پیام فارس

آخرين مطالب

حمله تروریستی در مسکو کار داعش بود یا داعش خراسان؟ مقالات

حمله تروریستی در مسکو کار داعش بود یا داعش خراسان؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - جماران /متن پیش رو در جماران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در سپتامبر 2022، شبه نظامیان داعش خراسان مسئولیت یک بمب گذاری انتحاری مرگبار در سفارت روسیه در کابل را بر عهده گرفتند و برخی کارشناسان می گویند که این گروه در سال های اخیر با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به شدت زاویه پیدا کرده است. رهبران داعش خراسان ممکن است روسیه، چین و سایر کشورهای منطقه را تضمینی برای ادامه حکومت طالبان بدانند و به همین دلیل به دنبال تضعیف آنها باشند. می توان گفت که حمله روز گذشته در مسکو آمیخته ای از انگیزه های محلی و بین المللی برای داعش بود.
 در بدترین حمله تروریستی در روسیه در سال های اخیر، دست کم 143 نفر کشته و 145 نفر زخمی شده اند. گاردین در گزارشی به بررسی عوامل پشت پرده این حمله پرداخته و می نویسد:
دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته و از «عناصر اسلامی» که آن را انجام داده‌اند ستایش کرده است. بسیاری از مفسران و مقامات آمریکایی به گروه وابسته به داعش موسوم به استان خراسان (ISKP) به عنوان مظنون اصلی اشاره کرده اند ، هرچند تاکنون هیچ مدرکی دال بر این موضوع وجود ندارد.
داعش خراسان شاخه ای از دولت اسلامی در افغانستان است. این نام برگرفته از نامی است که برخی از حاکمان محلی اسلامی به یک منطقه داده اند و به صراحت مرزهای ملی جدید را رد می کند و در عین حال آنچه را که اعضای آن شکوه و قدرت از دست رفته امپراتوری های مسلمان می دانند را یادآوری می کند.
این گروه در اوج گسترش داعش در سال 2015، زمانی که گروه مستقر در عراق و سوریه در تلاش بود با ایجاد شبکه‌ای از گروه‌های وابسته در خاورمیانه، مغرب، غرب آسیا و سایر بخش‌های آفریقا گسترش یابد، شکل گرفت. این تلاش ها نتایج متفاوتی به همراه داشت. با این حال، صدها عنصر سرخورده طالبان و برخی از جناح‌های پاکستان جذب افراط‌گرایی و منابع داعش شدند. این افراد هسته اصلی داعش خراسان را تشکیل دادند و گفته می شود که تا به امروز با داعش در ارتباط هستند.
آیا داعش خراسان تجربه چنین حمله بین المللی را داشته است؟
خیر، به همین دلیل مهم است که داعش خراسان خود مسئولیت حمله در مسکو را بر عهده نگرفته است. همچنین، داعش خراسان تا همین اواخر عمدتاً بر یک کمپین محلی متمرکز بوده است. صدها حمله به اهداف غیرنظامی و نیروهای امنیتی از جمله نیروهای غربی در افغانستان انجام داده است. دو حمله در سال 2020 زایشگاه کابل و دانشگاه کابل را هدف قرار دادند. برخی دیگر به مساجد و اقلیت های قومی یا مذهبی در افغانستان ضربه زده اند.
این گروه همچنین مسئول یک حمله بسیار مخرب به فرودگاه بین‌المللی کابل در سال 2021 بود که در جریان تخلیه آشفته ایالات متحده از کشور، 13 سرباز آمریکایی و بیش از 150 غیرنظامی را کشت. این یک هدف بین المللی بود اما در خاک افغانستان.
آیا اکنون داعش خراسان به اهداف بین المللی حمله می کند؟
تا اندازه ای بله. این گروه اهدافی را در تاجیکستان و پاکستان، همسایگان افغانستان و یک هتل در افغانستان را که مورد علاقه اتباع چینی بوده هدف قرار داده است. در اوایل سال جاری، ایالات متحده ارتباطاتی را رهگیری کرد که تایید می کرد این گروه دو بمب گذاری را در ایران انجام داده است که نزدیک به 100 نفر را به کشتن داد. البته داعش خراسان مسئولیت آن حمله را هم به صراحت بر عهده نگرفت.
چرا داعش خراسان ممکن است پشت این حمله باشد؟
در دهه‌های اخیر، بسیاری از گروه‌های افراطی تمرکز خود را از اهداف صرفاً محلی به اهداف بین‌المللی تغییر داده‌اند. دلایل ممکن است از گروهی به گروه دیگر متفاوت باشد. گاهی اوقات یک رهبر جدید یک دستور کار شخصی به ارمغان می‌آورد، گاهی اوقات راه‌اندازی حملات بین‌المللی طولانی‌مدت راهی برای جذب نیروهای جدید، به دست آوردن منابع جدید از حامیان مالی یا بسیج طرفدارانی است که در غیر این صورت از شکست‌های محلی ناامید شده‌اند. آنها همچنین اغلب راهی برای متمایز کردن یک گروه از رقبا به شمار می رود. مثلا طالبان همواره فعالیت های خود را در داخل مرزهای افغانستان حفظ کرده و یا القاعده که پیشگام این استراتژی بود از سال 2011 تمرکز محلی داشته است.
این کاملاً ممکن است که داعش خراسان به دستور مستقیم رهبران داعش عمل کند. علیرغم فروپاشی خلافت داعش در سوریه و عراق، هنوز روابط بین داعش خراسان و شخصیت های ارشد آنجا وجود دارد. در سال 2022، گزارشی از سازمان ملل متحد که بر اساس اطلاعاتی از کشورهای عضو تهیه شده بود، گفت که داعش خراسان از طریق واسطه ها یا پیک های مورد اعتماد وجوه مورد نیاز خود را به شکل نقدی از داعش دریافت می کند و طبیعی است که در برابر این دریافت پول، سفارش هایی هم از رهبر داعش بگیرد.
ظاهرا داعش همچنان به دنبال فرصت هایی برای چنین حملاتی است. طبق گزارش ها، شبکه ای که قصد حمله به سالن کنسرت در بروکسل را داشت که اخیرا توسط پلیس فرانسه و بلژیک منهدم شد، حداقل از داعش الهام گرفته بود.
چرا روسیه؟
رهبران داعش، مانند بسیاری از شبه نظامیان تندرو، به حمایت روسیه از دولت بشار اسد در سوریه توجه دارند و مسکو را بخشی از ائتلاف گسترده تر از نیروهای مسیحی یا غربی علیه اسلام می دانند. این نکته کلیدی توسط تبلیغات داعش از پاکستان تا نیجریه است.
در سپتامبر 2022، شبه نظامیان داعش خراسان مسئولیت یک بمب گذاری انتحاری مرگبار در سفارت روسیه در کابل را بر عهده گرفتند و برخی کارشناسان می گویند که این گروه در سال های اخیر با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به شدت زاویه پیدا کرده است. رهبران داعش خراسان ممکن است روسیه، چین و سایر کشورهای منطقه را تضمینی برای ادامه حکومت طالبان بدانند و به همین دلیل به دنبال تضعیف آنها باشند. می توان گفت که حمله روز گذشته در مسکو آمیخته ای از انگیزه های محلی و بین المللی برای داعش بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/802806/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو

درمان قارچ ناخن و میخچه پا در طب سنتی

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

علت گرانی شدید قیمت پیاز

زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)

راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس

قدمت 150 ساله ورزش زورخانه‌ای در آباده

آغاز رقابت بیش از 36 هزار نفر در فارس در رشته تجربی

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

جاده سیاخ دارنگون نیازمند رسیدگی فوری است

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

کشف محموله تنباکو به ارزش حدود سه میلیارد تومان در لامرد

تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

آقای ذوالنوری ممنون

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

چگونه عمر طولانی‌تری داشته باشیم؟

عفونت‌های مختلفی که ممکن است در بدن ایجاد شود

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

فارس: حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها در اطراف زاهدان / 2 تروریست به هلاکت رسید

فرصت‌های سرمایه‌گذاری فارس در اکسپو معرفی می‌شود

سبک بازی فجر را می‌پسندم/فرصتی برای اشتباه نداریم

بازدید سرپرست مدیریت و برنامه‌ریزی فارس از طرح‌های عمرانی خرامه

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ساخت مستند تصویری شبیه‌سازی حرم مطهر امام حسین (ع) در شیراز

جواب شهر راز را در زمان خودش می‌دهیم/تمرکزمان روی صعود به لیگ برتر است

بارش باران سیل آسا جاده روستای بقرایی به حاجی آباد را تخریب کرد + فیلم

اجرای بیش از 100 برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در کازرون

یکی از رسالت‌های «مهر» روایت الگوهای موفق حلقه‌های میانی است

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید