پیام فارس
روزهای پرفروغ تئاتر در شهرستان جهرم
پنجشنبه 8 فروردين 1398 - 00:19:28
پیام فارس - شیراز- هفتم فروردین 1398 برابر با27 مارس که روز تشکیل " تئاتر ملل" در فرانسه است، به عنوان روز جهانی تئاتر برگزیده شده است. این روز در ایران نیز گرامی داشته می‌شود ودر شهرستان جهرم نیز چراغ تئاتر روشن و پرفروغ است.
به گزارش ایرنا ، چراغ تئاتر در دیار جهرم، قبل از انقلاب 57 هم رونقی درخور داشت با هنرمندانی چون جلال کارگر، آقای شهرزاد و نادر افسر ، هنرمندان بسیاری که به خاطره‌ها پیوسته‌اند، چراغ تئاتر جهرم را روشن نگه داشتند و به نسل‌های پس از خود منتقل کردند.
اجرای این تئاترها قبل از انقلاب در دهه 30 اغلب در سالن‌های دبیرستان‌های جهرم بود و بازیگران هم از زنان و هم از مردان بودند. در اغلب جشن‌های ملی نیز نمایش‌های مختلفی در جهرم برگزار می‌شد.
پس از انقلاب اسلامی برپایی تئاتر اندکی با وقفه مواجه شد، تا اینکه در دهه 70 نخست تئاتر دانش‌آموزی در مدارس و سپس جشنواره‌هایی چون: اولین جشنواره تئاتر آفتاب و تئاترهایی چون "حال خونین دلان" و "دلم با تو خوش بود" و... اجرا شد. گروه‌های نمایش جهرم شروع به کار کردند و نخستین نویسندگان تئاتر پس از انقلاب در جهرم دست به نوشتن بردند و حائز مقام‌های کشوری نیز شدند.
در حال حاضر نیز جهرمی‌های فعال در عرصه تئاتر و هنرهای نمایشی در کشور کم نیستند؛ مثلاً وحید رضا قناعتیان، دانش‌آموخته‌ رشته‌ کارگردانی و کارشناس فیلم و هنرهای نمایشی اداره‌ کل ادبی هنری وزارت آموزش و پرورش، داور جشنواره‌های گوناگونی در کشور بوده است.
نمایش‌نامه‌هایی اجراشده در آن زمان، مثل؛ آی با کلاه، آی‌ بی‌کلاه، گربه روی شیروانی داغ، از کورش تا ابدیت، گاو، ماجرای سقیفه پس از رحلت پیامبر اکرم، نمرود و... . هنر تئاتر در گذشته در جهرم به اندازه‌ای رونق داشت که بسیاری از نمایش‌نامه‌های که در تهران اجرا می‌شد، همزمان در جهرم نیز به روی صحنه می‌رفت.
به عنوان مثال تئاتر "آی‌ با کلاه، آی بی‌کلاه" را غلامحسین ساعدی در سال1346 نوشت و اندکی پس از نگارش، در سالن تئاتر دبیرستان قدیم اسلامی جهرم اجرا شد.
امروز هم هنرمندان بزرگی برای پایداری و تداوم این هنر مردمی تلاش دارند تا بر فروزانی و ماناییش بیفزایند. تلاشی ستودنی که سال 97 با اجرای نمایش‌های خوب و ماندگار، یکی از سال‌های پرکار دست‌اندرکاران تئاتر در شهرستان جهرم بود.
امسال دومین دوره جشنواره تئاتر گهرم در جهرم برگزار شد، اثر حمید قاسمزادگان، هنرمند تئاتر جهرمی به جشنواره‌ دانشجویی و مردمی ثمر راه یافت، کلاس‌های بازیگری تئاتر به همت سازمان های مردمی جهرمی برگزار شد.
گروه تئاتر صحنه جهرم پس از موفقیت در جشنواره فسا به چهاردهمین جشنواره‌ ملی تئاتر مهر کاشان راه یافت، جشنواره‌ نمایش استانی قرآن و عترت به میزبانی جهرم برگزار شد و... . هم‌اکنون نیز گروه‌های تئاتر مختلفی چون: صحنه، افق، جوان و... در شهرستان جهرم فعالیت می‌کنند.
جلال کارگر، بازیگر پیشکسوت جهرم در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا در زمینه تئاتر قدیم جهرم گفت: نمایش جهرم در روزگار گذشته بسیار فعال بود، به طوری که این شهر یکی از شهرهای فعال کشور از نظر تئاتر و نمایش به شمار می‌رفت و هرسال چندین نمایش معروف به روی صحنه می‌رفت.
وی افزود: بسیاری از نمایش‌نامه‌های که در جهرم اجرا می‌شد، همزمان در تهران نیز به روی صحنه می‌رفت. به مثال تئاتر " آی‌ با کلاه، آی بی‌کلاه " را غلامحسین ساعدی در سال1346 نوشت و اندکی پس از نگارش در جهرم اجرا شد.
کارگر با بیان فعالیت‌های فرهنگی جهرم و به خصوص هنر تئاتر در این شهر کهن و تاریخی اظهار کرد: از جمله نمایش‌هایی که در دهه‌ چهل در جهرم قرار بود به روی صحنه برود یکی هم نمایش "نمرود" بود که پس از شش‌ماه تمرین سخت توسط ساوک تعطیل شد و ما به اتفاق مرحوم حقدان، مدیر وقت مدرسه‌ خواجه نصیر، به ساوک احضار شدیم.
