پیام فارس
مدیرکل بهزیستی فارس:
سپربلاوخط مقدم مبارزه باموادمخدر هستیم/فروش روان گردان درعطاری ها
دوشنبه 3 تير 1398 - 11:52:00
پیام فارس - شیراز- مدیرکل بهزیستی فارس در آستانه هفته مبارزه با مواد مخدر گفت: ما سپر بلا و خط مقدم مبارزه با مواد مخدر هستیم.

به گزارش خبرنگار مهر ، مرتضی موسوی به مناسبت پیش از ظهر دوشنبه به مناسبت آغاز هفته مبارزه با مواد مخدر در جمع خبرنگاران، گفت: کشور ما تشنه بسیاری از آگاهی‌ها به ویژه در زمینه مباحث اجتماعی است.
وی با بیان اینکه کسانی که دید تیزبینی داشته باشند مسائل و مشکلات اجتماعی را رصد می‌کنند می‌دانند ناهنجاری‌ها هم در سیطره و هم در عمق در حال افزایش است، بیان کرد: اگر بخواهیم نسخه‌ای اثربخش برای جامعه داشته باشیم باید سبب شناسی درستی داشته باشیم اگر عوامل را خوب نشناسیم در تدوین نسخه درمانی جامع دچار مشکل می‌شویم.
مدیرکل بهزیستی فارس با تصریح اینکه آسیب‌های اجتماعی چند ماهیت دارند، ادامه داد: اگر به درک مشترکی از مسائل و معضلات برسیم و بتوانیم راهکارهای مشترکی داشته باشیم با هزینه‌های کمتر کارهای اثربخش تر خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: آسیب‌های اجتماعی چند وجهی هستند که عوامل مختلف سیاسی اجتماعی فرهنگی و حتی اقلیمی در شکل‌گیری و اشاعه آسیب‌ها موثرند؛ آسیب‌های اجتماعی در بستر زمان پدید می آیند و سیال اند.
موسوی با توجه به اینکه پنجم تیرماه روز جهانی مبارزه با مواد مخدر است، اظهار کرد: ما سپر بلا و خط مقدم مبارزه با مواد مخدر هستیم.
مدیرکل بهزیستی فارس افزود: این برنامه در یک هفته با توجه به وضعیت مواد مخدر چالش‌های موجود اقدامات صورت گرفته و نقاط ضعفش و قوت را باید در این هفته مرور کنیم و با تکیه بر تجارب گذشته برنامه‌های آتی را مطرح کنیم.
وی با بیان اینکه در عرصه مبارزه با مواد مخدر دو برنامه اصلی وجود دارد، گفت: یکی مبارزه با تولید و توزیع مواد مخدر است؛ در بحث کاهش تقاضا دستگاه‌های مختلف در ستاد مبارزه با مواد مخدر تشکیل شده است یکی از این دستگاه‌ها که در همه ابعاد فعال است سازمان بهزیستی است.
در پیشگیری، رسالت اول آموزش و آگاه سازی است
موسوی اظهار کرد: با توجه به اینکه رویکرد امروز به سمت اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر است مردم باید آگاه شوند و عوارض را بدانند و بعد جلب مشارکت آنها با تبیین برنامه‌هایی برای خود آنها سازمان بهزیستی فعال‌ترین سازمان در این زمینه است، از این رو ما عموم مردم را به همراه افرادی که در معرض خطر و افرادی که معتاد و آسیب‌دیده هستند آموزش می‌دهیم.
مدیرکل بهزیستی فارس در ادامه به ارائه آماری از اقدامات این سازمان در مبارزه با معضل اعتیاد دراستان اشاره کرد و گفت: 633 گروه اجتماع محور در این راستا با ورود به محلات محیط‌های کاری و نظامی و نیز جاهایی که نیاز به ورود خاص است ورود یافتند.
به گفته موسوی، 174 سی بی یا گروه اجتماع محور محلی، 146 گروه اجتماع محور در روستا و 61 مورد در محیط‌های کاری شکل گرفته اند.
این در حالیست که مدیرکل بهزیستی فارس از حضور 151 گروه اجتماع محور در مهدهای کودک خبر داد و افزود: 101 گروه هم در محیط‌های آموزشی حضور دارند.
وی در عین حال تصریح کرد: افرادی که علاقه‌مند هستند و احساس مسئولیت اجتماعی می‌کنند شریک خود می‌کنیم و در برنامه‌هایمان این گروه‌ها مسائل و شکلات محلات و محیط خود را احصا و به ما منعکس می‌کنند و به آنها راهکار می‌دهیم.
