پیام فارس

آخرين مطالب

دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه (ع) به دوره غیبت اجتماعي

دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه (ع) به دوره غیبت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - آیت الله علیرضا اعرافی در مراسم بزرگداشت شیخ صدوق که در آستان این محدث بزرگ در شهر ری برگزار شد، ضمن تسلیت روز شهادت امام صادق (ع) گفت : یاد و نام و خاطره‌های شیخ صدوق را در مجاورت مرقد شریف آن عالم فرزانه و بزرگوار گرامی می‌داریم و به همه امامزادگان معظم مخصوصا امامزادگان مدفون در این سرزمین گرانقدر درود می‌فرستم و از برگزار کنندگان این محفل نیز تقدیر می‌کنم.
بنده نکاتی درباره مرحوم شیخ صدوق بیان می‌کنم، چون این عالم بزرگوار از بزرگترین عالمان و فرزانگانی هستند که دریچه‌ها و آفاق بزرگی به روی معارف امام صادق (ع) و اهل بیت (ع) گشود.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور افزود: بیش از هزار سال است که کتب او در حوزه‌های علمیه و مراکز علمی، موج‌آفرین است. شیخ صدوق بیش از هزار سال پرچمدار مکتب امام صادق (ع) و سایر اهل بیت (ع) بوده است و بار‌ها این نام بلند در مراکز علمی طنین افکن شده و مورد احترام عالمان، بزرگان و مدرسان علوم الهی است. نقش این عالم بزرگوار در معماری تشیع، تحکیم مبانی آن و جهت دادن به فرهنگ اسلامی بسیار ممتاز و در سطح یک است بنابراین چنین شخصیت بزرگواری که به احترام او گرد آمده‌ایم از پدران معنوی ما به حساب می‌آید.
آیت‌الله اعرافی تصریح کرد: شیخ المحدثین در ساختن فرهنگ اسلامی و شیعی بسیار نقش‌آفرین بوده و از امتیازات فراوانی برخوردار است که به برخی از آنها اشاره می‌کنم. اول اینکه مرحوم شیخ صدوق از قم برخاسته و خاندان وی در قم جایگاه والایی داشته و پدر وی از چهره‌های مطرح در حوزه قم در قرون صدر اسلام بوده و رابطه نزدیکی با امام عسکری (ع) داشت و از چهره‌های مهم حوزه‌های علمیه بود. تولد مرحوم شیخ صدوق و نشو و نمای ایشان در قم بود. آن روزگار در میان حوزه‌های علمیه اسلامی و شیعی، سه حوزه جایگاه بزرگی در عالم اسلام و تشیع داشتند که حوزه قم، ری و بغداد به عنوان سه ضلع یک مثلث بودند که در تاریخ اسلام و طراحی فکر اسلامی و شیعی، نقش ممتاز و بی‌بدیل داشتند.
او ادامه داد: البته در آن زمان حوزه‌های علمیه متعددی در عراق، ایران و نقاط مختلف جهان اسلام داشتیم، اما در اواخر عصر حضور ائمه (ع) و شصت سال غیبت صغری و اوایل غیبت کبری، این سه حوزه، قله و سرآمد بودند. مرحوم شیخ صدوق آثار علمی ارزنده‌ای دارد و شاگردان بزرگی هم تربیت کرد. وی معارف الهی را در قم فرا گرفت و سپس به ری منتقل شد لذا اولین خصوصیت این عالم بزرگ و نقش‌آفرین تاریخ اسلام و ایران و تشیع این است که ایشان همزمان این سه حوزه بزرگ و سرآمد عصر خودش را درک کرده است. بخش زیادی از رشد علمی شیخ صدوق در قم و در محضر پدر بزرگوار و دیگر علمای بزرگ قم سپری شد. سپس وقتی حکومت آل بویه از اولین حکومت‌های شیعی شکل گرفت و مقر آن در ری بود از شیخ صدوق دعوت شد در مقر خلافت حضور پیدا کرده و به کار علمی بپردازد. ایشان هم احساس وظیفه کرده و به ری آمد.
مدیر حوزه‌های علمیه کشور گفت: این برای ری و تهران افتخار بزرگی است که دو تن از نویسندگان کتاب چهارگانه شیعه یعنی شیخ صدوق و شیخ کلینی از حوزه علمیه ری برخاسته‌اند. شیخ صدوق به دلیل جامعیتی که داشت مورد احترام هم حوزه‌های علمیه بودند. در امتداد نکته اول، باید به نکته دیگری توجه کرد که شیخ صدوق، مرد هجرت‌ها و سفر‌های مختلف علمی است. ممکن است هجرت، امروزه برای ما امر ساده‌ای به حساب بیاید چراکه وسایل نقلیه برای رفت و آمد میان شهر‌های مختلف جهان وجود دارد، اما آن زمان، یک سفر حج ماه‌ها طول می‌کشیده است و ابزار‌های ارتباطی امروز هم وجود نداشته است. مرحوم شیخ صدوق در قرن چهارم هجری، غیر از اینکه حوزه‌های ری، قم و بغداد را درک کرد، زنجیره سفر‌های علمی ایشان از جمله به خراسان و مشهد، سمرقند، بلخ و بخارا، فصلی اعجاب‌انگیز و درخشان از زندگی ایشان است.
آیت‌الله اعرافی گفت: نکته دیگر اینکه شیخ صدوق پرچمدار فکر شیعی است. وی در عصر خود در ری، بغداد، سمرقند، بخارا، بلخ، همدان، مکه و مدینه با علمای اهل سنت وارد بحث و گفتگو‌های فراوانی شد. وی حتی استادان و شاگردانی دارد که از علمای اهل سنت هستند. امروزه عده‌ای دنبال این هستند که اهل سنت را در تضاد با شیعه قرار دهند که این مسئله در همه اعصار وجود داشت، اما کسانی همانند امام صادق (ع)، شیخ صدوق، شیخ مفید و دیگر بزرگان از یک سو با افراط در اهل سنت مقابله کرده و از سوی دیگر برای افراد میانه‌رو اهل سنت احترام قائل بوده و دنبال وحدت جهان اسلام بودند. مخصوصا شیخ صدوق هم در آثار و اعمال و افکار خود پایبند این سنت اسلامی بودند.
او با بیان اینکه دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه (ع) به دوره غیبت است، افزود: این انتقال، یک گذر تاریخی بود لذا باید ظرفیت‌های جدیدی ایجاد شده و معارف شیعه، سامان تازه‌ای پیدا کنند تا عالم اسلام به دوره غیبت صغری و پس از آن غیبت کبری منتقل شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد: طراحان و معماران بزرگ شیعه از زمان ظهور به زمان غیبت چند نفر هستند که یکی از بزرگترین آنها شیخ صدوق است. دیگر افراد شیخ مفید، سید مرتضی، کلینی و امثالهم بودند. اینها معمار تاریخ تشیع و طراحان یک تحول عظیم در عالم تشیع و ایران هستند، چون ایران در همین ایام است که اندک اندک آغوش خود را به روی معارف شیعه می‌گشاید و برخلاف برخی تصورات، شمشیر، اسلام را به ایران نیاورد بلکه ایران با آغوش باز و با عقلانیت از اسلام و معارف قرآن و اهل بیت (ع) استقبال کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/811777/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گمانه‌زنی یک هفته نامه از نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری

بهترین میوه های دوران بارداری

تغییرات لحظه آخری در نشست وزیران اوپک پلاس

تمایل شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با ایران

مشاور بن زاید از «فرصت تاریخی» ایران و اعراب می‌گوید

با ماکروویو غذا بپزیم مواد مغذی آن کم می شود؟

ابراز تمایل شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با ایران

بزرگداشت شهید رییسی در مسجد اهل سنت جامع نور شهرک شهید رجایی مشهد

دلیل اصلی ایجاد خلط های زائد در بدن

جزئیات 10 کالای اول رسوبی؛ از کشنده تا قطعات خودرو

کلید بقا در لیگ برتر در دست مهاجم اهل گامبیا!

چرایی بالا بودن سهم اشتغال بخش خدمات

آیت‌الله آل‌هاشم؛ جلوه‌ای از سیره اهل‌بیت

آیت‌الله آل‌هاشم؛ جلوه‌ای از سیره اهل‌بیت(ع)

روش تشخیص دیابت بارداری

فیلم شام غریبان شهیدان خدمت و بزرگداشت شهدای خرداد ماه قزوین و حومه

عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل اجتناب‌ناپذیر است

شیوه درست تقویت بدن از نظر طب سنتی

قیمت میوه های نوبرانه کاهش یافت

اولین خطبه جانشین آیت الله آل هاشم در نماز جمعه تبریز /امام جمعه شیراز: در انتخابات آتی ریاست جمهوری یک انتخاب خوب داشته باشیم

اقدام به خودکشی دختر 19 ساله در این شهر ؛ دلیل این اقدام چه بود؟

شهید رئیسی یک الگو، اسوه و تراز برای دولتمردان آینده است

شهید رییسی پرچمدار جهاد و تلاش صادقانه بود

شیوه خدمت شهید رییسی باید الگو و درس عبرتی برای مسوولان کشور باشد

برپایی بیش از 500 جلسه بزرگداشت شهدای خدمت در فارس تاکنون

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع): در مسیر خدمتگذاری همچون شهید جمهور، اعتماد بین مردم و مسئولین را احیا کنیم

هشدار هواشناسی نسبت به مواج شدن شدید خلیج فارس

500 مراسم بزرگداشت شهدای خدمت در استان فارس برگزار شده است

زخمی شدن هشت نظامی صهیونیست دیگر در نوار غزه طی 24 ساعت گذشته

«شهید رییسی» خادمی خستگی ناپذیر بود

شرایط اخذ ثبت سفارش جدید در سامانه جامع تجارت

اولین خطبه جایگزین آل هاشم در نماز جمعه تبریز /امام جمعه شیراز: در انتخابات آتی ریاست جمهوری یک انتخاب خوب داشته باشیم

ادعای رژیم صهیونیستی درباره کشف اجساد سه اسیر دیگر در غزه

شهید آیت الله رئیسی نعمت و غنیمتی برای مردم ایران بود/ همه ما داغدار شدیم

توقیف 11 دستگاه وسیله نقلیه در جهرم

خاورمیانه؛ قطب جدید رقابت‏‏‌های فرمول‌یک

آب را گرم بنوشیم یا سرد؟

پایان استفاده از دفاتر کاغذی در راستای مالیات الکترونیک

کشف اجساد 3 اسیر اسرائیلی در غزه

ایده و مرام رییس‌جمهور جدید اندیشه رییسی باشد

وزیر کشور: خواسته مردم آذربایجان‌شرقی انتصاب استانداری مثل «رحمتی» است

شهید آیت‌الله رییسی فردای کشور را فدای امروز نکرد

ماجرای خودکشی ناموفق زن 19 ساله شیرازی از روی پل

عزاداری مردم کشمیر هند برای رئیس جمهور فقید ایران با شعارهای فارسیِ خامنه‌ای رهبر ماست، ما اهل کوفه نیستیم (فیلم)

امام جمعه شیراز: مسئولان کارهای مانده را به اتمام برسانند

ذوالنوری: رهبری عنایت و حمایت و رضایت‌مندی ویژه‌ای نسبت به شهید رئیسی داشت /امیرعبداللهیان اهل تعامل بود

دولت سیزدهم اهتمام فراوانی در عرصه محرومیت‌زدایی داشت

خودکشی ناموفق یک زن در شیراز

سیره شهید آیت‌الله رئیسی، زیست مدیر تراز انقلاب را معنا بخشید

درمان دندان قروچه