پیام فارس
راه‌اندازی مرکز داوری خانه صنعت و معدن فارس
دوشنبه 28 مرداد 1398 - 14:41:14
پیام فارس - نزد‌‌‌‌‌یک به 4 هزار صنعتگر، معد‌‌‌‌‌نکار و بازرگان به صورت مسقیم و غیرمستقیم با خانه صنعت، معد‌‌‌‌‌ن و تجارت فارس د‌‌‌‌‌ر ارتباط هستند و بدون تردید فعالیت آنها با بروز اختلافات نیز همراه است و این امر ضرورت ایجاد مرکزی برای حل و فصل چنین اختلافاتی را نشان می‌دهد .
به گزارش ایسنا منطقه فارس، مرکز داوری خانه صنعت، معدن و تجارت فارس به عنوان راهکاری برای حل و فصل دعاوی حقوقی طرح شده در حوزه صنعت و معدن و گامی اساسی در مسیر کاستن از حجم پرونده‌های فعالان اقتصادی در دادگاه‌ها اخیرا با حضور رئیس کل دادگستری فارس و مسئولان خانه صنعت و معدن استان در شیراز راه‌اندازی شد.
مدیرعامل مرکز داوری خانه صنعت، معدن و تجارت فارس در خصوص فعالیت این مرکز به ایسنا منطقه فارس گفت: برای توافق میان طرفین دعوی که به موجب آن تمام یا بعضی از اختلافات که در مورد یک یا چند رابطه حقوقی معین اعم از قراردادی یا غیر قراردادی به وجود آمده یا ممکن است به وجود آید به داوری ارجاع می شود.

دکتر علی‌رضا صالحی به سابقه داوری اشاره و اضافه کرد: قبل از آن که دولتی تاسیس یا قانونی وضع و دادگاهی تشکیل شود و یا قضات اصول حقوقی را طراحی و پایه ریزی کنند برای رفع اختلافات رسم داوری بین افراد وجود داشته است .
وی پدید آمدن جوامع مدنی را با داوری همزمان دانست و با بیان این که در خصوص ماهیت داوری دیدگاه های متفاوتی وجود دارد، ادامه داد: عده ای از حقوقدانان داوری را مبتنی بر قصد طرفین می دانند و در حوزه حقوق قراردادها قرار می دهند .
این استاد دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، افزود: برخی دیگر بر این اعتقاد هستند که نهاد داوری واجد وصف قضایی بوده و حاکمیت دولت مافوق رضایت قراردادی است، بنابراین قانون به اراده طرفین رسمیت می بخشد و شرایط، اختیارات و اقتدار داور ریشه در قانون دارد .
صالحی اضافه کرد: نظام داوری در حقوق ایران ماهیتی مختلط دارد و در بعضی موارد واجد وصف قضایی بوده و در مواردی دارای جنبه قراردادی است .
داور مرکز داوری خانه صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز با تاکید بر اینکه داوری در حذف فرآیند طولانی دادرسی نقش قابل ملاحظه ای دارد، گفت: برخلاف تصور بیشتر افراد، داوری در حل و فصل دعاوی فقط بر ریش سفیدی و کدخدامنشی اتکا نمی کند و به نوعی شیوه معاصر و نوین رسیدگی به دادخواهی بوده و قضاوت خصوصی محسوب می شود.

" امین‌رضا بهارفلامرزی" اضافه کرد: اگر به احقاق حق در محیطی آرام و به دور از فشارهای روانی ناشی از حضور در دادگاه پرداخته شود، بدون تردید مورد رضایت طرفین خواهد بود .
وی با اشاره به این که افراد در زمان انعقاد قرارداد با اطمینان خاطر مرجع حل و فصل خصومت را انتخاب می کنند، ادامه می دهد: طرفین قرارداد در صورت برخورد با مشکل به مرکزی مراجعه می کنند که مورد انتخابشان بوده است .
بهار فلامرزی افزود: حتی اگر تصمیم مرجع انتخابی طرفین قرارداد چندان خوشایند هم نباشد، قابل هضم تر از حکم دادگاه خواهد بود .
وی با بیان این که داوری در چهارچوب قانون آیین دادرسی مدنی انجام می شود، اضافه کرد: در وضعیتی که طرفین دعوی درخواست صلح داشته باشند، داور می تواند عرف را مدنظر قرار دهد و قانون نرم تر اعمال می شود .
این وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس ارشد جزا و جرم شناسی در خصوص مزایای راه اندازی مرکز داوری خانه صنعت، معدن و تجارت فارس اضافه کرد: تجار، کسبه، صنعتگران و به طور کلی پیشه ورانی که برای تنظیم قرارداد از این مرکز استفاده می کنند، تحت پوشش چتر حمایتی قرار می گیرند و در صورت بروز مشکل از حضور در دادگاه بی نیاز می شوند .
بهار فلامرزی با تاکید بر این که رای داور قطعی است، گفت: با این که رای داور قطعیت دارد، اما طرفین می توانند ابطال رای صادره را از دادگاه مطالبه کنند تا به پرونده در جریان دادگاه رسیدگی شود .
وی نسبت به عملکرد مرکز داوری خانه صنعت، معدن و تجارت فارس ابراز امیدواری و اضافه کرد: امیدواریم رای داوری تا اندازه ای عادلانه باشد که کمتر مورد اعتراض قرار گیرد و طرفین دعوی با خوشایندی از آن تمکین کنند .
یکی دیگر از داوران مرکز داوری خانه صنعت، معدن و تجارت استان که اعتقاد دارد دستگاه قضایی طی سال های گذشته با بحران افزایش پرونده و محدودیت امکانات انسانی و مادی روبرو بوده است، گفت: دستگاه قضایی در راستای غیر قضایی کردن فرآیند رسیدگی به دعاوی و اختلافات مطروحه در قالب روش هایی مانند داوری در امور مدنی و میانجیگری در امور کیفری اقدامات موثری داشته است .

دکتر «امیر ایروانیان» با اشاره به این که در سطح کیفری توسعه این روند با به کارگیری تاسیسات متنوعی دنبال شده است، افزود: تاسیساتی مانند بایگانی پرونده ها، تعلیق تعقیب، تعویق صدور حکم و معافیت از کیفر، خروج پرونده های مطروحه از روند معمول رسیدگی کیفری و صدور احکام قضایی را به همراه داشته است .
این عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، اضافه کرد: در سطح دعاوی مدنی و حقوقی این روند با اتخاذ سیاست هایی مبتنی بر استفاده گسترده تر از داوری و خارج کردن آن از وضعیت یک مفهوم انتزاعی و متروک به امری زنده و دارای جایگاه و عینی در نظم حقوقی شکل گرفته است .
ایروانیان با اشاره به این که قوه قضائیه توسعه موارد تحت شمول داوری از طریق بازنگری در نمونه استاندارد قراردادهای تنظیمی را در دستور کار قرار داه است، ادامه می دهد: احکام داوری صادر شده با تخصصی شدن مقوله داوری و به کارگیری داوران متخصص و واجد صلاحیت افزایش میزان رضایتمندی طرفین اختلاف را به دنبال داشته است .
این وکیل پایه یک دادگستری از شبکه ای و مکانیزه شدن داوری ابراز خرسندی کرد و افزود: با تشویق به راه اندازی موسسات داوری و طراحی نرم افزارهای مناسب، زمینه خروج این مراکز از ابعاد سنتی و موردی به سطح حرفه ای فراهم شده است.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/95798/راه‌اندازی-مرکز-داوری-خانه-صنعت-و-معدن-فارس
بستن   چاپ