سن گرایش به اعتیاد کمتر شده و سیطره و نوع موادمخدر تغییر کرده
مدیرکل بهزیستی فارس در ادامه اعلام کرد: در سال گذشته بیش از یک میلیون و 190 هزار نفر را در قالب همین گروه‌ها به صورت فردی و خانوادگی آموزش دادیم؛ به رغم برنامه‌های اثربخش دستگاه‌های مختلف متأسفانه سن گرایش به اعتیاد کمتر شده و هم سیطره و نوع مواد مخدر تغییر کرده که تا 15 و 11 سال هم گزارش شده است.
وی با بیان اینکه سمت و سوی مواد مخدر از سنتی به صنعتی و مواد جدید رفته است، عنوان کرد: همه اینها ناشی از این است که تقاضا هست و جامعه ما مستعد این می‌باشد؛ زنانه شدن مواد مخدر هم یکی از معضلاتی است که وجود دارد و اکنون بین 5 درصد معتادان بانوان هستند.
موسوی، یادآور شد: ایران محل ترانزیت بزرگترین تولید کننده مواد مخدر هستیم و 75 درصد تولید مواد مخدر جهان در افغانستان می‌باشد که مسیر ترانزیت مستقیم ایران است؛ هم از لحاظ همسایگی و آسیب پذیر است و نزدیکی به دریا و دیگر اینکه جوان بودن جامعه، نبود نشاط اجتماعی، بیکاری و فقر جامعه ما را آسیب پذیر کرده و امید به آینده در نسل جوان و دانشگاهی کاهش یافته است.
مدیرکل بهزیستی فارس با تصریح اینکه امکانات این سازمان در حد مطلوب نیست، گفت: باید زیرساخت‌ها را آماده کنیم، مرزها امنیت داشته باشد و نسل جوان ما تفریح سالم، شغل و نشاط اجتماعی پیدا کند.
وی ادامه داد: کشوری که تحت فشار اقتصادی تحریم و بمباران اقتصادی است، درآمد کم و هزینه‌ها سنگین دارد تاوان دنیا را می‌دهد و به عنوان یک انسان اگر این برنامه‌ها نبود از لحاظ اجتماعی فروپاشیده بودیم.
پنج درصد جامعه ما دچار اعتیاد است
وی با اشاره به اینکه کسانی که اعتیاد دارند وابستگی روزانه بین 2 تا 2 و نیم درصد به موادمخدر دارند، افزود: 5 درصد جامعه ما از 15 سالگی به بالا دچار مشکل هستند درحالیکه در محیط‌های کارگری آمار بالاست.
موسوی در بخش دیگری، گفت: سطح دوم اقدامات بهزیستی در حوزه درمان و دارویی و توانبخشی است.
وی با اعلام اینکه سال گذشته در زمینه مبارزه با اعتیاد 2931 نفر دوران سم زدایی را در مراکز خود معرف تحت پوشش بهزیستی فارس طی کردند، افزود: 3060 نفر مراکز درمان غیر دارویی در کمپ‌ها و مراکز اقامتی میان مدتی بستری شدند.
به گفته موسوی، 24 هزار و 299 نفر را این مراکز از یک دوره سه هفته‌ای تا از 21 روز تا 63 روز بلند مدت پذیرش کردند.
مدیرکل بهزیستی فارس با اعلام اینکه مرکز «تی سی» برای با ماندگاری بالا برای کار کردن با ابعاد روانی اثر سال‌ها فرد را دچار مشکل می‌کند به ازای هر مدت استفاده سه برابرش طول می‌کشد تا قطع ارتباط کنیم برای ترک مواد مخدر، افزود: 3 مرکز تی سی با ظرفیت خدمات رسانی به 536 نفر راه‌اندازی شده است، این در حالیست که یک مرکز ماده 16 ویژه معتادان متجاهر داریم که 240 نفر ظرفیت دارد و تا اسفندماه 1400 نفر را نگهداری می‌کنیم.
وی با بیان اینکه فارس 1209 مرکز ماده 16 زنان در مجتمعی جداگانه دارد، افزود: تا 1800 نفر آمار دادند مردان زنان بین 35 تا صد نفر هستند؛ معمولاً بالای 40 درصد این معتادان غیر بومی هستند که در زمانی که شروع به پاکسازی می‌شوند فرار می‌کنند و به شهرهای همجوار می‌روند در حالیکه یک کمپ هم آماده کردیم؛ در پذیرش مشکلی نداریم، اما توجیه ندارد که برای این تعداد مرکز ماده 16 داشته باشیم.
موسوی با بیان اینکه کمپ ماده 16 توجیه فنی و اقتصادی ندارد و در کشور هم فقط تهران کمپ ماده 16 زنان دارد، گفت: در کمپ مراکز درمان سرپایی و تی سی محدودیتی برای زنان نداریم، بحث معتادان متجاهر شرایط خاصی دارد زیرا هم اعتیاد دارد و هم حریم شکنی می‌کند.
تعطیلی 46 کمپ غیر مجاز ترک اعتیاد در سالهای 95 و 96
وی اعلام کرد: 46 کمپ غیر مجاز در سالهای 95 و 96 تعطیل کردیم اما در یک سال گذشته کمپ غیر مجاز معرفی نشده است در حالیکه انجمن صنفی کمپ‌ها تشکیل شده است.
مدیرکل بهزیستی فارس ادامه داد: کمپ فاقد مجوز نداریم؛ در حال حاضر همه کمپ‌ها دوربین مدار بسته دارد و توسط ناظران بهزیستی چک می‌شود و بالای 90 درصد کمپ‌های ما بحث تنبیه ندارند زیرا هرکس غیر از بهزیستی کمپ بزند خلاف است.
وی ادامه داد: قاضی مخصوص این کار را داریم و هر کمپی که احساس کنیم خطر جانی دارد بلافاصله تعطیل می‌کنیم؛ 100 تا کمپ محور دار داریم که سال گذشته هم 3 اخطار گرفتند دوازده تا هم تذکر گرفتند و اگر ظرف یک ماه رفع نکردند تعطیل موقت می‌شوند.
مدیرکل بهزیستی فارس از اشتغال زایی برای 600 معتاد بهبود یافته طی 10 سال گذشته خبر داد که در هر کمپ 5 تا 6 بهبود یافته دارند کار می‌کنند؛ آثار اشتغال پایدار از طریق کمپ بوده است.
وی در زمینه درمان‌های دارویی در عطاری‌ها، اعلام کرد: با شیوه درمانی در عطاری‌ها روبه رو هستیم که کپسول‌های دست‌ساز دست مشتری می‌دهند که طبق نظر دانشگاه، داروهای روان گردان و برخی دارای خشخاش هستند؛ مدل بعدی شربت است که می‌فروشند و خانواده‌ها هم به طب سنتی دارند تشویق می‌شوند و مردم روی آورده‌اند به این درمان‌ها درحالیکه اینها را تأیید نمی‌کنیم؛ سازمان بهزیستی و علوم پزشکی با این موضوع برخورد می‌کنیم، این درحالیست که در سال 96 و 95 مجوز 3 عطاری باطل شده است؛ بیشتر کپسول دست‌ساز شایع است دو کپسول متادون و بخشی اش داروهای مسکن و خواب آور است.
به گفته موسوی، سال گذشته 5 میلیارد و 900 میلیون تومان برای اعتبارات اشتغال زایی به معتادان اختصاص یافت.
مدیرکل بهزیستی فارس از مردم درخواست کرد با سامانه 09628 تماس بگیرند که ارتباط با خط ملی اعتیاد رایگان است.
وی افزود: 100 مشاور در این زمینه کار می‌کنند که در موضوع درمان، پیشگیری، کاهش آسیب اعتیاد اطلاع می‌دهند؛ تماس با این سامانه رایگان است از هر جای ایران است درباره درمان پیشگیری و کاهش آسیب می‌توانند چندین جلسه صحبت کنند.
ایجاد طرح کیان پیشگیری از اعتیاد در نهادهای دولتی
همچنین هوشیار، معاون توسعه بهزیستی فارس از ایجاد طرح کیان پیشگیری از اعتیاد در نهادهای دولتی به صورت پایلوت در 10 استان از جمله فارس خبر داد و گفت: مسئولیت اجتماعی کم شده سلامت اجتماعی کاهش یافته و آسیب‌ها رو به افزایش است.
وی یادآور شد: خانواده‌ها با ایجاد فضای همدلانه و ابراز محبت و انضباط در تربیت و پیشگیری از اعتیاد می‌توانند در پرورش بچه‌های تاب آور موفق‌تر در پیشگیری از اعتیاد عمل کنند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/90374/سپربلاوخط-مقدم-مبارزه-باموادمخدر-هستیم-فروش-روان-گردان-درعطاری-ها
بستن   چاپ