محسوب می‌شود .
حمیدیان با بیان اینکه اتاق فارس نیز به تبع کشور این مهم را طی کرده اما در سه سال گذشته سرعت عملکرد اتاق استان قابل توجه بوده و تعامل خوبی با دستگاه‌های اجرایی، قضایی و فعالان بخش خصوصی شکل گرفته، گفت: تلاش برای ارتقای دانش فنی اعضا جهت حل و فصل مشکلات فضای کسب و کار، حل مشکل ممنوع‌الخروجی اعضا، حل مشکلات بانکی و بیمه تامین اجتماعی اعضا، برگزاری سمینارهای اقتصادی با رویکرد جانشین پروری، توسعه منابع انسانی، بهره‌وری، تعالی سازمانی و اقتصادی و مدیریت تشکل‌های اقتصادی از جمله اقدمات مطلوب اتاق فارس در سه سال گذشته بوده است .
وی با تاکید بر اینکه معتقدم بزرگترین ضربه‌ای که بر اقتصاد در ایران وارد شده، حرکت اقتصاد روی ریل سیاست بوده است در حالی‌که سیاست باید روی ریل اقتصاد حرکت کند، عنوان کرد که سیاسی شدن اقتصاد در هر شرایطی سم است .
قوای سه گانه انتظاری از بخش خصوصی برای ارائه راهکارهای قوی ندارند
سهراب شرفی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس نیز در مصاحبه‌ای با ایسنا اعلام کرد که به شدت مخالف سیاسی شدن اقتصاد هستم و بیان کرد: کشورهایی که محکوم به شکست شده‌اند در شمار کشورهایی بوده که اقتصاد آنها سیاسی شده است .
وی با تاکید بر اینکه اگر قرار است پارلمان بخش خصوصی قوی باشد باید جدای از سیاسی کاری با سیاسیون ارتباط تنگاتنگی ایجاد کند، اظهار کرد نمی‌توان به طور کلی حضور سیاست در اقتصاد را کتمان کرد .
شرفی که دیپلماسی اقتصادی را قوی‌تر از دیپلماسی سیاسی می‌داند، گفت: امروز تمام دنیا به همین نتیجه رسیده‌اند .
وی با تاکید بر اینکه اتا‌ق‌های بازرگانی باید اتاق مادر اقتصاد تلقی شوند و ایده‌پردازی، ارائه راهکار و ارائه طریق را از اولویت‌ها قرار دهند، گفت: قوای سه گانه انتظاری از بخش خصوصی برای ارائه راهکارهای قوی ندارند، چرا که تکیه دولتمردان بر اقتصاد نفتی و تک محصولی است و این امر موجب شده تا بخش خصوصی کوتوله باشد و مجال میدان‌داری نیابد .
این فعال اقتصادی ادامه داد: اتاق‌های شهرستان‌ها که بازوی اتاق مرکزی محسوب می‌شوند باید در ایده‌پردازی اقتصادی دارای تجربه و آگاهی کافی شوند که البته اتاق فارس هم مبرا از این مستثنی نیست و باید در قد و قواره اتاق تهران، تبریز، اصفهان و مشهد ظاهر شود، چرا که فارس مرکز تجارت جنوب کشور است و باید آنقدر قوی باشد که اتاق‌های جنوب از آن اقتباس کند .
وی خواستار دفاع جدی اتاق از واحدهای تولیدی کوچک و متوسط شد تا هم بخش خصوصی و هم دولت به این نتیجه برسند که اتاق حرف برای گفتن دارد و ابراز امیدواری کرد که دوره جدید اتاق بازرگانی آغازی برای تحول باشد .
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس با تاکید بر اینکه اتاق بازرگانی استان باید در دوره نهم یک دوره تحول‌گرا را دنبال و به عنوان پشتوانه قوی واحدهای کوچک و متوسط جلوه‌گری کند، گفت: اگرچه در شرایط فعلی با محدودیت منابع مالی مواجه هستیم اما اتاق باید برای واحدهای تولیدی اطمینان ایجاد کند که نقش سرپناه را برای آنها ایفا خواهد کرد .
انحصارگرایی اتاق بازرگانی فارس در اوج است
عبدالحمید معافیان، فعال سیاسی و عضو اتاق بازرگانی فارس که به تازگی از کارزار نهمین انتخابات اتاق بازرگانی استان انصراف داده نیز با اشاره به نقش و جایگاه اتاق بازرگانی و رابطه آن با دولت و بخش خصوصی ، خاطرنشان کرد: استان فارس از دیرباز یکی از مقاصد مهم بازرگانی و تجارت بوده و به تبع آن اتاق بازرگانی استان از اتاق‌های کلیدی و مهم در سطح کشور محسوب می‌شود .
وی از آنچه که تحت عنوان انحصارگرایی در سطح اتاق فارس برداشت می‌شود سخن گفت و افزود: اتاق فارس نتوانسته طی سالهای اخیر از همه نیروهای فعال در بخش صنعت و بازرگانی استفاده کند .
عضو اتاق بازرگانی فارس تصریح کرد: جایگاه واقعی اتاق بازرگانی فارس تنزل یافته و به جای دفاع از بخش تجارت سالم، صادرات نفتی و...بیشتر تلاش کرده تا همسو با و هم جهت با برنامه‌های دولت حرکت کند .
معافیان که معتقد است اتاق بازرگانی در مقطع فعلی تایید کننده سیاست‌های دولت شده و چارچوب‌های وضع شده در جهت تقویت بنیه تجارت استان نبوده، گفت: اتاق به جای حل مشکلات صنعتگران، تاجران و ...تنها تایید کننده وضع موجود بوده است .
وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر شاهد استفاده از موقعیت و جایگاه اتاق برای حفظ منافع شخصی بوده‌ایم تا کلان نگری برای حل مشکل فعالان اقتصادی، اظهار کرد که جای صنعتگران و تاجران بزرگ در اتاق خالی است .
این فعال سیاسی عنوان کرد: اتاق فارس امروز توسط عده‌ای محصور شده و حتی مجموعه نمایندگان اتاق هم جلسات محدودی دارند و در سطح اندک برگزار می‌شود .
معافیان مجددا با تاکید بر اینکه انحصارگرایی در اتاق بازرگانی فارس در اوج است، گفت: شاهد دخالت افرادی هستیم که حتی کار خدماتی هم انجام نداده‌اند. شاهد وجود افرادی هستیم که در برابر نقد تلاش به طرد و خروج از گردونه می‌کنند .
وی اضافه کرد: دوستانی در گذشته در سطح اتاق فعال بودند که به دلیل روحیه نقادی که همسو با فرآیندهای ارتباطی صنعتگران بودند، کنار گذاشته شدند و فعالیت آنها محدود و پایشان از اتاق بریده شد .
عضو اتاق بازرگانی فارس یادآور شد: در سطح ملی نیز رابطه بین اتاق و دولت، رابطه‌ای صمیمی است و موفقیت چشم‌گیری حاصل نشده و اتاق نتوانسته به عنوان یک بازوی کارشناسی به دولت خدمات خود را ارائه دهد .
معافیان با بیان اینکه اتاق می‌تواند نقش موثرتری در حل معضلات صنعتگران و تاجران داشته باشد، ابراز امیدواری کرد که در انتخابات پیش روی اتاق بازرگانی افراد خوش فکر و جوان بر سکان اتاق مستقر شوند که فعالیت‌های بهتری را ارائه کنند .
وی همچنین با بیان اینکه مطلقا اقتصاد نباید سیاسی شود و با سیاسی شدن فرآیند انتخابات اتاق مخالف بوده و هستیم، گفت: سیاسی شدن انتخابات اتاق بازرگانی را سم مهلکی می‌دانم؛ چرا که جای فعالیت‌های سیاسی در احزاب است نه اتاق بازرگانی .
به گزارش ایسنا، برخی از فعالان اقتصادی نیز از پاسخگویی تلفنی به سئوالات خبرنگار ایسنا اجتناب کرده و تاکید کردند که تنها به شکل حضوری پاسخگوی پرسش‌ها خواهند بود.
گزارش: زینب شهریاری: خبرنگار ایسنا منطقه فارس
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/81581/شایبه-سایه‎‌افکندن-سیاست-بر-سر-اقتصاد-در-فارس
بستن   چاپ