پیام فارس
هفته سلامت، فرصتی برای تثبیت مراقبت های اولیه بهداشتی است
سه شنبه 3 ارديبهشت 1398 - 04:13:47
پیام فارس - شیراز - هفته سلامت امسال با شعار " مراقبت های اولیه بهداشت؛ راهی به سوی پوشش همگانی سلامت " آغاز شده است، این هفته فرصتی برای پرداختن به نیازهای اولیه بهداشتی به عنوان اصلی ترین شرایط برای داشتن یک زندگی سالم است.
این شعار در حالی برای هفته سلامت برگزیده شده که جامعه ما هر چند در سالهای بعد از انقلاب شرایط نسبتا متوازن و تثبیت شده ای در حوزه سلامت و افزایش مراقبت های بهداشتی به دست آورده اما همچنان در بسیاری از زیر ساخت های بهداشتی نقصان دارد.
آموزش بهداشت با توجه به دشواری‌های بهداشتی موجود درجامعه و روش‌های پیشگیری و مبارزه با آنها ، تغذیهٔ مناسب و ارتقای وضع تأمین خوراک برای همه اقشار جامعه ، تأمین آب کافی و سالم و بهسازی‌های اساسی به ویژه در روستاها و ممناطق محروم، مراقبت مادر و کودک به خصوص در حوزه تنظیم خانواده و حفاظت از هرم سنی جمعیت ، ایمن‌سازی در برابر بیماری‌های عفونی عمده از جمله مراقبت های اولیه بهداشتی است که ارتقا در آن از شاخص های توسعه سلامت بشمار می آید.
همچنین پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های بومی، درمان مناسب برای بیماری‌ها و صدمات و تدارک داروهای اساسی و داروهای بیماران خاص از دیگر شاخص هایی است که در ردیف مراقبت های اولیه بهداشتی می گنجد و رشد در مولفه های آن به منزله تامین شاخص های قابل قبول در حوزه سلامت است.
برخی از جوامع توسعه یافته در سالهای اخیر مولفه های دیگری از جمله تأمین نیروی انسانی در حوزه سلامت ، توسعه بهداشت دهان و دندان ، آمادگی برای مقابله با بلاهای طبیعی و گسترش بهداشت روانی را نیز به موالفه های اولیه مراقبت های بهداشتی افزوده اند و برای آن راهکار ارائه کرده اند.
استان فارس با برخورداری از سه دانشگاه علوم پزشکی در شیراز ، فسا و جهرم و دانشکده های مستقل در برخی از مناطق از جمله لارستان گام های مناسب برای ارتقای خدمات بهداشتی و دسترسی همه اقشار جامعه به عدالت در حوزه سلامت برداشته است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز دراین زمینه با گرامیداشت فرا رسیدن هفته ملی سلامت گفت: انتخاب شعار مراقبت های اولیه بهداشت؛ راهی به سوی پوشش همگانی سلامت تلاشی برای تحقق اهداف دسترسی عادلانه به خدمات سلامت و ضرورت توجه به مراقبت های بهداشتی است.
دکتر علی بهادر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به دستاوردهای نظام سلامت ایران در مسیر تحقق شعار امسال سازمان جهانی بهداشت اشاره کرد و گفت : دنیای امروز با گذر از سیر شیوع بیماری های واگیر و افزیش طول عمر بشر، اکنون با معضلی جدید مواجه است که موجب تغییر جدی رویکرد دست اندرکاران نظام سلامت شده است.
بهادر افزود: ساکنان کره زمین، اکنون بیش از هر چیز در معرض ابتلا به بیماری های غیرواگیری هستند که سلامت آنان را نشانه گرفته و این معضل، هر روز قربانیان بیشتری را به کام خود فرو می برد. بر همین اساس، متولیان سلامت در دنیا با تاکید بیشتر بر اهمیت مراقبت های بهداشتی و پیشگیرانه، اکنون ضمن فراهم آوردن زمینه های دسترسی آسان تر به خدمات بهداشتی، از همگان می خواهند تا با انتخاب شیوه های سالم تر برای زندگی، خود را از ابتلا به بیماری ها مصون دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد : سازمان بهداشت جهانی در سال 2019 میلادی با انتخاب شعار "مراقبت های اولیه بهداشت؛ راهی به سوی پوشش همگانی سلامت" کوشیده تا بیش از همیشه، این دیدگاه محوری را در کشورها تسری بخشد.
بهادر ادامه داد : وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نیز امسال با برگزیدن این شعار برای هفته ملی سلامت، همصدا با دیگر کشورهای دنیا، در مسیر تحقق این رویکرد گام برداشته و تمام دانشگاه های علوم پزشکی کشور نیز در این زمینه بسیج شده اند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین در مراسم آغاز هفته سلامت با اشاره به شعار امسال اظهار داشت : کشور ایران در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی توانسته به همت والای دلسوزانی از جامعه سلامت، با توسعه شبکه بهداشتی در اقصی نقاط میهن، به زیرساخت های قابل توجهی دست یابد و در این زمینه، در جایگاه های شایسته در دنیا، چهره موفقی از خود ترسیم کند.
