پیام فارس
نیمی از موارد سكته مغزی قابل پیشگیری است/ صدای پای سكته را تشخیص دهیم
چهارشنبه 10 آبان 1396 - 3:18:56 AM
ایسنا - علمی و آموزشی
فارس آنلاین - بیست و نهم اکتبر برابر با هفتم آبان، روز جهانی سکته مغزی نام گذاری شده و این نشان‌دهنده اهمیت آن و لزوم داشتن برنامه‌هایی مدون برای پیشگیری از بروز بیماری و آسیب‌های آن است با توجه به این واقعیت كه حداقل نیمی از موارد سكته مغزی را می‌توان پیشگیری كرد.
به گزارش ایسنا منطقه‌ی فارس، رئیس مرکز تحقیقات نورولوژی بالینی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اشاره به اینكه سالانه 17 میلیون نفر در جهان دچار سكته مغزی می‌شوند، گفت: هر سال 6 میلیون و 500 هزار نفر از متبلایان به سكته مغزی جان می‌بازند.
دكتر افشین برهانی‌حقیقی با تاكید براینكه می‌توان با رعایت نكاتی ساده، از وقوع حداقل 50 درصد موارد ابتلا به سكته مغزی پیشگیری كرد.
متخصص بیماری های مغز و اعصاب و فلوشیپ نورولوژی عروقی مداخله ای با ارائه تعریفی از سكته مغزی، گفت: اختلال در خون‌رسانی به سلول‌های مغزی به دلیل ایجاد لخته در عروق، باعث توقف در اكسیژن‌رسانی و مرگ سلول‌های مغزی یا آسیب شدید این سلول‌ها می‌شود.
این پزشك فوق تخصص یادآور شد كه آسیب‌های وارده به فرد مبتلا متناسب با منطقه‌ای كه سلول‌های آن آسیب دیده، در قالب اخلال در تكلم، تحرك، حتی تفكر و احساسات دیده شده و بروز می‌كند.
او با معرفی سکته مغزی به عنوان دومین علت مرگ و میر و نخستین دلیل معلولیت در جهان که بار فراوان عاطفی و مالی را نه تنها به بیماران و خانوده های آنان، بلکه به جامعه نیز تحمیل می کند، از آمار ناتوانی های ناشی از این بیماری می گوید که از هر 6 نفر، یک نفر دچار سکته مغزی می شود و هر شخصی در هر سنی، در خطر بروز سکته ی مغزی است .
برهانی حقیقی با اشاره به اینکه طور متوسط، سالانه دو هزار بیمار مبتلا به سکته مغزی به بیمارستان نمازی شیراز مراجعه می کنند که حدود 15درصد این افراد، زیر 45 سال و یک سوم بیماران نیز زیر 65 سال هستند، گفت: سکته مغزی قابل پیشگیری است؛ بر اساس نتایج تحقیقات، سن سکته مغزی در ایران 10 سال کمتر از سایر کشورها است که این موضوع به شیوه زندگی آنان مربوط می شود، تحقیقات همچنین نشانگر آن است که سکته مغزی در مردان شایع تر از بانوان است و این موضوع با شیوه زندگی، تغذیه، کار و مباحث ژنتیک مرتبط است .
رئیس مرکز تحقیقات نورولوژی بالینی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، کنترل قند خون، فشار خون و چربی های مضر و کلسترول خون را موجب کاهش خطر بروز سکته مغزی دانست و اضافه كرد: مصرف دخانیات نیز عاملی موثر در بروز سکته های مغزی است که با کاهش و عدم مصرف آن می توان تا حد زیادی از بروز سکته ی مغزی جلوگیری کرد .
سکته مغزی قابل درمان است
برهانی‌حقیقی افزود: سکته مغزی، یکی از معضلات عمده علم پزشکی است، اما راهکارهایی برای کاهش چشمگیر عوارض و مشکلات ناشی از آن وجود دارد، تشخیص سریع و به هنگام نشانه های سکته و مراجعه هرچه سریع تر به مراکز تخصصی و پیشرفته درمانی، تاثیر به سزایی در بهبود نتایج حاصل از درمان دارند و فراموش نکنیم که به محض مشاهده علائم سکته مغزی، تنها چهار و نیم ساعت برای بازگشایی رگ و برقراری مجدد جریان خون به مغز و کاهش پیامدهای ناشی از سکته فرصت داریم و هر یک ساعت زمانی که از بروز سکته مغزی بدون اقدامات درمانی می گذرد، بیمار را پنج سال پیرتر می کند .
این متخصص بیماری های مغز و اعصاب، مراقبت مناسب از بیمار پس از بروز سکته مغزی را نیز دارای تاثیر چشمگیری در بازیابی سلامتی فرد مبتلا دانست و با اشاره به تجارب خود، گفت: بسیاری از بیماران، اقدامات درمانی لازم را به موقع دریافت نمی کنند و تلاش های تیم درمانی، از اقدامات موثر در بازیابی توانایی فرد پس از بروز سکته مغزی است .
صدای سکته ی مغزی را بشنویم!
برهانی حقیقی با تاکید بر اینکه دانستن علائم سکته مغزی و درمان سریع بیماران می تواند موجب حفظ حیات بیمار شده و به روند بهبود و بازتوانی شان کمک کند، گفت: افراد باید در صورت مشاهده نشانه های بروز سکته مغزی، پیش از هر اقدامی، به اورژانس مراجعه کنند تا زمان طلایی درمان این بیماران از دست نرود؛ سرگیجه ناگهانی، کاهش هوشیاری، اختلال در تعادل، اختلال در میدان دید به صورت ناگهانی، سردرد شدید همراه با تهوع و استفراغ شدید و سفتی گردن، اختلال در بلع و مولفه های اساسی یعنی اختلال در تکلم، فلجی صورت، افتادگی کناره دهان، بی حسی و فلج اندام ها، نشانه هایی هستند که باید به افراد جامعه معرفی شود و در صورت بروز، به سرعت مورد پیگیری قرار گیرد .
رئیس مرکز تحقیقات نورولوژی بالینی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به راه های اطمینان از بروز سکته مغزی اشاره و خاطرنشان كرد: باید براساس اینكه آیا بیمار دچار بی حسی، ضعف و ناتوانی یا افتادگی یک سمت از بدن خود شده، یا یک سمت از بدن وی ضعیف شده است؟ آیا شخص قادر به تکلم هست یا کلمات او به هم ریخته بوده و توانایی صحبت ندارد؟ متوجه بروز سكته شد.
برهانی‌حقیقی با تاكید براینكه افراد باید در صورت مواجه با بیماری كه یك یا چند علامت گفته شده را دارند، سریع با اورژانس تماس گرفته و بیمار را به اولین مركز درمانی برسانند و از اقدامات خود سرانه درمانی كاملا پرهیز كنند.
به گزارش ایسنا، در رساندن بیماران مبتلا به سكته مغزی حتی ثانیه‌ها هم با ارزش است؛ ثانیه‌هایی كه می‌تواند جان یك بیمار را نجات دهد یا مانع گرفتار شدن دائم او به انواع معلولیت و محدودیت‌ها باشد.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/8321/نیمی-از-موارد-سكته-مغزی-قابل-پیشگیری-است--صدای-پای-سكته-را-تشخیص-دهیم
بستن   چاپ