پیام فارس

آخرين مطالب

عربستان با ساز آمریکا می رقصد یا چین؟ مقالات

عربستان با ساز آمریکا می رقصد یا چین؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به ادعای ناظران زمزمه ها درباره توافق احتمالی میان آمریکا، عربستان و اسرائیل می تواند فصل تازه ای در خاورمیانه رقم زده و معادلات امنیتی حاکم بر منطقه را تغییر دهد؛ هرچند تحقق چنین پیمانی با توجه به چند صدایی حاکم بر این سه گانه، فعلا با موانعی روبرو است.
منابع آگاه مدعی اند که عربستان و آمریکا در آستانه یک توافق تاریخی قرار دارند؛ توافقی که در چارچوبش تضمین‌های امنیتی در اختیار پادشاهی قرار خواهد گرفت و مسیر عادی سازی روابط ریاض و تل آویو در صورت برقراری آتش بس در غزه، هموار خواهد شد. با این همه، به گفته تحلیلگران، این توافق با موانع زیادی روبرو است، هرچند نسخه جدید از چارچوبی است که به واسطه حمله حماس به اسرائیل از میان رفت؛ مراد بهانه ای تازه برای عادی سازی است. مذاکرات بین واشنگتن و ریاض اخیرا سرعت گرفته و به گفته منابع آگاه که نخواستند نامشان فاش شود، گروهی درباب این که ظرف چند هفته آینده توافق حاصل شود، خوش بین هستند.
بازی تازه واشنگتن در خاورمیانه
بلومبرگ با انتشار یادداشتی نوشته، چنین توافقی به طور بالقوه خاورمیانه را تغییر می دهد. به بیانی دیگر، این ترتیبات، علاوه بر تقویت امنیت اسرائیل و عربستان سعودی، موقعیت آمریکا در منطقه را برجسته می کند.به ادعای ناظران، این پیمان ممکن است اهرمی را در اختیار عربستان سعودی قرار داد تا بزرگترین صادرکننده نفت جهان با توسل بدان بتواند به تسلیحات پیشرفته آمریکایی دسترسی داشته باشد. در همین راستا گفته می شود که محمد بن سلمان با محدود کردن استفاده از فناوری چین در ازای سرمایه گذاری های عمده ایالات متحده در حوزه هایی چون هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی موافقت کرده و از آمریکا برای ایجاد برنامه هسته ای غیرنظامی کمک می گیرد. حال اگر توافق میان ریاض و واشنگتن حاصل شود، نتانیاهو درگیر دوراهی سخت خواهد شد؛ «بی بی» یا باید به این توافق بپیوندند و بدین طریق از سرمایه گذاری بیشتر و ادغام منطقه ای حاصل از آن مستفیذ گردد یا آن را کنار بگذارد. شرط پیوستن به این توافق برای اسرائیل ساده است؛ پایان دادن به جنگ غزه و موافقت با برقراری آتش‌بس در این بازیکه کوچک.
در شرایط کنونی چنین توافقی برای ایالات متحده و عربستان سعودی، اهرمی است جهت پایان دادن به جنگ بین اسرائیل و حماس؛ جنگی که تنش در خاورمیانه را گسترده‌تر کرده و اعتراض ها در غرب را به دنبال داشته است. به باور ناظران، اگر اسرائیل طرح حمله به رفح را کنار بگذارد و به جنگ با حماس پایان دهد، مشوق های اقتصادی، امنیتی و دیپلماتیک از ایالات متحده و عربستان دریافت خواهد کرد.طبیعتا چنین گزاره ای برای نتانیاهو مزیتی غیر قابل چشم پوشی است؛ مزیتی که به ادعای ناظران تل‌آویو با توسل بدان تلاش می کند تا توانش را در برابر ایران و اعضای محور مقاومت افزایش دهد.با این همه، متقاعد کردن قانونگذاران آمریکایی جهت تصویب توافقی که به واسطه اش آمریکا برای حفاظت نظامی از عربستان سعودی متعهد خواهد شد، چشم‌انداز دلهره‌آوری را برای کاخ سفید ترسیم کرده، به ویژه اگر اسرائیل بدین توافق نپیوندد. بسیاری از قانونگذاران پس از قتل جمال خاشقجی، ستون نویس واشنگتن پست توسط عوامل سعودی در سال 2018، همچنان نسبت به محمد بن سلمان، حاکم 38 ساله پادشاهی دید مثبتی ندارند. آنها همچنین از استراتژی عربستان مبنی بر کاهش تولید نفت ناامید هستند.
چالش « بی بی»
یکی از مهم ترین چالش های پیش روی این توافق سه جانبه، کابینه راست افراطی تحت رهبری نتانیاهو است؛ کابینه ای که ضمن مخالفت با اجرایی شدن راه حل دو کشوری، از حمله اسرائیل به رفح حمایت می‌کند. چنین حمله‌ای چشم‌انداز برقراری آتش‌بس کوتاه‌مدت را به خطر می‌اندازد؛ گزاره ای که در اولویت های بایدن قرار دارد. با این حال، رهبران این سه بازیگر برای دستیابی به چنین توافقی انگیزه های بسیاری دارند. برای بایدن، حصول این پبمان، فرصتی برای پیروزی در سیاست خارجی قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر است. از منظر بن سلمان نیز، فارغ از تردیدها در باب موضع ترامپ در ارتباط با چنین توافقی، داشتن ضمانت های امنیتی از آمریکا، کارت برنده ای است.با این همه آنگونه که ناظران مدعی اند، برنده اصلی این توافق، نتانیاهو است؛ همانی که با پیوستن به این پیمان زمینه را برای عادی سازی روابط ریاض و تل آویو هموار می کند.
ریاض سرگردان میان دو رقیب
مقامات آمریکایی می گویند مذاکرات در حال انجام است اما از اظهار نظر در مورد جزئیات خودداری کردند. با این همه روزنامه گاردین گزارش داد که ایالات متحده و عربستان سعودی پیش نویس مجموعه ای از توافقات مرتبط با یک توافق صلح گسترده تر را تنظیم کرده اند.گروهی می گویند، این توافق به سان توافق هایی است که در ماه های اخیر ایالات متحده با شرکای منطقه ای اش چون امارات متحده منعقد کرده است. به واسطه توافق میان واشنگتن و ابوظبی، شرکت بزرگ هوش مصنوعی «جی 42»، موافقت کرد که در ازای سرمایه‌گذاری مایکروسافت، همکاری با چین را پایان دهد.در مورد عربستان سعودی، که همچنان مشتاق توسعه هوش مصنوعی و نیمه هادی ها به صورت محلی است، ایالات متحده اعلام کرده که اگر ریاض فناوری چین را حفظ کند، نمی تواند با در این حزوه با آمریکا هم صدا شود. از همین رو به گفته منابع آگاه ریاض می بایست میان دو رقیب- چین و امریکا- یکی را برگزیند.شاید این انتخاب از حالا روشن باشد بالاخص آن که قرار است ریاض به برنامه هسته ای غیر نظامی دست یابد.
فراس مکساد، کارشناس ارشد موسسه خاورمیانه بر این باور است که فعل و انفعال های اخیر واشنگتن و ریاض را می توان در قاب اقدامی استراتژیک جهت تضمین و تثبیت موقعیت آمریکا در خاورمیانه تبیین کرد، آن هم در شرایطی که پادشاهی تلاش داشته و دارد تا در عرصه سیاست خارجی مستقل تر از آمریکا عمل کرده و گزینه های متنوع تری داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/812281/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تورم و ریشه‌های آن