وی گفت : در سال های اخیر، طرح تحول نظام سلامت نیز مبنی بر دسترسی عادلانه به خدمات سلامت، توانست زیرساخت های موجود را با تلاشی گسترده از سوی یکایک اعضای خانواده سلامت ایران تقویت کند و به شاخص های پرافتخاری دست پیدا کنیم.
وی ضمن گرامیداشت هفته ملی سلامت گسترش دسترسی به موهبت ارزشمند سلامت در استان فارس را ستود و خواستار تلاش مضاعف در این عرصه شد و به نقش موثر آموزش سلامت، به عنوان یکی از الزامات مهم برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ها و صرف هزینه های سنگین درمانی تاکید کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین گفت: یکی از ارکان مهم سلامت، تربیت‌بدنی است که متأسفانه امکانات ورزشی در این خصوص در شیراز و استان کافی نیست. زندگی آپارتمان‌نشینی فضای ورزش و نشاط را از بچه‌ها گرفته و باید برای این معضل بزرگ، فکری جدی کرد.
بهادر ، با بیان اینکه مناطق اطراف شیراز باید تبدیل به بوستان شود و این پارک ها و بوستان ها برای طبیعت گردی و پیاده روی مورد استفاده قرار گیرد ادامه داد : این بوستان‌ها باید در اختیار مردم باشد نه سازمان‌ها ، تا با تجهیز امکانات ورزشی و فرهنگ‌سازی، مردم بیشتر به ورزش ترغیب شوند.
این مقام مسئول به تأثیر آموزش‌وپرورش در تربیت جسمی و روحی دانش‌آموزان اشاره کرد و گفت: باید فکری برای فضای ناکافی بودن فضای ورزش در مدارس کنیم و این امر نیاز به سرمایه‌گذاری فرهنگی و مالی دارد.
بهادر اضافه کرد: فرهنگ سلامت و بهداشت باید در مدارس به نحوی دنبال شود که حتی معلم ریاضی هم در خلال درس، یک نکته مربوط به سلامت بگوید و آموزش خود را منحصر به درس تخصصی‌اش نکند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه اگر مدرسه خوب شود، اجتماع نیز خوب خواهد شد، ادامه داد: در قالب فرهنگ‌ سازی سلامت، دانشگاه نیز به کمک معلم و دانش‌آموز می‌آید.
مدیر کل اموزش و پرورش استان فارس نیز توجه به حوزه سلامت را از آموزه های سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش دانست و اظهار داشت : به سند تحول بنیادین در اموزش و پرورش باید اعتقادی و ریشه‌ای نگاه کرد و ما در این سند هدف‌هایی را تعیین کردیم که در پایان هر مقطع، دانش‌آموزان چه مهارت‌هایی را یاد بگیرند.
علی عسکر نجفی با بیان اینکه کار فرهنگ‌سازی و تربیتی کاری سخت است گفت : تربیت و فرهنگ سازی نیاز به هم‌افزایی دارد تا به هدف نهایی برسد، اگر بخواهد اتفاقی در جامعه بیفتد، این اتفاق باید در مدرسه بیفتد لذا مدرسه محوری از برنامه‌های اصلی آموزش پرورش خواهد بود که در این زمینه انتخاب مدیران توانمند برای عملیاتی کردن طرح مدرسه محوری، مدنظر است.
مدیر کل آموزش‌ و پرورش فارس همچنین گفت: در کنار مدرسه، خانواده‌ها نیز در بحث تربیتی باید مشارکت کنند ، امر تربیت بدون مشارکت خانواده کاملا ناقص است.
نجفی خواستار طرح و تدوین سند جامع سلامت شد و گفت: به نظر می‌رسد سند جامع سلامت باید هر چه زودتر تدوین شود تا با استفاده از ظرفیت آموزش‌ و پرورش و دانشگاه، فرهنگ‌سازی در خصوص بهداشت و سلامت شتاب بیشتری گیرد.
مدیر کل آموزش‌ و پرورش استان فارس افزود: امروز شاهد افسردگی، اعتیاد، آسیب‌های اجتماعی هستیم و 27 درصد افراد جامعه مشکل فشارخون دارند، 20 درصد دانش‌آموزان گرفتار چاقی هستند و 50 درصد جمعیت، تغذیه سالم ندارند که این آمار نگران‌ کننده است و باید برای آن فکری جدی کرد.
وی با ابراز نگرانی از روند افزایش بیماری‌هایی چون دیابت و فشارخون گفت: آمار و ارقام ارائه ‌شده در خصوص این بیماری‌ها نگران ‌کننده است و نشان می‌دهد فرهنگ بهداشت و سلامت را آن‌ گونه که شایسته است، نهادینه نکرده‌ایم.
هفته سلامت از دوم اردیبهشت ماه آغاز شده و با برنامه های نمادین در شیراز و سایر شهرستان های فارس ادامه دارد.
6113 /1876

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/85094/هفته-سلامت،-فرصتی-برای-تثبیت-مراقبت-های-اولیه-بهداشتی-است
بستن   چاپ