وی ابراز کرد: من افسوس آن رونق وشکوفایی را می‌خورم، زمانی که جهرم هرسال چند تئاتر را با امکانات خیلی کم به روی صحنه می‌برد و در سطح کشور یکی از شهرهای فعال بود و دوستان بنده به این مدعا گواهی می‌دهند.
کارگر با نام‌بردن از نمایش‌نامه‌هایی اجراشده در آن زمان، مثل؛ آی با کلاه، آی‌ بی‌کلاه، گربه روی شیروانی داغ، از کورش تا ابدیت، گاو، ماجرای سقیفه پس از رحلت پیامبر اکرم، نمرود و... یادآور شد: من با وجود کم‌سنی در اکثر آنها نقش اول را داشتم و تصاویر متعددی هم از اجرای این نمایش‌ها در جهرم موجود است.
این بازیگر پیشکسوت با ابراز تاسف از رخت‌بستن یکباره‌ این هنر از جهرم تصریح کرد: بعد از انقلاب، با حضور قناعتیان، مدیر محترم وقت اداره‌ فرهنگ و ارشاد جهرم، جرقه کوچکی روشن شد و وی از قدیمی‌های این هنر، از جمله من دعوت کرد و جلساتی هم گذاشتند، اما متأسفانه این جرقه هم خاموش شد و دیگر کسی از این مقوله حرفی نزد.
کارگر در پایان با بیان خاطره‌ای از اجرای نمایش در جهرم قدیم گفت: سال 1349، نمایشی در جهرم در حال اجرا بود که من نقش اول را داشتم و کلاس پنجم طبیعی بودم.
نمایش حدود یک ماه هرشب اجرا می‌شد تا اینکه یک شب اجرا مخصوص رؤسا و خانواده‌هایشان بود و برنامه‌ریزی مفصلی هم برای آن شده بود. اما از طرفی من در جایزه‌ای ادبی هم در استان اول شده بودم و همان روز اجرا من برای دریافت جایزه می‌بایست به شیراز می‌رفتم و احتمال داشت که نتوانم به موقع برگردم.
رئیس اداره هم به خاطر اینکه نمایش تعطیل و شرمنده نشود، گفته بود کسی دیگری را جای ایشان به شیراز بفرستید. اما مرحوم فروغی گفته بود نه حق ایشان است و باید خودش برود. همان روز من به شیراز رفتم و عصر جایزه را گرفتم و سوار اتوبوس جهرم شدم. اتوبوس برای استراحت در روستای علی‌آباد ایستاد و من نگران بودم که دارد دیر می‌شود. ناگهان ماشین اداره‌ آموزش و پرورش جهرم هم از راه رسید و مسئول هنری اداره‌ جهرم هم با آن بود. گفتم: شیراز می‌روید؟ گفت نه، آمده‌ایم تو را ‌برای نمایش زودتر ببریم و آقای فروغی شام هم برایت فرستاده که برای شام منزل نروی! خیلی تعجب کردم و بالاخره با کمی تأخیر به جهرم رسیدیم و نمایش آن شب به خوبی اجرا شد.
**خانه تئاتر جهرم
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان جهرم در گفت‌گو با خبرنگار ایرنا گفت: خانه تئاتر جهرم یا سالن بلک‌باکس با مساحت ٢٤٠ مترمربع در پارک جهاندیدگان یا پارک کودک سابق با اعتبار یک‌میلیارد ریال در حال ساخت است.
محسن نعمت‌اللهی افزود: این ساختمان به ابعاد 20 متر و عرض 12 متر با مساحت کل این خانه 240 مترمربع است.
وی بابیان اینکه این نمایشگاه چندمنظوره شامل نمایشگاه و نگارخانه، اتاق فرمان، اتاق گریم، سن نمایش و... است، افزود: ظرفیت این سالن تئاتر 80 نفر است.
وی اظهار کرد: این مکان با همکاری شهرداری و شورای اسلامی شهر جهرم در پارک جهان‌دیدگان مقابل خانه فرهنگ جهرم راه‌اندازی می‌شود.
وی تصریح کرد: بر اساس توافق صورت گرفته با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و جهرم با اتمام ساخت ساختمان تجهیزات داخلی آن توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شود.
وی با تأکید بر ضرورت وجود خانه تئاتر در جهرم، گفت: برخی مواقع هنرمندان ما حتی جایی برای تمرین نیز نداشتند که امید است با افتتاح این مکان علاوه‌ بر رفع این مشکل زمینه ارتقا فرهنگ شهری نیز ایجاد شود.
امید است که با توجهی که شهرداری و شورای شهر در ساخت سالن تخصصی تئاتر در جهرم دارند، شاهد رونق روزافزون این هنر ارزشمند در سطح شهرستان و کشور باشیم.
به هر حال امسال خانه‌ تئاتر جهرم میزبان میهمانان واقعی خود خواهد بود. اتاق تاریک تئاتری که سال‌هاست قول افتتاحش را داده‌اند، خانه‌ی تئاتری که تا به حال جز آجر و خشت و گچ، هیچ میهمان ویژه‌ای به خود ندیده است؛ به امید یاری مسئولان دوباره پرفروغ می شود.
شهرستان جهرم در فاصله 193 کیلومتری جنوب شیراز قرار دارد.
9910/6113

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/84225/روزهای-پرفروغ--تئاتر-در-شهرستان-جهرم
بستن   چاپ