سرمقاله همدلی/ اسرائیل در بدترین وضع ممکن

سرمقاله شهروند/ ثبات ساختاری و استحکام قدرت نظام

سرمقاله قدس/ تقوای سیاسی و ایمانی رمز مجلس انقلابی

اهمیت کیفیت خواب در بیماران دیابتی

جدیدترین خبر درباره همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

پیشگیری از رشد نقدینگی با ارائه یک پیشنهاد تعاونی‌محور

چرا سود سهام عدالت برای برخی واریز نشده است؟

قیمت خودرو امروز 8 خرداد 1403

ماجرای اقدام به خودکشی زن جوان در خودرو

سرمقاله شرق/ کاندیداهای غیراصولگرا و پایگاه بالقوه رأیشان

سرمقاله ایران/ رئیسی؛ مخلص و کارآمد

سرمقاله اعتماد/ برداشتی آزاد از علل گرایش به «فسیل» و «مست عشق»

قیمت جهانی نفت با تغییرات اندک افزایشی شد

مسابقه‌ای برای پول‌پاشی بیشتر؛ رقابت آمریکا و چین در یارانه انرژی پاک

‌جوان‌ها در گود زورخانه ساخته و پرداخته می‌شوند/ باستانی‌کارها به پاکدامنی شهره بودند

خدماتی دولت سیزدهم در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس

بابک زنجانی آزاد شد؟

سرمقاله خراسان/ مردان یا تیم ها یا برنامه ها؟

سرمقاله کیهان/ آخرین پروژه هم احیا شد

سرمقاله وطن امروز/ فهم واقعیت جامعه و کوررنگی ایدئولوژیک

سرمقاله فرهیختگان/ مذاکرات در مسقط، استمزاج در تهران

کریدور ریلی شمال شرق و جنوب غرب کشور تکمیل شد

برپایی موکب به مناسبت شهادت رئیس جمهور در اماکن تاریخی فارس

تسلیت هنرمندان فارس در پی شهادت رئیس‌جمهور و همراهانش

(ویدئو) تحویل مسکن مهر در شهر‌های جدید مهستان و پردیس

دیگه ماشینتو کارواش نبر ... اونم با 198 تومن

عباس عبدی: مفت این «صدا و سیما» هم‌ گران است

سیگنال بزرگ واشنگتن به بن سلمان

ارزیابی عملکرد صداوسیما در سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهور

8هزار و137واحد مسکن مهر باقیمانده پردیس تا پایان سال تحویل می شود

برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای خدمت در زرقان

افزایش وام بانک‌ قرض‌الحسنه مهر ایران تا سقف 400میلیون تومان

پخت کامل بره زیر لایه‌ای از نمک توسط آشپز ماهر اهل آذربایجان (فیلم)

نحوه درست کردن پنکیک مشهور ژاپنی به سبک آشپز کره‌ای (فیلم)

دیدار فرزندان دبیران کل حزب‌الله لبنان با خانواده رئیس‌جمهور شهید

هولوکاست رفح

دروغ شاخدار اسرائیلی علیه کودکان فلسطینی

سازندگی: انتخابات آینده فرصتی برای قطع مسیر سیسیلی شدن ایران است

سناریوهای 50 روز پرالتهاب

آمریکا می‌خواهد تنش‌ها را محدود کند

اصولگرایان خود را شانس اول میدان می‌دانند

درمان عرق شدید دست و پا

دوز آسپرین مصرفی در سکته قلبی

بازار توافقی ارز، قیمت دلار را رام می‌کند؟

گزارشی از نانوایی‌های سطح شهر همزمان با ابلاغ دستورالعمل عرضه اینترنتی نان

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 خرداد 1403

پیش بینی بورس سه شنبه 8 خرداد

مهار آتش در جنگل‌های منطقه کوه سیاه شهرستان رستم

سوله کاغذ خردکنی در خاوران آتش گرفت (فیلم)